Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zapomenutý pomníček - resp. FS František Kabrhel

26. 5. 2015

         Opomíjená historie aneb zapomenutý pomníček

     Východočeský klub celních veteránů má jako jednu z hlavních priorit své činnosti připomínání historie celnické profese. To se nám celkem daří, o čemž svědčí odhalení pamětní desky JUDr. Martincovi v Horním Jelení, trvalá péče o pomník Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici, spolupráce s Muzeem K – S14, ve kterém jsou umístěny pamětní desky jako vzpomínka na padlé příslušníky Finanční stráže a trvalá expozice Historie Finanční stráže z let 1918 – 1948. Na všech těchto místech každoročně pořádáme vzpomínkové akce, které připomínají zásluhy a práci našich předchůdců.

     V letošním roce jsme připravili také vzpomínkovou akci v Praze, která měla  připomenout nejen celnické veřejnosti, účast příslušníků Finanční stráže v Pražském povstání v roce 1945. Tyto aktivity jsou velmi dobře hodnoceny a dostává se jim poměrně široké publicity, což je bezesporu velmi přínosné.

     Přesto má náš klub velký dluh a to vůči respicientovi Finanční stráže Františku Kabrhelovi, jehož skromný pomníček stojí u silnice z Mladkova do Českých Petrovic, přibližně 80 metrů před odbočkou ke Kašparově chatě (není majetkem pana GŘ) na vrchu Adam. Text na tomto nikým neudržovaném a neprávem opomíjeném pomníčku připomíná, že   

„ Zde výbuchem granátu tragicky zahynul dne 4.XII.1946 při výkonu hraniční strážní služby respicient Finanční stráže František Kabrhel ve věku 32 let „ .

     Respicient Kabrhel z Oddělení Finanční stráže České Petrovice při služební pochůzce nešťastnou náhodou zakopl o odhozený ruční granát. Zanechal po sobě manželku a šestiměsíční dítě. Jeho kolegové mu v létě roku 1947 odhalili přímo na místě tragedie pomníček. Další podrobnosti o Františku Kabrhelovi lze nalézt na webových stránkách Klubu celních veteránů Jíloviště pod odkazem Finanční stráž.

     V minulosti proběhly díky kolegovi Panušovi některé aktivity, směřující k přemístění pomníčku do prostor dále od silnice, kde by bylo možno provést drobné terénní úpravy a vytvořit důstojné zázemí. Tyto záměry narazily na nepochopení majitele pozemku a nebylo je tedy možno realizovat. To však nebránilo tomu, abychom se o pomníček starali.

     Zatímco jsme byli schopni organizovat náročné vzpomínkové akce za účasti čestných jednotek a významných osobností, nedokázali jsme od vzniku VKCV uctít památku respicienta Kabrhela ani položením drobné kytičky či věnečku. Dovolím si nezasvěceným připomenout, že pomníček je vzdálen cca 16 kilometrů od sídla našeho klubu, máme ho tedy tzv. přímo pod nosem. Dokonce jsem zjistil, že řada členů klubu o jeho existenci vůbec neví.

     Proto se dne 24. dubna 2015 vypravili na místo členové VKCV Karel Štěpán a Ladislav Brůha, aby pořídili dokumentaci a posoudili, co lze udělat při stávajícím umístění pomníčku. Nepochybně bude třeba vykopat zeminu za pomníčkem a zpevnit břeh pomocí kamene. Rovněž je nutné vyčistit mramorovou desku a obnovit nápis na ní. To si určitě vyžádá nejen řadu hodin manuální práce, ale i určité finanční prostředky, které se nepochybně podaří získat a to třeba i na úkor jiných klubových aktivit. Místo, na kterém je pomníček umístěn, je výjimečné svou autentičností, naopak neposkytuje prostor pro velké ceremoniály. Je určeno spíše pro tichou vzpomínku, bez velké publicity a rozsáhlých oficialit. Možná i to je důvodem, proč jsme mu spolu se služebními funkcionáři CS dosud nevěnovali žádnou pozornost a přízeň. Je nejvyšší čas to napravit !

     Abychom nezůstávali u stálé stejného scénáře vzpomínkových akcí, kterých se opakovaně zúčastňuje jen úzká skupina členů VKCV, pokusíme se připravit turistickou vycházku či pochod po trase Mladkov – Kašparova chata, při kterém  krátkým zastavením u pomníčku uctíme  památku respicienta FS Františka Kabrhela. Poté se občerstvíme v příjemném prostředí Kašparovy chaty, viz www.chatanaadamu.hys.cz a vydáme se na zpáteční cestu do Mladkova polní cestou. Celková délka trasy včetně zpáteční cesty by neměla překročit 10 kilometrů, což umožní účast i méně zdatným turistům. Vycházka bude otevřena i pro zájemce, kteří nejsou členy VKCV. Začátek vycházky bude na zastávce ČD v Mladkově a bude navázán na příjezd spojů od Králíky a Jablonného nad Orlicí. Termín bude určen dle zájmu a vycházka bude otevřena pro všechny zájemce.


Za VKCV    
Karel Štěpán a Ladislav Brůha