Jdi na obsah Jdi na menu
 


Já při tom byl

8. 5. 2014

 

REDAKČNÍ SLOUPEK

Je jen několik událostí, o nichž třeba budu jednou hrdě vyprávět možným vnoučatům s dovětkem: »Já při tom byl!« Několik posledních let trávím přelom dubna a května tradičním »benešovským dvojbojem«. Také již tradičně se totiž na benešovském Masarykově náměstí scházejí komunisté a levicově orientovaní občané na prvomájové manifestaci již v předvečer Svátku práce. Pravicová radnice si toto náměstí rezervuje pro vskutku pravou oslavu tohoto dělnického svátku - Benešovský jarmark se stánky, rozmanitým zbožím a občerstvením.

 

 

 

Mítink tady moderovala Helena Suchá, známá tím, že klade velmi nepříjemné otázky. Letos »proprala« Josefa Skálu. Právě on potvrdil to, co jsem sám zažil, byť v mnohem menším měřítku. Na rozdíl od něj jsem během současné předvolební kampaně byl pouze na dvou akcích, ale poznatky máme podobné. »Pouze čtyři až šest procent občanů vysloveně odmítá naše materiály. Někteří z ostatních sice nemají shodný názor, ale v diskusi, někdy nepříjemné, si mnohé vysvětlíme,« odpověděl Skála na jeden z dotazů.

Ano, za několik posledních let opravdu ubývá těch vyloženě nepřátelských reakcí, které si jistě každý z účastníků některé akce KSČM prožil sám. Určitě to neznamená, že ti, kteří nenadávají, půjdou volit komunisty, ale jistý posun to je.

Mohlo by se říci, že setkání za až moc teplého počasí proběhlo tradičně o den dříve také proto, že 1. květen je pro benešovské komunisty již od roku 2000 věnován organizaci běhu s Haló novinami Karlovský kopcovák. Letos se podařilo to, na co se čekalo vlastně již od roku 2001, kdy byl zaběhnut rekordní čas v hlavním mužském závodě. Nebylo sice tolik dětských účastníků, ale dospělých dorazilo požehnaně. A zarputilost těch nejstarších, kteří by mi klidně mohli být dědečkem, je záviděníhodná.

Jinou formu zarputilosti předvedli i »neplánovaní« účastníci obou akcí na zmiňovaném náměstí. Již první den jsem si všiml dvojice holubů. Jeden toho druhého vytrvale odháněl. Nejspíš nechtěl, aby poslouchal názory komunistů. Jaké bylo mé překvapení, když jsem tuto dvojici spatřil i druhý den - tam už byl patrně důvod jiný…

Zbyšek KUPSKÝ