Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dožínky 2018

28. 2. 2019

Dožínky 2018

 

Stalo se již tradicí, že Východočeský klub celních veteránů připravuje setkání svých členů, příznivců a podporovatelů, které se každoročně koná pod názvem „ Dožínky „. Tato akce je formou poděkování všem, kteří nám v uplynulém roce pomáhali při organizaci našich akcí. Na základě pozitivních ohlasů od účastníků, jsme již podruhé zorganizovali setkání tak, aby v jeho rámci vznikl také dostatečný časový prostor pro konání výroční členské schůze. Dožínky 2018 se tentokrát uskutečnily ve dnech 22.2. – 24.2. 2019 v objektu Krajského úřadu Pardubice v Prostřední Lipce č.p. 16. Tento bývalý objekt celní správy je aktuálně také sídlem našeho klubu.

 

Tradiční součástí akce je výroba a následná konzumace zabijačkových produktů. Během týdne jsme provedli nákup a dopravu potřebných surovin a jejich základní přípravu k varnému procesu. Ve čtvrtek Míla Brandejs a Láďa Brůha dopravili do místa konání 3 varné kotle Brutar, ze kterých jsme vytvořili varnou kolonu. Ve čtvrtek odpoledne pak Lída Brůnová uvařila kroupy a Polda Kelnar s manželi Jitkou a Pavlem Šnýdrovými provedli oloupání 8 kg cibule a 6 kg česneku. V pátečním dopoledni byla zahájena vlastní výroba, do které se, kromě výše jmenovaných, postupně pod vedením pana řezníka Buchtela zapojili Petr Janovec, Milan Jireš, Iveta Maixnerová,Jarda Kárník ml.,Jarda Kárník st..,Franta Dostál, Zdeněk Fišer, Lenka Gabrisová, Jaromír Vacek a Zdeněk Mamula.. V rámci oběda jsme provedli kontrolu ovarových specialit s hořčicí, křenem a chutným chlebem z letohradské pekárny. Příjemný pocit umocnil světlý 11° Šeráček a polotmavá 11°HOLBA z Hanušovického pivovaru. Do letošního výrobního programu jsme premiérově zařadili kroupová jelítka. Polda Kelnar pak pro fajnšmekry připravil 12 kg výborného domácího sulcu. Vzhledem k tomu, že letošní rok proběhne, mimo jiné, také ve znamení vepře, vzrostla i poptávka po zabijačkových produktech, jejichž výroba byla ukončena v půl jedenácté večer. Do chladící buňky bylo uloženo 280 kusů jitrniček, 70 kroupových jelítek, 30 šišek tlačenky, 60 kg červených krup a 55 misek sulcu. Průběžně přijíždějící si pochutnávali na pečeném prejtu a kroupách. Po dobré večeři diskutovali při výborném pivečku do pozdních večerních hodin.

 

V sobotu před sedmou hodinou ranní Petr Janovec zahájil varný proces další várky ovarových specialit, aby si na nich mohli pochutnat účastníci výroční členské schůze ještě před jejím zahájením. Krátce před desátou hodinou si tak mohli všichni pochutnat na několika druzích vepřového masa, srdci, jazyku či ledvinkách. Jako příloha nesměl chybět letohradský chléb z pekárny BAPA, hořčice a pro zjemnění dechu a uvolnění dýchacích cest také oblíbený křen.

 

Po dvouhodinovém schůzování pokračoval program dožínek obědem, ke kterému se podávala tradiční prdelačka, prejt a červené kroupy s brambory a zelím. K tomu nemohl chybět ani náš oblíbený 11° Šeráček v provedení světlém a 11°HOLBA polotmavém. V pohodové atmosféře pak probíhala odpolední debata, do které se zapojilo téměř 60 účastníků. Iveta Maixnerová spolu s Jitkou a Pavlem Šnýdrovými připravili, na základě zaslaných objednávek, pro účastníky balíčky obsahující zabijačkové produkty. Krátce před sedmnáctou hodinou začala večeře, ke které byly podávány vepřové výpečky s knedlíkem a zelím. V 17. 25 byl vypraven autobus na poznávací zájezd do pivovaru HOLBA Hanušovice, kterého se zúčastnilo téměř 30 po poznání toužících účastníků. Stejně jako v předchozích letech, byli mezi účastníky zájezdu členové celnické kapely Kontraband, tentokrát oslabené o nemocného Mílu Vraštila a Zuzku Jeníkovou, která upřednostnila cestu do Číny. Nadpoloviční většina účastníků se zúčastnila komentované prohlídky pivovaru, zbývající se přesunuli do společenské místnosti, ve které spolu s kapelou očekávali příchod účastníků exkurze. K ochutnávce piva nám hostitelé připravili 11° Kvasničák a 12°Keprník. Postupně jsme také ochutnali výborný sulc Poldy Kelnara, tlačenku a prejt. K pohodové atmosféře přispěla celnická kapela Kontraband, ve které dostal prostor k vyniknutí jediný zástupce dechové sekce, trumpeťák Libor Netušil. Osvědčené zpěváky Evu Šíchovou, Petra Daniela a božského Káju Adámka, postupně doplnili další interpreti z řad posluchačů. Manželé Václavkovi, kteří se podíleli na zajištění exkurze a ochutnávky ryzího piva z hor, přispěli svým pohodovým přístupem ke všeobecné spojenosti. Na závěr pobytu v pivovaru jsme si společně zazpívali „ naši veteránskou hymnu“, kterou je polka „ Už kamarádi pomalu stárnem “. Po půl jedenácté jsme se rozloučili s našimi hostiteli a vydali se na zpáteční cestu. Po příjezdu na Horní Lipku jsme ještě krátce poseděli a v prvních nedělních hodinách se uložili ke spánku.

 

Po nedělní snídani postupně odjížděli hosté, kteří využili zázemí objektu k přenocování. Tradiční úklidová parta připravila objekt k předání provozovateli, vrátili jsme zapůjčený materiál a před jedenáctou hodinou dopolední jako poslední odjížděli z Horní Lipky Míla Brandejs a Láďa Brůha. Cestou jsme navštívili rekonvalescenta Mílu Vraštila, předali mu k ochutnání vepřové pochoutky a popřáli mu brzké uzdravení.

 

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání . Těší nás, že mezi hosty byli Mgr. Petra Doubravová, ředitelka SOU v Králíkách, Mgr. Martin Šesták, předseda Klubu celníků Orlicko a ing. Zdeněk Kosek, hospodář Klubu celních veteránů Jíloviště. Poděkování za celoroční pomoc a spolupráci patří také těm, kteří naše pozvání nevyužili a akce se nezúčastnili. Se všemi se těšíme na „Dožínky 2019“ , které by se měly opět uskutečnit v únorovém termínu. Po dohodě s řezníkem panem Buchtelem, by měla být nabídka dožínkových výrobků obohacena o domácí klobásky. Tak se budeme těšit.

 

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda