Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na generálního ředitele ÚCS JUDr Jiřího Brože CSc.

3. 11. 2015

Vzpomínka na dr. Brože

     Dne 31. října 2015 v odpoledních hodinách položili věneček na hrob dr. Jiřího Brože zástupci Rady Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky. Vzpomněli tak na velkou charizmatickou osobnost, která vedla Ústřední celní správu plných dvacet dva let. JUDr Jiří Brož CSc. za svého působení v celní správě se stal pro několik generací celníků pojmem.

     Byl celníkem s velkým „C“ a jak sám, se sobě vlastní skromností a elegancí při přebírání ocenění Světové celní organizace uvedl, že má v občanském průkazu o průběhu zaměstnání jen dvě razítka – obě mu „vtiskla“ celní správa.

     První při nástupu (1955 MZO, od 1. ledna 1958 Ústřední celní správa) a druhé při jeho odchodu do důchodu (20. února 1991) po předchozím uvolnění pro práci FMZO v zahraničí. V letech 1977 a 1978 po dvě funkční období byl presidentem Rady pro celní spolupráci - dnešní WCO.

     JUDr. Jiří Brož svou osobností a přirozenou autoritou se velkou měrou podílel na začlenění celní správy do soustavy státních orgánů. Pro svoji odbornou znalost, jazykovou vybavenost a pracovitost byl uznáván nejenom v naší Československé republice, ale i v zahraničí.

     Měl velice vřelý vztah k východočeskému regionu. V Hradci Králové studoval a měl zde mnoho přátel – spolužáků. Rád se také scházel se svým „bojovníkem“ z vojny již dávno zesnulým našim kolegou Josefem Benešem a vždy se přeli, kdo komu na vojně velel.

     Nelze nevzpomenout také na několik návštěv generálního ředitele Brože v našem regionu. Miloval Orlické hory a Zdobnici, kde rád organizoval i zahraniční jednání. Při návštěvě generálního ředitele Francouzské celní správy, Izraele a vysokých představitelů Kanadské celní správy v našem regionu všichni vzpomínali na zásluhy a vysokou odbornost a mezinárodní přehled právě dr. Brože. Byla to velká a uznávaná osobnost.

     I v době, kdy byl již v důchodu, bylo zřejmé, že se stále zajímá o dění v celní správě. Nikdy nezapomněl na své celníky. Často se objevoval v celní škole v Jílovišti, zajímal se o celní historii a patřil k zakladatelům muzea celnictví v Brně, jehož výstavba byla po roce 1989 zastavena.

     Těžce nesl rozdělení federálního státu a tedy i celní správy, kterou tolik let budoval a stále zdokonaloval. Vždy věděl, co je možné a co je uskutečnitelné a s čím se musí ještě počkat na budoucí období.

-pnš- Bran

http://www.sccr.estranky.cz/clanky/archiv-aktualit/vzpominka-na-judr_-broze.html

 

 
         JUDr. Jiří Brož, CSc.
*15. 12. 1929             + 16. 06. 2010

S velký smutkem v našich srdcích oznamujeme, že nás dne 16. 06. 2010 po delší a těžké nemoci opustila ve věku nedožitých 81 let legenda a velká osobnost československé celní správy JUDr. Jiří Brož, CSc.

Za dobu svého dlouholetého působení v celní správě se stal pro několik generací celníků pojmem.

Těžká nemoc, které do posledního okamžiku čelil, byla však nad jeho síly.

Čest jeho památce !