Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přátelské setkání celníků na HL – září 2013

6. 10. 2013

    Setkání celníků na Horní Lipce 2013 

    Již po sedmé se v areálu  v Horní Lipce  ve dnech 27. – 29. září 2013 sešli účastníci tradičního podzimního setkání celníků. V pátek odpoledne postupně přijížděli  hosté, jako první letos dorazily kolegyně ze středních Čech, poté první část polských kolegů a následovali další.

   V sobotu ráno se účastníci setkání rozdělili do dvou skupin. Krátce po osmé hodině  v chladném, ale slunečném ránu odjela autobusem 14-ti členná mezinárodní skupina milovníků turistiky do místa zahájení výstupu na vrch Klepý (Klepáč) výška 1144 n. m., kterým prochází hranice s Polskem  a je rozvodím do tří moří (Černé, Baltské,Severní); proto je u našich severních sousedů nazýván Trójmorski Wierch. Pod vedením zkušených horských vůdců Evžena Malého a Milana Záleského pak pokračovali  ve výstupu, jehož cílem byl vrchol Malého Sněžníku v nadmořské výšce 1338 metrů a následný návrat do místa zahájení výstupu.

   Druhou skupinu tvořili příznivci profesní historie, kteří odjeli v půl desáté do Bartošovic v Orlických horách  – osada Vrchní Orlice, kde se konala tradiční vzpomínková akce u pomníku dozorce finanční stráže Josefa Navrátila, který byl smrtelně postřelen dne 25. září 1938 při výkonu služby německými ordnery. Této akce, kterou ve spolupráci s obcí Barotošovice  pořádá Východočeský klub celních veteránů, se letos zúčastnilo cca 120 osob. Kromě necelých tří desítek současných či bývalých zaměstnanců celní správy, místních občanů a členů historických klubů, se setkání zúčastnili starosta obce Bartošovice pan Kotanidis, starosta města Rokytnice v Orl. Horách pan Hudousek a také pan senátor Miroslav Antl. Předseda VKCV a pan starosta Kotanidis ve svých projevech připomenuli události, které se odehrávaly v pohraničí před 75-ti lety. VKCV si uvědomuje potřebu tyto skutečnosti připomínat zejména v době, kdy se objevují snahy relativizovat tuto část naší historie. Po ukončení vzpomínkové akce se účastníci přesunuli do nedalekého kostela, kde pan farář Suchár odsloužil zádušní mši za 42 příslušníků Finanční stráže, kteří jako členové jednotek SOS položili v roce 1938 své životy při obraně ČSR. Vzpomínková akce měla velmi zdařilý průběh, za což je třeba poděkovat především našemu předsedovi Mílovi Brandejsovi,

   Obě skupiny se opět sešly po 13-té hodině na Horní Lipce, kde už je očekávalo dalších 15 účastníků. K obědu byla zelňačka, kterou kolega Mužík nazval klobásou ve smetanovém nálevu se zelným listem a výborný gulášek. Po obědě se rozproudila přátelská debata, do které se postupně zapojovali nově příchozí kolegové. Krátce se objevil také bývalý generální ředitel Mirek Kárník. V podvečer pak zahrála posádková hudba bývalého CÚ Ústí nad Orlicí a i v neúplném složení, bez božského Káji Adámka a Zuzky Kadavé, potvrdila své kvality. Účastníci ze vzdálenějších míst postupně odjížděli, ostatní setrvali a zapojili se aktivně do hudební produkce, která se protáhla hluboko do neděle. Po nedělní pozdní, ale vydatné snídani se rozjeli všichni do svých domovů. Setkání se zúčastnilo téměř 60 účastníků, někteří kolegové k nám nenašli z různých důvodů cestu, ale třeba příště.

    Na závěr bychom chtěli poděkovat těm, kteří se po celou dobu starali o občerstvení a stravování, především Lídě Brůnové, Lence Gabrisové, Ivetě Maixnerové, Daně Vágnerové, Míše Brůžové, Zdeňkovi Fišerovi a Jardovi Bártovi. 

    V pořadí sedmé setkání celníků na Horní Lipce je minulostí. Nashledanou na  osmém v roce 2014. 

                                                                                       Rada VKCV

Článek v Tychnovském deníku:

http://rychnovsky.denik.cz/z-regionu/vrchni-orlici-se-opet-rozlehly-vystrely-na-pocest-celnika.html