Jdi na obsah Jdi na menu
 


Útok na základnu NATO

3. 9. 2012

Ze světa

 
 


 

Útok na základnu NATO

Přinejmenším 12 Afghánců zahynulo v sobotu při útoku sebevražedných atentátníků na základnu NATO v provincii Vardak ve středním Afghánistánu. Zraněných jsou desítky. Žádný voják z mezinárodních z okupačních jednotek nebyl zabit, ale někteří utrpěli zranění.

Podle místních úřadů první útočník odpálil výbušniny ukryté na těle u areálu, kde sídlí místní správa a policejní a armádní velení. Druhý útočník, který řídil cisternu na palivo, pak bombu odpálil u vchodu do základny. Mezi mrtvými je osm civilistů a čtyři policisté. Poničena byla vojenská technika. Nedaleko místa útoků je tržiště. První výbuch byl podle svědků slabší, druhý pak velmi silný.

»Celá řada lidí utrpěla zranění a bylo zničeno mnoho obchodů,« řekl jeden z místních. Podle úřadů bylo zraněno celkem 59 osob: dva vojáci NATO, 47 civilistů a 10 afghánských policistů.

* * *

K zodpovědnosti za atentát se přihlásilo radikální hnutí Tálibán, podle kterého byla jeho terčem základna. Cílem útoku se stala i loni 11. září. Tehdy bylo zraněno 77 amerických vojáků a pět Afghánců zemřelo. Na jiném místě Afghánistánu, v provincii Ghazní, v sobotu podle NATO zahynuli dva američtí okupanti. Podrobnosti zná jen NATO.

Včera vedení amerických sil v Afghánistánu až na dva měsíce zastavilo výcvik nových rekrutů pro afghánské ozbrojené síly. Podle listu The Washington Post je důvodem důkladné šetření případného napojení nováčků na Tálibán.

USA zastavily výcvik poté, co nejméně 45 vojáků amerických i dalších jednotek, zejména francouzských a australských, bylo zabito jen letos při útocích Afghánců v uniformách, ať už armádních nebo policejních. Domácí odpor se stále stupňuje. Prověrka má nenávist Afghánců k okupačním jednotkám odhalit...

Premiér Petr Nečas, který měl v této provincii navštívit zde působící český operační styčný a poradní tým, se včera kvůli atentátu do provincie neodvážil a návštěvu vynechal.

(ava, čtk)