Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Přísahali republice" - 70. let od příchodu paraskupiny Barium do Žamberka

13. 6. 2014

                                             BARIUM
                                        7. června 2014

     Počátkem dubna 1944 byla  v  blízkosti  Vysoké nad Labem  u Hradce  Králové  vysazena  tříčlenná  paradesantní skupina  čsl. vojáků vycvičená v Anglii.  Velitel npor. Josef Šandera (Velký Josef), radiotelegrafista čet. asp. Josef Žižka (Malý Josef) a jeho  pomocník čet. Tomáš  Býček  měli  hlavní  úkol - spojit se  s domácím odbojem, získávat a odesílat vysílačkou zpravodajské informace a připravovat ozbrojené povstání.

     Po počátečních problémech na doporučených kontaktních adresách se uchytili jednak v blízkosti Hradce Králové, vysílačku pak přenesli do Rychnova nad Kněžnou, odkud již 12. dubna 1944 zahájili vysílání. Podařilo se jim získávat a odesílat do Londýna velmi cenné zpravodajské informace, napojili se na domácí civilní odbojové skupiny a také na vojensky organizovanou Obranu  národa. Jejich činnost neušla pozornosti bezpečnostních orgánů říše, byla nasazena intenzivní činnost konfidentů gestapa a začátkem října 1944 byla proti nim spuštěna velká zatýkací akce, která zasáhla zejména jejich hradecké pomocníky. Parašutistům se ze smyčky  gestapa  podařilo uniknout, Šandera se Žižkou byli členy ON i s vysílačkou přemístěni do nového  působiště; ujala se jich rodina Žabkova z osady Polsko u Žamberka, Tomáš Býček odjel na Turnovsko hledat nové útočiště pro skupinu. Vysílačka opět intenzivně pracovala ze Žamberka od Žabkových.

     Zradou a činností konfidenta byl jejich úkryt gestapem objeven a časně ráno 16. ledna 1945 gestapo spustilo likvidační akci. Třicetičlenná skupina gestapa obklíčila dům Žabkových a udeřila. V bezvýchodné situaci se Šandera střelil do hlavy, Žižku se jim podařilo zatknout  živého, ale ten se 18. ledna 1945 v cele na Pankráci oběsil. Josef Šandera však ani po střele  do hlavy nezemřel, gestapo jej převezlo na operaci do nemocnice v Hradci Králové. Zemřel v nemocnici 9. března 1945, aniž cokoliv Němcům prozradil. Žabkovi byli podrobeni krutým výslechům a skončili v koncentračním táboře, na jejich rychnovské spolupracovníky dopadla pomsta gestapa, někteří volili v bezvýchodné situaci smrt. Tomáš Býček bojoval do konce války spolu s partyzány  na Turnovsku. Činnost Baria byla Londýnem velmi ceněna, přesnými a aktuálními zpravodajskými informacemi získala velký respekt velení v Londýně a patřila mezi nejúspěšnější paraskupiny, které k nám byly z Velké Británie vysazeny.

                                        Čest jejich památce!

predel.jpg


      Dne 7. června 2014 si město Žamberk připomnělo 70. let od příchodu paraskupiny BARIUM do Žamberka a připravilo celodenní vzpomínkovou akci s názvem „Přísahali republice“. Na tuto akci byl pozván starostou města a Čs. obcí legionářskou ÚO i Východočeský klub celních veteránů z Horní Lipky, kde v tomto čase probíhaly XII. Sportovní hry. Přesto se této vzpomínky zúčastnila delegace VKCV ve složení emeritní vrchní celní rada Bohumil Brandejs a emeritní celní inspektor Jiří Panuš.