Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jirka Panuš sedmdesátníkem

15. 3. 2015

Životní jubileum kolegy Panuše

   Ve středu 18. března 2015 oslaví významné životní jubileum, zakládající člen Východočeského klubu celních veteránů, emeritní celní inspektor a čerstvý sedmdesátník Jirka Panuš. Vzhledem k tomu, že od roku 1967 až do odchodu do důchodu, zasvětil svůj pracovní život celnické profesi, chtěl bych jako jeho dlouholetý kolega, spolupracovník a spoluzakladatel VKCV jeho práci krátce připomenout.

   Kolega Jirka Panuš byl přijat k CS 2. října 1967, tedy o celý jeden den později než pisatel tohoto příspěvku, což jsem mu vždy rád připomínal. Většinou mně na to odpovídal svým oblíbeným rčením „ Ty mně můžeš tak dlouho foukat někam, až mně vyrazí rohy “. Působil na řadě pracovišť celní správy (Hradec Králové, Pardubice, Rozvadov, Česká Třebová, Cínovec), ale nejvíce je jeho pracovní působení spjato s regionem Králicka a železničním přechodem Lichkov – Międzylesie (PR), kde řadu let vykonával funkci vedoucího směny. Po legislativních změnách mně od 1. ledna 1993 pomáhal ve funkci zástupce ředitele CÚ Králíky při ustavení nové organizační struktury útvarů celní správy  na Králicku. Později pak přijal nabídku na působení ve stálém lektorském sboru a podílel se na vzdělávání příslušníků CS. Po ukončení lektorské činnosti se vrátil na CÚ Ústí nad Orlicí, kde pracoval až do odchodu do důchodu.

   Jeho celoživotním koníčkem je historie, zejména ta celnická. Absolvoval kurz muzejní propedeutiky a své znalosti využívá v praxi a ve prospěch propagace celnické profese.

   V době svého působení v Celní škole Jíloviště byl iniciátorem vytvoření expozice a archivu v budově školy. Po návratu do Králík se aktivně zapojil do činnosti Muzea čs. opevnění z let 1935-38 Pěchotní srub K – S14 „ U cihelny “, ve kterém hlavně jeho zásluhou vznikla trvalá expozice Finanční stráž Republiky Československé 1918 – 1948; v této expozici je umístěn také památník příslušníků Finanční stráže, kteří položili své životy při obraně ČSR v letech 1938 – 1939.  Byl zakládajícím členem znovuobnoveného Spolku celníků ČR a v roce 2011 byl jedním z iniciátorů založení Východočeského klubu celních veteránů Horní Lipka. Od vzniku klubu zastává funkci tajemníka VKCV a podílí se na řadě klubových aktivit, zejména na těch spojených s historií.

   Popřejme tedy Jirkovi Panušovi při jeho životním jubileu hodně zdraví a elánu do další životní etapy. Poděkujme mu  za práci, kterou odvedl ve prospěch CS, Spolku celníků a zejména Východočeského klubu celních veteránů. Přejeme mu také ještě dlouhou řadu dalších let naplněných klubovými povinnostmi, včetně placení členských příspěvků. V neposlední řadě pak, aby mu vydržel jeho osobitý humor, včetně vyprávění historek  prožitých v celnické profesi.

 

                      Za členy a příznivce VKCV
                      Ladislav Brůha, emeritní celní rada

 

Náhledy fotografií ze složky Jirka Panuš sedmdesátníkem