Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. ročník Pochodu Finanční stráže Republiky Československé

21. 10. 2021

V pořadí 5. Pochod Finanční stráže RČS se konal v sobotu 16. října 2021 a na jeho organizaci jsme opět spolupracovali s kolegy z Pochodnického spolku Lanškroun, kteří zabezpečili kompletně administrativní část akce, včetně zajištění dekretů, medailí, stužek, odznaků a jejich výdeje účastníkům pochodu. Rovněž provedli vyznačení tří pochodových tras a připravili potřebné mapy. Každý účastník musel také podepsat prohlášení o splnění platných epidemiologických opatření

 

Téměř dvě desítky členů a příznivců VKCV se podílely na zajištění kompletního zázemí pro účastníky pochodu, včetně ubytování, občerstvení, stravování a obsazení kontrolních bodů na trasách. Pro start a cíl pochodu jsme opět využili prostory v areálu Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách – Dolní Lipce. Ve čtvrtek 14.10. jsme začali naváželi potřebný materiál, v pátek začala výstavba zázemí pro účastníky pochodu, která měla být dokončena v pozdních odpoledních hodinách. Bohužel, silný vítr , déšť a večerní námraza, nám přípravu značně zkomplikoval a museli jsme ji dokončit v sobotu. Proto měla naše stavební četa ve složení Brandejs,Novoselský,Kašpar, Pinkas, Bittner,Halbrštát a Schauer, budíček před pátou hodinou a po snídani, kterou připravil Polda Kelnar, odjela o půl šesté dokončit práce na stavbě zázemí. Totéž platilo pro obsluhu balící linky Simonu Hornochovou a Mílu Krále, kteří museli připravit pro pochodníky 180 balíčků, obsahujících 2 čerstvě dovezené housky s přílohou baleného Kláštereckého salámu a tatranku.

 

Vzhledem k rekonstrukci internátu ve SOU byli účastníci pochodu a organizátoři ubytováni v areálu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, kde měli od pátečního příjezdu až do nedělních ranních hodin, zajištěno občerstvení a stravování. Všichni ocenili kuchařské dovednosti Poldy Kelnara a kvalitu výrobků dodaných z KLMP Klášterec, BAPA a BOCUS Letohrad. K příjemné atmosféře nepochybně přispěl i plynulý přísun Šeráčku a polotmavé Holby, obojí v 11° provedení, z Hanušovického pivovaru.

 

V sobotních ranních hodinách postupně přijížděla většina účastníků pochodu a o jejich bezproblémový příjezd do místa startu se starali u odbočky ze silnice I/43 naši kamarádi z KVH SOS Třebechovice v prvorepublikových uniformách Finanční stráže a četnictva. Na odbočce u příjezdové silnice byla tradičně umístěna replika hraničního sloupu. Parkovací plochu v areálu SOU využilo v průběhu dne více jak 80 vozidel. Kolegové z Pochodnického spolku zajistili hladký průběh registrace účastníků, při níž vydávali také balíček občerstvením, který byl zahrnut do účastnického poplatku, stejně jako igelitová taška s logem pochodu, medaile se stužkou a strava po příchodu do cíle.

 

První účastníci vyrazili na trasy pochodu krátce po sedmé hodině ranní a většina využila možnosti občerstvení v našich stáncích. Vzhledem k chladnému počasí, upřednostnili teplé nápoje. Pořadatelé letos připravili 3 trasy, nejkratší v délce 13 km, střední v délce 17 km a nejdelší 27 km. Krátká trasa vedla ze SOU do Králík k bývalé továrně Hedva, odtud přes železniční trať k VMK Králíky a dále na kontrolní bod v objektu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce. Po potvrzení průchodu zkušenými kontrolory Jaromírem Vackem a Mílou Králem, využili pochodníci bohatou nabídku jídel a nápojů, kterou připravili Polda Kelnar,Iva Štěpánová,Olda Švéda,Jarda Kárník. Vydatně posíleni pak pokračovali do cíle. Střední trasa převážně kopírovala trasu krátkou s tím, že při návratu do cíle

procházela navíc druhým kontrolním bodem u budovy na bývalém hraničním přechodu v Dolní Lipce, kde ve stejnokrojích Finanční stráže a Celní správy, potvrzovali průchod Petr Kašpar a Rosťa Bittner.

 

Nejdelší trasa vedla přes Dolní Boříkovice na Tvrz Bouda, kde byl první kontrolní bod, na kterém zajišťovali kontrolu pánové Karel Holý a Václav Vlček v prvorepublikové četnické uniformě. Odtud pokračovali pochodníci do Mladkova a dále na Kašparovu chatu na Vrchu Adam, kde byl druhý kontrolní bod a možnost občerstvení. Průchod zde potvrzovali kolegové z KVH Třebechovice a Martin Štěpánek, všichni v dobových uniformách. Trasa dále pokračovala po státní hranici na třetí kontrolní bod na bývalém HCP v Dolní Lipce a odtud do cíle.

 

Krátce po jedenácté první přicházeli účastníci, kteří zvolili nejkratší trasu, do cíle pochodu. Na místě, kde se ráno zaregistrovali, obdrželi pochodníci dekret, osvědčující absolvování pochodu, pamětní medaili se stužkou, odznak a mohli si zakoupit také novou skleničku s logem pochodu, o kterou byl mimořádný zájem. Poté si všichni pochutnali na výborné klobáse z udírny a kvalitně vychlazených nápojích, včetně 11° Šeráku a polotmavé 11°Holby. Mnozí využili i další nabídku jídel a ochutnali dršťkovou polévku, hovězí gulášek, uzené koleno nebo opečenou sekanou.

 

Pozvání, i v této složité době, přijalo 180 příznivců turistických pochodů a všem patří naše poděkování a obdiv. Na startu se objevili nadšenci z celé ČR, bohužel epidemiologická opatření výrazně ovlivnila účast řady dalších zájemců,zejména z řad slovenských kolegů. Potěšilo nás, že mezi startujícími byli také kolegové z řad aktivních i bývalých celníků.

 

V sobotním podvečeru účastníci postupně odjížděli a organizátoři zahájili skládání stánků a odvoz materiálu do sídla VKCV v Prostřední Lipce, kde jsme konečně v klidu poseděli s ubytovanými pochodníky při pivečku a dobrém jídle, které po celou dobu pochodu zajišťoval na tomto místě Polda Kelnar. V neděli jsme roztřídili a uložili veškerý materiál, zajistili základní úklid a před dvanáctou jsme odjeli bydlet.

 

V průběhu pochodu a bezprostředně po jeho ukončení, probíhá vždy diskuze o dalším ročníku. Ten příští, v pořadí šestý, plánujeme v termínu 18. 6. 2022. Spolu s kolegy z Pochodnického spolku připravujeme celou řadu změn. Tou hlavní by mohlo být přesunutí místa startu a cíle pochodu do areálu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce nebo blízkého okolí. Účastníkům nabídneme také nové trasy, které by měly více využít podhůří Králického Sněžníku včetně přilehlého polského území.

 

Záštitu nad pochodem, stejně jako při předchozích ročnících, převzal hejtman Pardubického kraje JUDr Martin Netolický PhD, kterému patří naše poděkování a věříme, že nám zachová přízeň i pro další ročníky.

 

Na závěr bychom chtěli jmenovitě poděkovat všem, kteří se na přípravě a vlastním zajištění pochodu podíleli.

Za Pochodnický spolek Lanškroun to byli kolegové Lang, Čada, Vasserbauer, Minařík, Ryška a Urban.

 

Naše přátele z KVH SOS Třebechovice zastupovali kolegové Línek st., Línek ml. a Martínek , veterány Policie ČR Václav Vlček a Karel Holý.

 

Také při letošním ročníku jsme využili zázemí Středního odborného učiliště opravárenského v Dolní Lipce. Děkujeme za vstřícnost a spolupráci zaměstnancům SOU, zejména paní ředitelce Mgr. Petře Doubravové a paní Haně Mlynářové

 

Na organizaci pochodu se zásadním způsobem podíleli také členové, příznivci a podporovatelé Východočeského klubu celních veteránů Míla Brandejs, Jirka Novoselský, Zdeněk Bartoš, Jarda Kárník ml., Honza Halbrštát, Rosťa Bittner, Míla Král, Tomáš Pinkas, Jaromír Vacek , Simona Hornochová, Petr Kašpar, Pavel Schauer, Polda Kelnar, Iva Štěpánová, Olda Švéda a Láďa Brůha. Bez jejich nezištné a obětavé pomoci by nebylo možné pochod uspořádat.

 

V neposlední řadě patří velké poděkování pivovaru HOLBA Hanušovice, za zapůjčení materiálu na vytvoření zázemí pro přípravu a výdej stravy a občerstvení, ale především na zajištění důstojných podmínek pro účastníky pochodu.

 

Většina účastníků pochodu si pochvalovala přátelskou atmosféru, kvalitní zázemí a mimořádnou ochotu organizátorů. Dovolím si připojit některé ohlasy:

 

„ Dobrý večer, děkuji za kvalitní a všestranné zabezpečení akce. Ing. Nikolaj Mňuk, pplk.v.v.“

 

„ Dobrý večer, pane Brůho,

dovolte mi, poděkovat Vám za vytvoření úžasného zázemí pro tuto akci. Tak přátelskou atmosféru jsem na žádném jiném pochodu nezažil. (jsem sice v tomto ohledu "zelenáč", ale přesto si to dovolím tvrdit). Přeji hezký zbytek večera a budu se též těšit na setkání na některém z příštích ročníků. Miroslav Koudela“

 

 

Ještě jednou děkujeme účastníkům pochodu za přijetí našeho pozvání, přejeme bezproblémové podzimní dny a těšíme se nashledanou při 6. ročníku Pochodu Finanční stráže RČS v roce 2022.

 

 

 

Za radu Východočeského klubu celních veteránů

Ladislav Brůha, místopředseda