Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volby do Evropského parlamentu jako vysvědčení

23. 2. 2014

 

Redakční sloupek

Zbývá přesně čtvrt roku do okamžiku, kdy proběhnou v celé EU volby do Evropského parlamentu. V této souvislosti si připomeňme závěry nedávného průzkumu mezi občany ČR. Vyplynulo z něj, že podle většiny Čechů vstup do Evropské unie přinesl nevýhody. Polovina z nich vidí činnost Evropského parlamentu jako špatnou a někteří ani nevědí, že si volíme europoslance sami.

 

 

 

Přiznávám, že by mě jistě zajímalo, jak by ve třetím případě odpověděli respondenti zábavného pořadu Nikdo není dokonalý, ale spíše bych se chtěl pozastavit nad jinou věcí. Nad euronegativismem, který v našem národě převládá, a je patrný nejen z četných agenturních průzkumů. Přitom právě v Evropě se o nás rozhoduje více, než by se na první pohled zdálo. A právě tato Evropa se nyní ocitá na křižovatce. Členské státy bojují s nezaměstnaností, sociálními problémy, finanční krizí, privatizací veřejných služeb - a mnohde dochází i k otevřeným výrazům nespokojenosti obyvatelstva. Proto stojíme na historickém mezníku. Jiná Evropa je opravdu možná. Jen je potřeba, aby o ní rozhodovaly síly, které mají sociální rovnováhu jako klíčový bod svého programu, a nikoli skuteční viníci krize a propagátoři volné ruky trhu za jakýchkoli okolností.

K levicové Evropě můžeme přispět i my. Každý z nás má svůj hlas a volby, které mohou mnohé změnit - ba dokonce, troufnu si říci, otočit o 180 stupňů - se blíží raketovým tempem...  

V souvislosti s termínem eurovoleb mě však napadá ještě jedna nezanedbatelná maličkost. Díky tomu, že se nakonec neuskuteční ve stejném termínu jako ty do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, budeme moci zároveň bilancovat, jak si strany, zvolené v říjnu, za více než půl rok vedly. Jak dodržely své sliby. A co udělaly dobrého pro občany.

Jestliže se pravidelně o krajských volbách mluví jako o referendu o stávající vládě či o vysvědčení pro ni, nyní se nabízí (ač v kratším časovém horizontu) totéž. Voliči, kteří si přejí sociálně spravedlivější Evropu, mohou dát jasné vysvědčení straně, která tradičně hraje na levicovou strunu, ale pak se po volbách se železnou pravidelností přikloní k pravici. I takto mohou (a já jsem si jistý, že budou) voliči hodnotit, až půjdou přesně za tři měsíce k eurournám…

Petr KOJZAR