Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. Setkání celníků na Prostřední Lipce

15. Setkání celníků na Prostřední Lipce
   Jubilejní 15. Setkání celníků se opět uskutečnilo v bývalém objektu celní správy v Prostřední Lipce ve  dnech 7.10.- 9.10. 2022. Pro všechny účastníky byly, jako na všech předchozích setkáních, připraveny upomínkové předměty ve formě skleničky a igelitové tašky s logem akce.
   V pátečním odpoledni a podvečeru začali přijíždět první účastníci setkání. Na večeři, ke které Polda Kelnar a Jarča Synková připravili vepřový řízek s bramborovým salátem, si už pochutnávalo 41 strávníků, mezi kterými byli také naši polští kolegové.  Po večeři následovala členská schůze VKCV, která byla přístupná všem účastníkům setkání. Po ukončení schůze následovalo posezení při hanušovickém pivečku a dalších nápojích. Někteří účastníci během večera odjeli domů a zbytek využil ubytování v místě setkání.  Vzhledem k sobotnímu programu, bylo posezení ukončeno krátce po půlnoci.
  Sobotní snídaně začínala krátce před sedmou hodinou a personál kuchyně ve složení Helča Nožková, Jarča Synková a Polda Kelnar, nám připravil míchaná vajíčka se slaninou, pro zájemce byly připraveny také výborné letohradské koláče. Během snídaně přijel z Králík autobus, ve kterém byli další účastníci setkání. Po osmé hodině tak na celodenní výlet do Polska odjíždělo celkem 39 zájemců.
 První zastávkou našeho výletu bylo Kłodzko, kde jsme se nejprve  prošli po zdejším historickém mostě, který je miniaturou Karlova mostu v Praze. Potom jsme se vydali na téměř dvouhodinou prohlídku tvrze, která tvoří dominantu města. Díky výbornému průvodci, byla prohlídka pro všechny mimořádným zážitkem. Pobyt v Kłodzku jsme zakončili návštěvou kostela Nanebevzetí Panny Marie, ve kterém jsou uloženy ostatky prvního arcibiskupa a metropolity pražského  Arnošta z Pardubic. Celou návštěvu města bychom mohli charakterizovat jako cestu po českých stopách v historii Kłodzka.
 Dalším cílem našeho výletu byl Kamieniec Ząbkowicki, kam jsme přijeli o půl druhé. První zastávkou byla zdejší železniční stanice, ve které v minulosti začínal kontrolní úsek pro výkon společných služeb při provádění pasové, celní a devizové kontroly pohraničními orgány PR a ČR. Mezi účastníky bylo i několik pamětníků( Piasecki, Brůha, Kosek, Kuncová,Štěpán, Synek, Bober, Novoselský), kteří se na kontrolách podíleli. Všichni marně hledali vyhlášenou nádražní restauraci, ve které si pochutnávali např. na výborné grochówce ( hrachová polévka) či neméně dobrém bigosu. Po dřevěných schodech, které dobu dávno minulou pamatují, jsme vystoupali k uzamčeným dveřím, za kterými bývala odpočinková místnost, ve které jsme si mohli zdřímnout během našeho nočního pobytu na zdejším nádraží. Po krátkém vzpomínání na peronie pierwszym, do którego noc co noc przyjeźdźał pociąg pospieszny z Warszawy do Pragi Czeskiej, jsme odjeli na oběd.
  Rezervaci oběda v Bistru Marianna zajistil náš  polský kolega a kamarád Ryszek Piasecki, který nás také po celu dobu výletu provázel. Pochutnali jsme si na řízku z bramborovou kaší či maďarském bramboráku s masovou směsí, k obojímu pak byly výborné zeleninové saláty. Příjemným překvapením byla nabídka nápojů, ve které nechybělo ani mléko východočeských celních veteránů v podobě HOLBY Premium z pivovaru Hanušovice, která byla další českou stopou našeho výletu.
  Po kvalitním a cenově velmi přijatelném obědě, jsme zamířili k Paláci princezny Marianny Oranžské, který byl závěrečným cílem naší cesty. Tuto monumentální novogotickou stavbu z 19. století, s pohnutou poválečnou historií, navštívili někteří účastníci výletu již před 5 – ti lety, Mohli jsme tak porovnávat kolik práce se za tu dobu na obnově paláce udělalo a je třeba vyjádřit restaurátorům veliký obdiv. K příjemnému zážitku přispěl i odborný výklad průvodkyně, která nás shodou okolností provázela i při minulé návštěvě.
  Po prohlídce jsme se vydali zpět na Prostřední Lipku, kde nás očekával Polda Kelnar, kterého v kuchyni opět posílily účastnice výletu Helča Nožková a Jarča Synková. Každý z 38 účastníků večerního posezení si vybral z nabídky jídel, ve které byly, mimo jiné, vepřové výpečky či uzená plec s bramborovým knedlíkem a zelím. K této kombinaci nemohl pochopitelně chybět 11° Šeráček v provedení světlém ani polotmavá HOLBA téže síly. V průběhu večerních hodin někteří účastníci odjeli, zbývající přenocovali do neděle.
    Na nedělní snídani se pro 21 zájemců podávaly ESO párečky z  Masných pochoutek v Klášterci nad Orlicí. Po snídani postupně odjížděli zbývající účastníci a na úplný závěr zůstali tradičně Jirka Novoselský, Míla Brandejs a Láďa Brůha.
   Stejně, jako při každé akci, kterou na Prostřední Lipce organizujeme, předcházela i tomuto setkání brigáda na údržbě zázemí. Tentokrát provedli ve čtvrtek a v pátek Míla Brandejs a Jirka Novoselský nátěry garážových vrat, oplechování a dřevěných prvků na skladovací buňce.  
  Na závěr je třeba poděkovat těm, kteří se na zajištění akce podíleli. Byli to členové VKCV Helena Nožková, Honza Halbrštát, Míla Brandejs, Láďa Brůha, Jirka Novoselský, Polda Kelnar a naši noví příznivci Jaroslava a Stanislav Synkovi. Velké poděkování patří také našemu polskému kolegovi   Ryszkowi Piaseckiemu, který je členem Svazu průvodců PR a pomáhá nám při zajištění akcí v Polsku.
  V příštím roce plánujeme 16. Setkání celníků a těšíme se nashledanou v termínu   6. 10. – 8.10. 2023. Pozvání platí pro všechny bývalé i současné zaměstnance celních správ ČR a PR, členy, příznivce a podporovatele našeho klubu.

                                                   Za radu VKCV
                                                   Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 15. Setkání celníků na Prostřední Lipce