Jdi na obsah Jdi na menu

Zdeněk Liška

 

   Připomeňme si výročí světově známého a slavného Smečenského rodáka Zdeňka LIŠKY dne 16. března 1922. Byl to génius, který za svůj život napsal tolik hudby, že by třem vystačila na celý život. Tak o něm píší odborníci.
   Byl hudebním skladatelem a tvůrcem hudby k filmům Vyšší princip, Markéta Lazarová, Smrt si říká Engelchen, Údolí včel, Obchod na Korze, Vynález zkázy, seriálu Hříšní lidé města pražského, 30 případů majora Zemana a dalších a dalších. Složil hudbu ke 160 celovečerním filmům a 400 krátkometrážním a středometrážním filmům!  Měl talent a jeho hudbě rozuměli lidé na celém světě, kde se filmy promítaly. O jeho mimořádnosti svědčí to, že jediný v historii českého a světového filmu byl kmenovým autorem filmového studia.
    Od roku 2002 je na jeho rodném domě ve Svinařovské ulici pamětní deska, o kterou se zasloužila společnost Partia a Město Smečno. Při slavnostním odhalení zde byla skladatelova žena Dana Lišková s dcerami Hanou a Barborou, jeho o rok mladší bratr Jindřich, úspěšný animátor filmů a zástupci ONV Kladno.
  Smečno se svým slavným rodákem pyšní. V jeho rodném listě je však uvedeno místo narození Libušín. Jak to tedy bylo? V době jeho narození zajišťovaly porody výhradně porodní báby. V březnu toho roku však smečenská porodní bába onemocněla a budoucí matka musela odjet k příbuzným do Libušína, kde se 16.března Zdeněk narodil. Po dvou dnech se matka vrátila do jejich domku. Zde Zdeněk prožil dětství a mládí a rád se do Smečna k rodičům a kamarádům vracel. Chodil do naší školy, od osmi let hrál na harmoniku a housle, hrál s bratrem a kamarády fotbal. Později chodil do Slánského gymnazia a psal již své první skladby. Vzepřel se přání rodičů a odešel studovat na pražskou konzervatoř, kde studuje kompozici a dirigování u prof. Rudolfa Karla. Chtěl se stát dirigentem a ve Smečně založil dívčí pěvecký sbor. Válku přečkal v ČKD Slaný. V r. 1946 přijal pozvání Jaroslava Novotného, také smečenského rodáka  do Zlínských filmových ateliérů, kde tvořil hudbu k reklamám, krátkým filmům např. pro Hermínu Týrlovou a Karla Zemana a další filmy. Byl to hudební skladatel, jehož invence a výkonnost ohromovala všechny bez rozdílu. Obdržel různá vyznamenání např. v r. 1965 Oscara za hudbu k filmu Obchod na Korze, v r. 1968 – Laureát Státní ceny a hlavní ceny k dalším filmům. Byl talentovaný a velmi pracovitý člověk, který nesnášel publicitu a celý život se jí vyhýbal.
      Položme kytičku na jeho hrob na smečenském hřbitově a vzpomeňme si na významného rodáka.       
Spolek přátel Smečna – E.Ničová
 

Statistiky

Online: 5
Celkem: 398767
Měsíc: 8052
Den: 482