Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. ročník Sportovních her východočeských celníků 14.6. – 16.6.2019

23. 6. 2019

17. ročník Sportovních her východočeských celníků 14.6. – 16.6.2019

 

Třetí červnový víkend byly prostory bývalého areálu celní správy v Horní Lipce vyhrazeny pro sportovní hry východočeských celníků. Letošního, již 17. ročníku se zúčastnilo 6 družstev: Povedená partička celníků, Finanční úřad Pardubice, Klub celníků Orlicko, Východočeský klub celních veteránů, Už to přišlo Hradec Králové(družstvo hradeckých celníků) a Dolnośląski Urząd Cełno - Skarbowy Wroclaw.

 

.Ve čtvrtek zahájila skupina mladých členů a podporovatelů VKCV ve složení Polda Kelnar,Jaromír Vacek,Míla Brandejs, Evžen Malý,Láďa Brůha a Karel Štěpán přípravu zázemí, která byla dokončena v pátek odpoledne. Brzy poté začali přijíždět první účastníci her i členové pořadatelského týmu. Mezi prvními již tradičně polští kolegové, Povedená partička,KÚ Pardubice, KC Orlicko a pochopitelně i členové pořadatelského týmu. Páteční aklimatizační večer tak strávilo v místě konání her téměř 50 účastníků a členů pořadatelského štábu. Zbývající účastníci pak dorazili v sobotu ráno.

 

Všechny účastníky her přivítalo slunečné sobotní ráno a krásné počasí vydrželo až do večerních hodin. Po dobré snídani a následoval nástup všech zúčastněných družstev ke slavnostnímu zahájení her. Účastníky, přivítal místopředseda VKCV Ladislav Brůha, který je seznámil s organizačními záležitostmi, popřál účastníkům příjemný pobyt na Horní Lipce a také hodně sportovních úspěchů. Následovalo seznámení s hracím řádem, které provedl kolega Tomáš Pinkas. Poté předseda VKCV, emeritní celní rada Bohumil Brandejs oficiálně zahájil sportovní hry. vztyčením vlajky sportovních her za zvuků znělky v podání Libora Netušila.

 

Po slavnostním zahájení byly rozehrány soutěže v odbíjené a stolním tenisu. V odbíjené zvítězilo družstvo UTP Hradec Králové, které ve finále zdolalo Povedenou partičku celníků, v jejímž týmu byl nejlepší volejbalista her Lukáš Halva. Stolní tenis vyhrálo družstvo Finančního úřadu Pardubice, které mělo ve svém středu nejlepšího hráče, kterým byl Ondřej Vašátko. Původně plánovaný večerní program narušil silný déšť a tak pořadatelé museli trochu improvizovat, ale vše dopadalo ke všeobecné spokojenosti.

 

Nedělní program byl zahájen krátce po deváté hodině soutěžemi v nohejbalu a střelbě čtyřčlenných družstev ze vzduchovky. Ve střelbě zvítězilo družstvo Klubu celníků Orlicko, nejlepším jednotlivcem byl Ivan Horochovský z pořadatelského týmu, o jediný bod za ním pak skončila nejlepší střelkyně Jitka Vomáčková z FÚ Pardubice. V nohejbalovém turnaji pak ve finálovém souboji zvítězilo družstvo Povedené partičky zejména díky nejlepšímu nohejbalistovi turnaje Lukáši Halvovi nad UTP Hradec Králové.

.

O celkovém pořadí v soutěži družstev musel rozhodnout rozstřel mezi družstvy FÚ Pardubice a UTP Hradec Králové, která získala shodný počet bodů. Zodpovědnost na sebe vzaly ženy, za FÚ Jitka Vomáčková a za UTP Dana Vágnerová. Pevnější nervy, přesnou mušku a stabilní výkonnost potvrdila Jitka Vomáčková, která rozhodla o vítězství FÚ Pardubice a odsunutí UTP Hradec Králové na druhé místo. Na třetím místě se umístila Povedená partička celníků o jediný bod před pořadatelským družstvem VKCV. Výrazné zlepšení zaznamenalo družstvo

KC Orlicko, které skončilo o dva body na 5. místě. Družstvo DUCS Wroclaw obsadilo šesté místo i přesto, že se Piotr Bober, oceněný jako nejlepší vedoucí týmu, snažil motivovat svůj tým ze všech sil. Nejvšestrannějším sportovcem se byl vyhlášen Aleš Novaák z družstva UTP Hradec Králové.

 

Družstvo Východočeského klubu celních veteránů reprezentovali Zdeněk Kosek, Ivan Horochovský,Tomáš Pinkas,Jana Pinkasová,Eva Šíchová, Roman Švéda,Jindra Rozínek,Jan Marek,Radek Bělský a Evžen Malý.

 

Kromě oficiálních disciplín proběhl také šachový turnaj, kterého se zúčastnilo 8 hráčů a vítězem se stal Jan Breburda z  družstva FÚ Pardubice. Podrobné výsledky všech soutěží, budou umístěny na našem webu www.vkcv.estranky.cz pod odkazem Informace ke sportovním hrám 2019.

 

Součástí závěrečného ceremoniálu bylo také ocenění těch, bez nichž by se hry nemohly uskutečnit, tedy kuchařek, personálu ve stáncích, rozhodčích, údržbářů atd., kteří sklidili zcela oprávněně velké poděkování ve formě potlesku všech zúčastněných. Na přípravě a průběhu her se podílelo téměř 30 osob/viz příloha/. Mimořádné ocenění zaslouží kolega Otto Mach za perfektní režii programu sportovních utkání a pečlivé zdokumentování a zpracování výsledků. Totéž platí o Poldovi Kelnarovi, který se v pátek podílel na přípravných pracích, večer osvědčil svoji zdatnost v roli výčepního a v sobotu odpískal všechny zápasy ve volejbalu. V pořadí 17. ročník sportovních her byl tradičně zakončen sejmutím vlajky, které za zvuků fanfáry v podání Libora Netušila provedl předseda našeho klubu Míla Brandejs.

 

Sportovní hry jsou akcí, která klade, kromě jiného, vysoké finanční nároky na její zajištění. Je třeba poděkovat Krajskému úřadu Pardubice za finanční podporu a také členům našeho klubu, kteří se podílejí na zajištění akcí, při kterých získáváme prostředky na činnost VKCV. Jejich část, převyšující výši dotace poskytnutou krajským úřadem, je opakovaně uvolňována na pořádání sportovních her, abychom udrželi přijatelnou výši startovného a nákladů na ubytování, hrazených přímo účastníky her.

 

Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a zejména těm, kteří pomohli hry připravit a podíleli se na zajištění jejich průběhu. VKCV úspěšně pokračuje v tradiční akci, založené v roce 2003 bývalým CŘ Hradec Králové a do roku 2011 realizované prostřednictvím tehdejšího CÚ Ústí nad Orlicí. Všichni účastníci letošních her mají zájem zúčastnit se ročníku příštího, předběžný zájem o účast projevili kolegové z celních úřadů pro Olomoucký a Jihomoravský kraj. To by nepochybně zvýšilo nároky na organizační zajištění, zejména v oblasti ubytování. Proto bude třeba nejpozději do konce letošního roku rozhodnout o počtu účastníků 18. Sportovních her, které by se měly konat v termínu 12.6. – 14.6. 2020 opět na Horní Lipce.

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda