Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dožínky na Horní Lipce - 23. listopadu 2013

26. 11. 2013

Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří aneb Dožínky 2013 

   Východočeský klub celních veteránů uspořádal 23. listopadu 2013 na Horní Lipce tradiční setkání členů klubu s našimi příznivci a podporovateli, kteří nám v průběhu letošního roku pomáhali při akcích, které jsme organizovali nebo se jich zúčastnili. Kromě těchto akcí nám v průběhu celého roku řada z nich pomáhala při údržbě areálu v Horní Lipce, aby nedošlo k jeho devastaci a výraznějšímu chátrání v důsledku rozhodnutí o vyslovení nepotřebnosti. 

---

    Na základě ohlasů z předchozích setkání, pro která se vžil název „ Dožínky“, byla součástí setkání výroba a konzumace zabijačkových produktů. Proto již v průběhu pátečního dne probíhala příprava a výroba různých pochoutek. Vzhledem k tomu, že kolega Zdeněk Stránský, který až doposud vždy tyto speciality připravoval byl zaneprázdněn, museli jsme využít schopnosti pana Buchtela z Lichkova, a nutno říci, že nezklamal. V dopoledních hodinách byly zahájeny přípravné práce( loupání a krájení cibule, mletí česneku, vaření masových komponentů apod.), na kterých se podíleli především Jarda Kárník st., Franta Dostál, Lída Brůnová, Lenka Gabrisová, Maruška Šoková a další. Po odpoledním příjezdu pana řezníka, byla zahájena vlastní výroba produktů, která se protáhla téměř do půlnoci. Vzhledem k tomu, že účastníci dožínek, si mohou objednat výrobky domů, bylo výsledkem celodenního snažení 215 kusů jitrnic, téměř 70 kg tlačenky, 40 kg červených krup a 15 kg prejtu. V podvečer postupně začínali přijíždět první hosté, kteří se po ubytování zapojili do procesu výroby buď jako pozorovatelé a svoji zručnost při špejlování jitrnicových střev prokázala dámská část slovenských zástupců FS. Po uskladnění hotových výrobků do chladných prostor, provedeném úklidu a krátké odborné diskuzi, se přítomní rozjeli či rozešli uložit na lůžko, v duchu výzvy bývalého provozovatele restaurace „ Vatikán „ v Náchodě, který oznamoval hostům ukončení provozu sloganem „Dámy a pánové, kdo má postel půjde do postele,  kdo postel nemá půjde někam jinam „ .

                                             ---

     Sobotní ráno zahájil Zdeněk Fišer vařením ovarových komponentů, aby byly připraveny před desátou hodinou, kdy se začali sjíždět další kolegové. Po desáté hodině si většina přítomných již pochutnávala na ovarových specialitách s hořčicí a křenem, na „ oddělení expedice „ se připravovaly objednané balíčky. Před jedenáctou hodinou odjela dvacetičlenná výprava do Hanušovic, zbývající kolegové zůstali na Horní Lipce a nasávali zabijačkovou atmosféru. Po příjezdu do Hanušovic se členové expedice rozdělili do dvou skupin, ta první turistická čítala 4 kolegy, kteří se vydali na vycházku do blízkého okolí. Druhá skupina, jejíž členové si chtěli rozšířit znalosti související se správou spotřební daně a technologií výroby a konzumace piva, se rozhodla pro exkurzi v pivovaru Holba. Po 45 minutách prohlídky, bezvadně komentované pohlednou paní laborantkou v roli průvodce, následovala degustace 11° Kvasničáku a polotmavého Šeráku, při které jsme ochutnali předchozího dne vyrobenou tlačenku. Všechny konzumované produkty byly natolik kvalitní, že došlo k drobnému prodloužení exkurze, takže i kolegové turisté se po ukončení výletu zapojili do degustace. Pivovar jsme všichni opouštěli v příjemné náladě. Po příjezdu na Horní Lipku jsme se přivítali s nově příchozími kolegy a kamarády,Mílou Brandejsem, Láďou Minxem, Zdenou Hadravovou, Vlastou Mládenkovou, Jardou Felcmanem, Rosťou Bittnerem,Zdenou Šurýnovou a řadou dalších. Po obědě, který tvořila zabijačková polévka zvaná „prdelačka“  a talíř obsahující prejt,kroupy, brambory a zelí, zahájil předseda VKCV veřejnou schůzi klubu, která se protáhla s následnou diskuzí až do večeře. Po večeři, ke které byla podávána vepřová krkovička s knedlíkem a zelím, začali odjíždět první účastníci dožínek. Většina však zůstala a za kytarového doprovodu Karla Adámka a Radka Mužíka, jsme si vyslechli či zazpívali některé písně věčně zelené, mezi nimiž nemohly chybět ani hity jako např.  Když jsem šel na půdu pro hrábě, Ústřední topení, Já nechci jet na Havaj a řada dalších. Do půlnoci pak postupně odjela většina účastníků a zůstala desítka ubytovaných, kteří odjeli domů po nedělní snídani. Po nedělním úklidu, pondělním vypořádání restů a zazimování objektu, dožínky skončil

                                                  ---

    Chtěli bychom poděkovat více jak 40-ti kolegům, kteří přijali naše pozvání na tuto akci, která je výrazem poděkování a ocenění celoroční spolupráce a podpory naší činnosti. Toto poděkování patří i těm, kteří  z jakýchkoliv důvodu naše pozvání  nevyužili a akce se nezúčastnili. Mimořádně si vážíme účasti zástupců FS SR, se kterými jsme se dohodli na rozšíření vzájemné spolupráce v roce 2014. Celé setkání proběhlo v přátelské a kolegiální atmosféře, jedinou negativní skutečností byla obava všech zúčastněných bez výjimky, o další osud objektu Horní Lipka, jehož nepotřebnost byla vyslovena v březnu tohoto roku. Nejlépe se jejich pocity dají vyjádřit  upraveným textem  básně z roku 1938:

 „Tvou historii vymazali
toho březnového rána,
co s tebou probůh udělali
naše Horní Lipko milovaná ?
A ty jež sloužit celníkům
jsi připravena stála,
ses tímto rozhodnutím
údajně nepotřebnou stala.
Kdo zradil, toho zrada čeká,
to ví náš uražený cit.
Kdo zradil, toho zrada čeká,
kdo zrazen – ve cti bude žít.“


     Na závěr bychom chtěli při této příležitosti znovu poděkovat všem, kteří nám po celý rok 2013 pomáhali při naší činnosti. Věříme, že tomu tak bude i v roce následujícím.

             Rada  VKCV