Jdi na obsah Jdi na menu

A ještě jednou boží muka ve Smečně

BOŽÍ MUKA jsou památkou lidové architektury, která významně doplňují reliéf krajiny. V okolí Smečna při silnici ke Slanému a ke Kačici se nacházejí tři Boží muka. Mají rozličné tvary i velikost. V zápise nemovitých kulturních památek v r. 1985 se uvádějí, jako hodnotné kamenické práce a významné historické památky.

První Boží muka po levé straně silnice asi 1,5 km od Smečna ke Slanému (poblíž čističky) mají být ze 17. století. Mohou být i starší a pravděpodobně vznikla jako poutní místo, popřípadě zastávka při procesí nebo jako vyjádření díků za ušetření před morovou ranou a podobně. Ve výklencích v horní části památky pravděpodobně byly obrázky a výklenek sloužil, jako oltářík. Podstavec je široký 55 x 60 cm a ve výšce 110 cm je parapet oltáříku směrem ke Smečnu, dále tři kameny nad sebou, ukončení je kamennou plackou a 60 cm vysokým křížkem. Celková výška kolem 3 m.

Druhá Boží muka opět po levé straně silnice asi 2,5 km od Smečna ke Slanému, na vrcholu malého převýšení, jsou z 16. až 17. století. Na památce je vyznačen rok 1600 a 1844 (oprava?). Vznikly v době, kdy došlo k pokatoličtění usedlých na Martinickém panství a mohly i ohraničovat území. Od Božích muk vpravo od silnice ke Slanému jsou pozůstatky po kutání a hledání uhlí před 215 lety. Zbyla jen břidličná a jílovitá drť. Druhá Boží muka jsou složena z podstavce a čtyřhranného sloupu, dříku a lucerny. V lucerně jsou do všech stran mělké výklenky, kde pravděpodobně byly obrázky. Na vrcholu je kovový křížek. Výška je také 3 metry.

Obě tato Boží muka byla zařazena v r. 1985 do III. třídy kulturních památek spolu se zámkem, kostelem, děkanstvím, sýpkou a dalšími sochami a obelisky.

Třetí Boží muka asi 2 km od Smečna ke Kačici jsou po pravé straně poblíž vodojemu. Pochází z 18. století a jsou zařazeny ve II. třídě kulturních památek. Mohla také být ohraničením smečenského panství při jeho pokatoličtění. Jedná se o pěkný sloupový typ skládající se ze čtyřdílného kvádrovitého podstavce, válcovitého a mírně se zužujícího dříku s kruhovou patkou a korunou. Na vrcholu je kamenná deska a kovový kříž. Výška asi 260 cm.

Všechna Boží muka jsou kamenickou prací řemeslníků z okolí a pravděpodobně se jedná o žehrovický pískovec. Jejich stav vyžaduje opravu a restaurátorkou ruku. V příštím roce se počítá s opravami alespoň dvou při silnici

ke Slanému. Členové Spolku přátel Smečna a širého okolí odstranili část náletových stromů a křovin u druhých Božích muk a budou pokračovat, aby byly přístupné restaurátorovi a nám všem po opravě k podívání či prohlídce.

Opravu by potřebovaly i třetí u Kačické silnice, kde chybí část horní desky. Věřím, že i na ně dojde řada a snad i na pyrám zv. Martinický obelisk stojící poblíž v poli. Tam v letošním roce členové spolku zasázely další dva duby a tak čtyři nové stromky pomalu porostou a až těm dvěma 180 letým dojdou síly, je nahradí. Devět lip u cesty se má také k světu a pěkně roste. Stalo se z toho hezké místo s výhledem na Smečno a Vinařickou horku. Škoda, že hodně Smečeňáků tam nikdy nebyla a věříme, že si tam cestu najdou.

Za Spolek přátel Smečna a širého okolí

Eva Ničová

 

Statistiky

Online: 8
Celkem: 398764
Měsíc: 8053
Den: 480