Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahájeny přípravy a registrace na 3. ročník Pochodu Finanční stráže RČS

24. 1. 2019

 

Zahájeny přípravy a registrace na 3. ročník Pochodu Finanční stráže

 

V sobotu 8. prosince 20018 se na Horní Lipce setkali zástupci Pochodnického spolku Lanškroun se členy rady Východočeského klubu celních veteránů. Důvodem bylo vyhodnocení 2. ročníku Pochodu Finanční stráže, ale zejména příprava 3. ročníku. Pokud jde o 2.ročník, byl oběma stranami, které se podílejí na jeho organizaci, hodnocen jako zdařilý a tomu také odpovídaly ohlasy ze strany účastníků. Některé drobné připomínky budou zohledněny při organizaci ročníku dalšího.

 

Poté už následovala diskuze a konkretizace prvních úkolů k přípravě 3. ročníku, který se uskuteční v sobotu 6. července 2019, tento termín je součástí kalendáře Army pochodů. Nejprve byly prodiskutovány varianty dvou tras, jejichž start bude opět v areálu Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách – Dolní Lipce, dále jen SOU, které poskytuje potřebné zázemí pro parkování, ubytování, stravování i společenské aktivity účastníků.

 

Trasa č.1 - krátká, povede ze SOU přes Králíky na klášter na Hoře Matky Boží a dále přes Hedeč na dělostřeleckou pozorovatelnu K-S 12b „Utržený“, a dále ke srubu K-S-8 „U nádraží“, v Červeném Potoce, kde bude první kontrolní bod. Trasa pokračuje z Červeného Potoku na Horní Lipku a odtud do areálu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce č.p.16, kde bude již tradičně připraven široký sortiment nápojů, pochutin a také hovězí gulášek nebo dobré párečky. Zde bude i druhý kontrolní bod. Poslední část trasy vede přes Prostřední a Dolní Lipku do cíle ve SOU. Pochodníci, kteří si vyberou tuto trasu, absolvují 18,3 kilometrů.

 

Trasa č. 2 - dlouhá, povede ze SOU přes Dolní Boříkovice lesní turistickou stezkou k žst. v Mladkově, odtud k prvnímu kontrolnímu bodu, kterým by měl být objekt bývalého Oddělení Finanční stráže v Mladkově. Dále pokračuje na Kašparovu chatu na vrchu Adam, odtud k pomníčku respicienta Finanční stráže Františka Kabrhela a dále přes hraniční přechod Petrovičky - Kamieńczyk premiérově na území Polské republiky. Nedaleko za hranicí si v obci Kamieńczyk mohou pochodníci prohlédnout kostel svatého Michaela Archanděla. Nejstarší dřevěný kostel Kladské kotliny se vzácnými malbami a sochami v interiéru byl postaven v roce 1710 v barokním slohu. Zástupci Východočeského klubu celních veteránů využili dlouholetých kontaktů a spolupráce s polskými kolegy a zajistili otevření kostelíku v den konání pochodu. Toto místo by mělo být druhým kontrolním bodem. Trasa bude dále pokračovat po polském území k rybářskému areálu ŹUBR v Kamieńczyku. Tady se mohou pochodníci zastavit v restauraci či bufetu a kromě občerstvení si mohou pochutnat také na rybích specialitách, úhrada je možná i v českých korunách. Dále už trasa pokračuje k hraničnímu přechodu v Dolní Lipce, kde bude třetí kontrolní bod a odtud už zbývá něco málo přes 2 km do cíle trasy, která měří cca 28 kilometrů.

 

Veškeré další informace ke 3. Pochodu Finanční stráže jsou od 1. ledna 2019 průběžně zveřejňovány na webových stránkách Východočeského klubu celních veteránů www.vkcv.estranky.cz pod odkazem Pochodnický spolek nebo na www.celnici.pochodnicky.spolek.cz .

Za Radu VKCV Ladislav Brůha, místopředseda