Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arogantní pohrdání občany

Zpravodajství

Asi stovka lidí, včetně starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny (nejnižší řada ....), přišla včera ráno před pražský magistrát, aby protestovala proti snahám převézt Slovanskou epopej z Moravského Krumlova do Prahy. Netušili, že pražští galeristé zatím dojeli do jejich města pro další z obrazů. FOTO – Haló noviny/Karel RŮŽIČKA

Arogantní pohrdání občany

PRAHA – Zatímco se na včerejším zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy za přítomnosti řady občanů Moravského Krumlova v čele se starostou Tomášem Třetinou (TOP 09) debatovalo, zda zařadit na program jednání případ Slovanské epopeje, přijeli do moravského města pracovníci Galerie hl. m. Prahy a sejmuli další plátna Epopeje, aby je odvezli do metropole.

Zastupitelka a poslankyně KSČM Marta Semelová patřící k těm, kteří jednání o Epopeji navrhovali, postup galerie a vedení Prahy označila za nehorázné, arogantní pohrdání zastupiteli a občany. Třetina prohlásil, že je smutný z jednání metropole, je to pro něho naprosto arogantní pragocentrismus.

Neuvěřitelné se mu jeví, že představitelé Prahy za jeho přítomnosti diskutují o možnostech ponechání díla v Krumlově a jejich podřízení je zatím odtud odvážejí. Vyjádřil rozčarování, že - kromě bleskového vystoupení před předáním petice s 2700 podpisy proti odvozu Epopeje primátorovi – neměl možnost zastupitelům přednést podrobné argumenty.

Jako podpásovou charakterizoval fotoprezentaci stavu moravskokrumlovského zámku zastupitelem Ondřejem Pechou (ODS), neboť dokumentované poškození se vesměs týkalo nevýstavních prostor. Rovněž tvrzení o zisku ze vstupného nazval zavádějící - roční výnos je asi milion korun, ale náklady na průvodce atd. jsou vyšší, takže město musí na expozici doplácet.

Radní Lukáš Kaucký (ČSSD) uvedl, že plátna Alfonse Muchy budou od jara dva roky vystavena a poté je možné – jestliže bude zámek odpovídajícím způsobem rekonstruován – jednat o zapůjčení pláten zpět do Krumlova.

Část zastupitelů připomněla, že Praha bezvýsledně jedná o trvalém místu pro Epopej od r. 1994, že pro moravské město je významnou turistickou atrakcí a jen na převozy pláten se vydají miliony korun. Oponenti poukazovali na »dezolátní stav« zámku a nutnost stovek milionů korun na opravu soukromé nemovitosti (patří Inchebě).

(kru)

4. 11. 2011