Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budova bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce má znovu své původní označení

9. 12. 2019

Budova bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce má znovu své původní označení

 

V rámci rekonstrukce bývalého objektu celní správy v Prostřední Lipce č.p.16, bylo provedeno také zateplení obvodových zdí. Přitom bylo nutné odstranit repliku prvorepublikového označení budovy v českém a německém jazyce. Po ukončení rekonstrukce, nebylo možné stávající označení znovu použít z důvodu nutnosti jejího ukotvení do původního zdiva. Stejně jako v řadě jiných případů, nám opět pomohla firma ISOLIT Bravo Jablonné nad Orlicí. Pracovníci strojní dílny zhotovili 42 nových kovových písmen s povrchovou úpravou tak, aby mohla být nalepena na plášť budovy. Velké poděkování patří jim a především panu ing. Kvidovi Štěpánkovi, řediteli firmy, který nám pomáhá od vzniku VKCV.

 

Ve čtvrtek 14. 11. 2020 zahájili pracovníci stavební firmy REKOS Žamberk práce na umístění nové repliky původního označení budovy ODDĚLENÍ FINANČNÍ STRÁŽE - FINANZWACHE ABTEILUNG. Vzhledem k tomu, že při rekonstrukci byly vykáceny vzrostlé smrky před budovou, mohlo být označení nalepeno na pravou stranu, tak jak tomu bylo při vzniku OFS. V pátek 15.11. byly práce dokončeny a označení budovy znovu připomíná její historii a také historii naší profese regionu Králík. Navíc působí jako velice vhodný prvek na celkovém vzhledu objektu.

 

Vzhledem k tomu, že ne všichni byli nakloněni navrácení historického označení zpět na budovu, je třeba poděkovat pracovníkům Krajského úřadu pro Pardubický kraj za podporu našeho záměru. Poděkování patří zejména panu hejtmanovi Martinovi Netolickému, který se velice zajímá o historii a pomáhá při její propagaci.

 

Součástí exteriéru před budovou by měla replika prvorepublikového hraničního sloupu. Veškeré práce a úhradu potřebných nákladů, zajistí členové Východočeského klubu celních veteránů na, základě souhlasu současného vlastníka, kterým je Pardubický kraj.

 

 

Ladislav Brůha

místopředseda VKCV

dscn0783.jpg

 

dscn0784.jpg

 

 

 

sam_0012.jpg

sam_0013.jpg

 

sam_0021.jpg