Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnostní večer v Ležákách

12. 7. 2022

 

 

V polovině měsíce května, obdrželi předseda, místopředseda a tajemník Východočeského klubu celních veteránů pozvánku a následně vstupenky(viz příloha) pro čestné hosty na pietní večer dne 24.6. 2022 v Ležákách. V té době jistě netušili, jaký bude další vývoj naší účasti na této akci. Dne 6.6. kontaktoval místopředsedu VKCV Mgr. Dominik Barták, vedoucí Oddělení komunikace a sekretariátu hejtmana, s nabídkou na zajištění cateringu pro 200 hostů pietního večera. Nabídka vznikla z podnětu pana hejtmana, který nás doporučil na základě osobní zkušenosti z několika ročníků akce Cihelna v Králíkách, při které od roku 2006 zajišťujeme občerstvení pro VIP hosty. Ve středu 8.6. proběhlo jednání rady VKCV, které doporučilo nabídku přijmout a pověřilo místopředsedu klubu k dalšímu jednání v této záležitosti. Téhož dne jsme potvrdili přijetí nabídky.

 

Dalším krokem bylo vyjednávání o odpovídajícím personálním obsazení akce. Základní tým byl sestaven v průběhu 20. Sportovních her a následující týden při 6. ročníku Pochod FS byla tato jednání uzavřena. Současně probíhala jednání s firmou, která zajišťovala stavbu pártystanu na venkovním prostranství a s objednatelem, ve věci nabídky jídel, nápojů a dalších pochutin, ale například také o požadavcích na druh sklenic na nápoje atd. Byly aktualizovány revize našich elektrospotřebičů a spojovacího elektromateriálu. V pondělí 20.6. byla většina požadavků naplněna a proběhly objednávky surovin, pečiva a nápojů.

 

V pátek dopoledne vyrazila do Ležáků první skupina, která převážela na podvalníku polní kuchyni, na přívěsném vozíku pak palivové dříví, stoly, barely s vodou, stánky a přístřešky pro stavbu zázemí. Po příjezdu na louku, ohraničenou z jedné strany silnicí a z druhé lesním porostem, jsme zahájili potřebné práce. Vzhledem k tomu, že kolegové Brandejs, Brůha, Novoselský, Fišer a Štěpán, mají letité zkušenosti s přípravou akcí ve volném terénu, bylo týlové zázemí postaveno rychle a následovala cesta zpět na základnu v Prostřední Lipce pro další materiál a personál. Druhá transportní skupina, čítající 3 auta a obytný karavan, doplněná o Ivu Štěpánovou,Helču Nožkovou, Lenku Gabrisovou, Lídu a Lucii Brůnovy, Václava Kotyzu a Honzu Halbrštáta postupně odjížděla do Ležáků mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední. Přepravovala veškeré jídlo, nápoje, ledničky, výčepy, nádobí a vše potřebné k bezproblémovému zajištění cateringu. Po příjezdu do místa konání byly zahájeny vlastní přípravy na výdej stravy a občerstvení v připraveném pártystanu, při kterých nás posílila ještě Dana Vágnerová, která dorazila přímo na místo. Krátce před 22. hodinou bylo vše připraveno a zanedlouho začali přicházet první hosté, kteří si pochutnávali na výborné domácí svíčkové, řízečcích s bramborovým salátem, hovězím guláši či těstovinovém salátu. Z nabídky na rautových stolech pak mohli ochutnat domácí koláče a rolády, nebo výběr z obložených mís. Přestože po celou dobu rautu vydatně pršelo, panovala v pártystanu příjemná atmosféra, ke které nepochybně přispěla naše nabídka kvalitních jídel a nápojů, ale také přístup obsluhujícího personálu.

Krátce před půl druhou hodinou začínající soboty, odešli poslední hosté a nám začal náročný úklid a nakládka veškerého materiálu, kterou doprovázel déšť. Před půl čtvrtou jsme se vydali na zpáteční cestu na Prostřední Lipku, kde jsme provedli nejnutnější vykládkové práce a většina odjela domů likvidovat spánkový deficit. V neděli pak tříčlenný tým složený ze zkušených veteránů s věkovým průměrem téměř 74 roků, provedl kompletní vykládku a uložení materiálu, úklid a vrácení zapůjčených dopravních prostředků. V pondělí ráno pak Jirka Novoselský a Láďa Brůha vrátili zapůjčený materiál do HOLBY Hanušovice a po desáté hodině se vydali na cestu k domovu.

 

Vedle všech, výše jmenovaných, kteří se podíleli na přípravě a vlastním zajištění akce, je třeba poděkovat a smeknout před Maruškou Šokovou a paní Molkovou, našimi klubovými kuchařkami. První, doma na kuchyňském sporáku postupně uvařila 120 porcí výborné svíčkové. Druhá pak, rovněž doma, uvařila ke svíčkové potřebné množství domácích houskových knedlíků , upekla 200 koláčů a domácí rolády. Týlového zabezpečení se výborně zhostila obsluha polní kuchyně ve složení Štěpán,Novoselský,Brandejs, Fišer , která zajišťovala ohřev jídel,vody a Lenka Gabrisová při mytí skla a nádobí. Václav Kotyza pak zajišťoval obsluhu elektrocentrály, která měla zpočátku drobné problémy a mimo jiné, také zodpovědně kontroloval teplotu točených nápojů.. Zbývající personál pak zajišťoval veškeré potřebné činnosti v pártystanu.

 

Východočeský klub celních veteránů, je pořadatelem celé řady akcí, které musí dofinancovat z klubových prostředků. Kromě Sportovních her a Konference historiků, je to např. několik vzpomínkových akcí, připomínajících historii naší profese a vzniku samostatné ČSR a její významné osobnosti. Vzhledem tomu, že už třetí rok po sobě odpadla akce Cihelna v Králíkách, na které jsme získávali většinu prostředků na celoroční činnost, uvítali jsme možnost přivýdělku v Ležákách. Kromě finančního přínosu, nás potěšila veliká spokojenost hostů, od kterých jsme slyšeli mnoho pochval. Potěšilo nás zejména ocenění od pana plk Eduarda Stehlíka, ředitele Památníku Lidice, od pana hejtmana Martina Netolického či vedoucího Oddělení komunikace a sekretariátu hejtmana pana Dominika Bartáka.

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

 

Náhledy fotografií ze složky Ležáky - 24.06.2022