Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní setkání Modrých baretů - konference v Brně 02.09.2022

6. 9. 2022

Dne 2. září 2022 se v prostorech klubu Univerzity obrany Brno konalo výroční setkání asociací válečných veteránů a to formou konference na téma: „Zapojení veteránů do výchovy mládeže“. Spoluorganizátorem bylo Komunitní centrum pro válečné veterány v Brně.

Jednalo se o mezinárodní setkání modrých baretů, účastníků misí OSN, OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě), EU, NATO a dalších zástupců asociací válečných veteránů. Účastníci bývali významnými armádními i vládními činiteli, zastávali posty velitelů kontingentů a misí, v diplomacii pracovali jako velvyslanci, vojenští přidělenci apod. Jednalo se již o třinácté setkání v Brně a jeho okolí, když v roce 2021 se po dohodě se slovenskou SPIA konala konference na Slovensku.

Tato konference byla hlavním pátečním programem mezinárodního setkání modrých baretů, které bylo zahájeno už ve čtvrtek (01. 09. 2022) odpoledne jednáním zástupců světové organizace AISP – SPIA ( Association Internationale des Soldats de la Paix (AISP) – Soldiers of Peace International Association Headquarters (SPIA). Asociace má statut poradce ekonomického a sociálního výboru OSN. Jednání proběhlo za účasti prezidenta AISP - SPIA p. Laurenta Attar-Bayoura z Francie a vice-prezidenta pro západní Evropu ( p. Tibora Alberta z Belgie) a vice-prezidenta pro východní Evropu (p. Jerzy Banacha z PR).

K nejzajímavějším vystoupením v rámci konference patřilo vystoupení AISP-SPIA Young Peacekeepers – mladých mírotvůrců z Ukrajiny.

Sobota (03. 09. 2022) byla sportovní a střelecká a konala se v Jívové u Olomouce. Do programu setkání byl zařazen i doprovodný program včetně vystoupení dětského folklorního spolku Jarabáček. Součástí bylo také přivítání a vypravení dalšího konvoje s humanitární pomocí na Ukrajiny v gesci AISP-SPIA. Vše pak bylo v přátelském duchu zakončeno v neděli (04. 09. 2022).

ooo OOO ooo

Zástupci Východočeského klubu celních veteránů z Králíky – Prostřední Lipka i když nejsou přímo veterány válečnými jsou na tuto konferenci pravidelně zváni a letošního jednání se zúčastnili již po třetí. První dvě setkání jsme uskutečnili v čase tzv. předcovidovém a třetí právě 2. září 2022.

Na konferenci nás zastupovali již tradičně kolegové Bohumil Brandejs a Jirka Panuš, kteří mezi jeho účastníky mají za uplynulý čas mnoho přátel, zvláště pak předsedu spolku Československý legionář-SPIA Czech a prezidenta SPIA-Czech Ing. Karla Černocha a oba viceprezidenty p. Tibora Albert z Belgie a p. Jerzy Banacha z polské Wroclawi, který často při cestách do ČR překračuje náš bývalý silniční přechod na Dolní Lipce – Boboszów.

Konference měla pro nás velký význam, neboť se zabývala tématem pro nás nadmíru důležitým. A to jak zapojit do veteránské činnosti mladé celníky, kteří by

měli pokračovat v našem ústředním hesle: … posilování profesní hrdosti, soudržnosti a úcty k historii Celní správy a Finanční stráže RČS.