Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sněm Spolku celníků ČR - Teplice 15. - 20.03.2016

28. 3. 2016

Sněm Spolku celníků České republiky – březen 2016

     Od pátku 17. do neděle 19. března 2016 zasedali v Teplicích zástupci klubů sdružených ve Spolku celníků České republiky na svém pravidelném sněmu.

     Východočeský  klub celních veteránů zastupovali předseda klubu Bohumil Brandejs a hospodář a tajemník v jedné osobě pokladník Jirka Panuš. Jednání sněmu pozdravili plk. Ing. Vladimír Štainer, zástupce generálního ředitele pro výkon a plk. Mgr. Jiří Marbach - ředitel CÚ pro kraj Ústecký.

     Ve Spolku celníků ČR je v současnosti sdruženo 271 členů v devíti klubech, z toho je 72 členů - veteránů. VKCV má v daném čase 32 členů a osm příznivců.

     Zástupci jednotlivých klubů informovali předsednictvo a také kolegy z ostatních klubů o své činnosti, o radostech ale i starostech, které je v jejich práci potkávají. Od loňského roku je účinná novela občanského zákona, která zavedla mnohé změny, které se dotkly také spolkové a klubové činnosti. Proto musel Spolek celníků přepracovat všechny základní dokumenty a přizpůsobit je  nejenom potřebám nového právního  předpisu, ale také i potřebám současným a možnostem Spolku i jednotlivých klubů.

Zejména otázky finančního zabezpečení činnosti jsou naléhavé a proto jsme všichni hledali kompromis, jak na jednu stranu zabezpečit celkovou existenci Spolku a současně umožnit finanční pokrytí akcí jednotlivých klubů.

     Výsledkem je změna Zásad pro hospodaření, ze které vyplývá částka minimálně 130,- Kč odvodu členských příspěvků za každého člena klubu ročně; tato částka bude stanovována každoročně konferencí předsedů klubů. nebo sněmu. Současně byl zrušen 15% odvod ze zisku z výdělečné činnosti klubů.

     Důležitou činností Spolku je konto Celník v tísni, z něhož je přispíváno celníkům a jejich rodinným příslušníkům v těžkých životních situacích. V loňském roce byly poskytnuty tři příspěvky celníkům a jejich rodinám v celkové výši 43.180,- Kč; také náš klub žádal příspěvek pro rodinu kolegy Krejčíka a ta obdržela 10.000,- Kč. Účetní zůstatek na kontě byl v době účetní uzávěrky 151.106,- Kč, je však třeba stál  získávat další prostředky.

     Sněm zvolil na další období předsedkyni JUDr Marii Bubeníkovou, do nového předsednictva byli zvoleni Jindřiška Kubelková z Klubu celníků při GŘC, Jana Venkrbcová a Josef Dorfl z Klubu celníků při CÚ pro hlavní město Praha, Vlastimil Čepický z Klubu při CÚ Ústí nad Labem, Pavel Polák z Klubu celních veteránů a předseda VKCV z Horní Lipky Bohumil Brandejs; náhradníkem předsednictva byl zvolen František Šíma z Klubu GŘC.

     Byla zvolena zvoliena kontrolní komise ve složení Hana Drbalová, Jiří Janík a JUDr Jiří Křivka. Sněm dále schválil plán činnosti na rok 2016 - 17, zejména zabezpečení Ročenky spolku, Plesu spolku 2017, spoluorganizaci Velké celní a podporu historických činností spolku a klubů.

                                                              Bohumil Brandejs v.r.

… schválené základní dokumenty najdete na:
http://www.sccr.estranky.cz/