Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapomentý pomníček – II. část

10. 8. 2015

Zapomenutý pomníček – II. část

     V sobotu dne 8. srpna 2015 dopoledne se u pomníčku respicienta finanční stráže Františka Kabrhela v blízkosti Kašparovy chaty na Adamu sešli zástupci Východočeského klubu celních veteránů Míla Brandejs a Jirka Panuš se zástupcem Veteránů Policie ČR Jaromírem Charamzou, aby projednali technicko - stavební úpravy tohoto pomníčku.

     Přítomen byl jako poradce p. Radomír Špárník – kamenický mistr z Červené Vody (www.sparnik.cz).

                                                    lipovy_listek.jpg

     Na místě, kde třiatřicetiletý resp. FS Kabrhel při výkonu hraniční služby v prosinci 1946 nešťastnou náhodou šlápl na granát jsme se domlouvali o generální opravě pomníčku a o jeho přemístění dále od silnice, která se rozšiřuje a pomníček, který se dnes nachází těsně vedle příkopu u vozovky, je pak v zimě zahrabán množstvím napluhovaného sněhu.

     Proto jsme s novým vlastníkem pozemku domluvili možnost jeho přemístění dále od silnice na místo, kde bude  dobře viditelný, ale současně chráněný od poškození silničním provozem. Současně chceme tento památníček nechat renovovat (opravit písmena textu), na čemž jsme se přímo dohodli s firmou Kamenické práce Radomír Špárník.

     Příští rok (2016) uplyne od této tragické události 70 let a proto bychom chtěli, aby v tomto čase byl již pomníček v plné své kráse a na bezpečném místě od silnice.

                                                                               Bran, -pnš-

Pozn:
… souvisí s aktualitou ze dne 26. května 2015

 

Náhledy fotografií ze složky Zapomentý pomníček – II. část