Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pochod Finanční stráže se vydařil

9. 7. 2017

Pochod Finanční stráže se vydařil

     Většina členů našeho klubu, ale i zkušenější celnická veřejnost, zná kolegu Jirku Panuše především jako znalce profesní historie. Jen Ti zasvěcenější vědí, že je pravidelným účastníkem turistických pochodů. Když pisateli tohoto příspěvku poprvé naznačil, že bychom mohli uspořádat na Králicku pochod připomínající historii Finanční stráže, moc se mně do toho zprvu nechtělo, neboť jsem dobře věděl, co nás čeká. V souvislosti s rekonstrukcí objektu na Horní Lipce se však posunul tradiční termín 15. Sportovních her a tak jsme se rozhodli, že to vyzkoušíme. Došlo k dohodě s kolegy z Pochodnického spolku Lanškroun, kteří mají zkušenosti s pořádáním pochodů a zabezpečili kompletně administrativní část akce, včetně zajištění dekretů, medailí, stužek, odznaků a pomohli s dodávkami části občerstvení.

 

    Na členech Výchdočeského klubu celních veteránů  pak byla kompletní příprava zázemí pro pochod, ubytování, občerstvení, stravování a personální zajištění akce, pro kterou jsme zvolili jako zázemí areál Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách – Dolní Lipce. Pro tuto volbu jsme se rozhodli na základě předchozích zkušeností, kdy jsme v letech 2003 – 2009 v areálu pořádali Sportovní hry CŘ Hradec Králové. Od úterka 27. června začala příprava a navážení potřebného materiálu, které probíhalo až do pátku 30. června. V pátečním podvečeru jsme přivítali první účastníky pochodu, kterým na uvítanou zahrála celnická kapela Kontraband. Byly pro ně připraveny dva pártystany s 200 místy k sezení, šest prodejních stánků s jídlem a občerstvením. Seznamovací večer s hudebním doprovodem se protáhl až do prvních sobotních hodin.

 

    Hlavní skupina účastníků začala přijíždět v sobotu krátce po sedmé hodině a jejich bezproblémový příjezd do místa startu zajišťovali u odbočky ze silnice I/43 naši kamarádi z KVH 1. prapor Stráže obrany státu Třebechovice p. Orebem. V prvorepublikových uniformách Finanční stráže to byli p. Línek starší a jeho kolega p. Havelka. Pan Línek ml. byl pak v četnické uniformě z časů I. ČSR. Kromě toho byly u silnice umístěny poutače a replika hraničního sloupu, která poutala velikou pozornost. Bezproblémové parkování vozidel v areálu zajišťoval v uniformě podplukovníka armády I. ČSR náš kamarád Zdeněk Zídka, pod jehož odborným dozorem se srovnalo na ploše během dne více jak 100 vozidel.

 

     Kolegové z Pochodnického spolku zajistili hladký průběh registrace účastníků, při níž vydávali také balíček, obsahující minerálku, energetický nápoj, koláč a housku komisaře Rexe. Balíček byl zahrnut do účastnického poplatku, stejně jako igelitová taška s logem pochodu, medaile se stužkou, buton a po příchodu do cíle také gulášek z polní kuchyně. Časový prostor do zahájení pochodu využila řada účastníků ke snídani a občerstvení v našich stáncích a poslechu hudební produkce kapely Kontraband.

 

     Krátce po osmé hodině oficiálně zahájil pochod předseda VKCV Míla Brandejs krátkým projevem, ve kterém připomenul historii Finanční stráže a její podíl na ochraně a obraně hranic ČSR. Poté se účastníci vydali na vyznačené trasy v délce 14 a 25 kilometrů. Prvním kontrolním bodem, společným pro obě trasy, byl objekt prvorepublikového Oddělení Finanční stráže v Horní Lipce donedávna patřící Celní správě ČR. Kolegové Jaromír Vacek a Míla Král potvrdili všem účastníkům v pochodových mapách průchod a pochodníci využili možnosti občerstvení, které zajišťovali Lída Brůnová a Zdeněk Fišer. S povděkem většina přijala příležitost k odpočinku na přilehlých prostorách, stejně jako využití sociálního zázemí hospodářské budovy. Naprostá většina využila možnost pořízení fotografií pod replikou prvorepublikového označení na hlavní budově a u hraničního sloupu s uniformovanými finančníky a četníky. Po krátkém odpočinku se pak vydali na další části svých tras, jejichž součástí byla mimo jiné, také další kontrolní stanoviště u pěchotních srubů K –S 5 „U Potoka“, K – S14 „U Cihelny “ a dělostřelecká tvrz Hůrka. Na všech těchto kontrolních bodech byly pro účastníky pochodu dojednány slevy na vstupném a připraveno občerstvení.

 

    Krátce po poledni se první účastníci veteránské trasy začali objevovat v cíli pochodu, který byl totožný s místem startu. Na místě, kde se ráno zaregistrovali, obdrželi pochodníci dekret osvědčující absolvování pochodu, pamětní medaili se stužkou, odznak a mohli si zakoupit sklenici s logem pochodu. Poté si všichni pochutnali na výborném gulášku a kvalitně vychlazených nápojích, včetně 11° Šeráku v provedení světlém a polotmavém. Vzhledem k tomu, že možnost dostavit se na start pochodu trvala do až do 14 hodin, přišli poslední účastníci do cíle krátce před 19 – tou hodinou. V té době už probíhaly první práce na úklidu a odvozu materiálu týlového zabezpečení, které byly ukončeny krátce před půl desátou večerní. V neděli pak tři veteráni Brandejs, Mamula a Brůha odvezli zbývající drobné věci do místa uskladnění. V pondělí nakládací skupina ve složení Daniel,  Bartoš a Brůha odvezla vypůjčené věci do Hanušovic, pártystan do Králík a pytle s odpadky na Technické služby. Teď už zbývá jenom vše řádně zadministrovat, zaplatit pohledávky, vyhodnotit celý pochod a rozhodnout se, jestli vznikla další tradiční akce. Zatím, na základě prvních ohlasů od účastníků i pořadatelů, vše nasvědčuje tomu, že Pochod Finanční stráže by mohl mít pokračování. Definitivní rozhodnutí bude známo na konci srpna po akci Cihelna 2017.

 

   Jsme rádi, že naše pozvání přijalo téměř 250 příznivců turistických pochodů a všem patří naše poděkování a obdiv. Na startu se objevili nadšenci z celé ČR, ale i přátelé ze Slovenska. Zvláště nás potěšila skupina aktivních i bývalých celníků, i když právě v této profesní kategorii jsme popravdě očekávali účast větší. Tak snad příště.

 

    Na závěr bychom chtěli jmenovitě poděkovat všem, kteří se na přípravě a vlastním zajištění pochodu podíleli. Za Pochodnický spolek to byli kolegové Lang,  Čada, Vasserbauer, Minařík a Urban. Za KVH 1. prapor SOS kolegové Línek st., Línek ml. a Havelka. Za VKCV pak jeho členové, příznivci a podporovatelé: Adámek, Brandejs, Panuš, Šoková, Maixnerová, Vágnerová, Halbrštát, Bittner, Pinkas, Vacek, Mládenková, Mamula, Hornochová, Král, Neterdová, Neterda, Schauer, Jeníková, Vraštil, Mužík, Fogl, Nosek, Daniel, Bartoš, Kárník st., Kárník ml., Fišer, Gabrisová, Brůnová, Jireš, Štěpánová, Zídka. Bez jejich pomoci by nebylo možné pochod v tomto rozsahu uspořádat.

 

Za radu VKCV: Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

Náhledy fotografií ze složky Pochod FS RČS - 01.07.2017 (II. část)