Jdi na obsah Jdi na menu
 


Očkování

 

Obecná doporučení při očkování

 Po očkování pro možnou případnou reakci na očkování vyčkejte v čekárně 20-30 minut.  V den očkování dopřejte vašemu dítěti klidový režim bez výletů, návštěv, cestování, plavání a tělesné výchovy. Po očkování na 48 hodin vynechejte rehabilitační cvičení. Mezi nejčastější reakce na očkování patří mrzutost, zvýšené teploty, horečky, zarudnutí a otok v okolí vpichu. Příznaky reakce na očkování většinou ustoupí do 48 hodin. Zarudnutí v místě očkování je možné ledovat. Při horečce nad 38°C podejte léky na snížení horečky (Paralen, Panadol, Nurofen, Ibalgin). Kupte si ještě před očkováním teploměr a  léky na snížení horečky.

Při křečích, horečkách nad 40°C nereagujících na léky proti horečkám, neztišitelném pláči kontaktujte neprodleně pediatra, LSPP, v kritickém stavu RZP.    

Reakci na očkování hlaste před následujícím očkováním!
 
 
 

Rodičům doporučuji před rozhodnutím o očkování přečíst  SPC očkovacích látek  nebo příbalový leták. Informace volně přístupné na internetu  - např.  www.sukl.cz

 

 

Vakcíny
 

 

Infanrix-hexa – povinné očkování proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, žloutence typu B, těžkému bakteriálnímu hemofilovému onemocnění (zánětu mozkových blan, zánětu záklopky hrtanové). Injekce do stehýnka 2x  s odstupem 2 měsíců od 9 týdne věku, přeočkování  kolem  1  roku. Nedonošené děti jsou očkovány odlišně - rodiče budou informováni pediatrem.

Prevenar 13 / Vaxneuvance /  – nepovinné očkování proti bakterii pneumokoku – zabrání těžkým infekcím (zánětu mozkových blan, celkové infekci sepsi, některým zánětům středního ucha a pneumokokovému zápalu plic). Prevenar chrání proti 13 typům pneumokoka. Injekce do stehýnka 2x  s odstupem 2 měsíců   a jedno přeočkování do 15.měsíce. Pro kojence, kteří budou očkování do 7 měsíců 2 dávkami  je  Prevenar 13  plně hrazený pojišťovnou. Předpokládaná doba ochrany je  minimálně 5 let.  Přeočkování se zatím neprovádí.
Nedonošené děti jsou očkovány odlišně - rodiče budou informováni pediatrem.
Prevenar 13 je také možné očkovat starší děti a dospělé. Pokud dítě nemá zdravotní indikaci k tomuto očkování,  hradí  rodiče.  
Cena  jedné dávky přibližně 1 600Kč.  
 
 
Vaxigrip tetra ( Vaxigrip , Influvac) - nepovinné a nehrazené očkování proti chřipce. Očkování hrazené ze zdravotního pojištění dostanou děti závažně chronicky nemocné ( cukrovka, cystická fibróza, nádorová onemocnění, aj.). Každý rok je vyráběna nová vakcina, která chrání jednu chřipkovou sezónu. Očkování do ramene. Pro děti a dospělé jedna dávka vakciny (pokud nebylo dítě  ve věku 3-9 let očkováno v minulé sezóně nebo neprodělalo chřipku je doporučeno  očkování 2 dávkami s měsíčním intervalem) . Přibližná cena  500 Kč. 

Gardasil  9 - nepovinné očkování proti rakovině děložního čípku a genitálním bradavicím. Tato očkovací látka poskytuje nejvyšší ochranu .Očkování je hrazeno ze zdravotního pojištění  pro děti  mezi 11 a 15 rokem.  Pro ostatní věkové kategorie je očkování nehrazené. Základní očkování  do ramene 2 dávkami s odstupem minimálně 6 měsíců. Pro starší  je očkování 3 dávkové.

 Encepur– nepovinné a nehrazené očkování proti klíšťové encefalitidě. Základní očkování jsou 3 dávky do ramene, první přeočkování za 3 roky, další přeočkování u dětí po 5 letech. Přibližná cena jedné dávky je   900 Kč.

 FSME- IMMUN– nepovinné a nehrazené očkování proti klíšťové encefalitidě. Základní očkování jsou 3 dávky, první přeočkování za 3 roky, další přeočkování u dětí po 5 letech. Přibližná cena jedné dávky je 900  Kč. 

Nimenrix  nepovinné  očkování proti meningokokům  A,C, W 123 a Y. Základní očkování 1 dávkou od 1 roku věku,  přeočkování po 5 -10 letech. Je možné i očkování kojenců , kdy  je třeba podat 3 dávky. Přibližná cena jedné dávky 1350 Kč.  Očkování mezi 1-2 rokem   a  14-16  rokem je  plně  hrazené pojišťovnou.

Trumenba  nepovinné očkování proti meningokoku B. Mezi  14-16  rokem je plně  hrazené  .Lze podávat od 10 let, aplikují  se 2 dávky do ramene  s odstupem 6 měsíců . Přeočkování zatím není určeno. Přibližná cena jedné dávky je 2000 Kč.  

Bexsero - nepovinné  očkování proti meningokokům skupiny B. Očkování je pro děti od kojeneckého věku. Pro kojence a batolata je třeba podat 3 dávky,  pro děti od 2 let 2 dávky. Přibližná cena jedné dávky je 2050 Kč.  Očkování hrazené pojišťovnou - pokud se začne do 12. měsíce a  mezi  14 a  16 rokem.

Havrix / Vaqta / – nepovinné a nehrazené očkování proti žloutence typu A. Očkuje se do ramene. Přeočkování 6-12 měsíců po 1. dávce. Přibližná cena jedné dávky pro děti do 15 let je 1100 Kč; pro starší 1300 Kč. 

Adacel  polio /  Boostrix  polio /– povinné očkování mezi 10. a 11. rokem věku dítěte. Jde o přeočkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a obrně. Očkuje se do ramene.

Boostrix  /Adacel / – povinné očkování mezi 5. a 6. rokem věku dítěte. Jde  o přeočkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli.  Pro  dospělé je možnost nechat se  za úhradu očkovat Boostrixem např. před narozením miminka, aby zvýšili jeho ochranu před černým kašlem. 

Varilrix – nepovinná a nehrazená očkovací látka proti planým neštovicím od 9 měsíců věku dítěte. Injekce podkožně, přeočkování nejméně za 6 týdnů po 1. dávce. Přibližná cena jedné dávky Varilrixu je 1650 Kč. 

Priorix tetra – očkovací látka chrání proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím a navíc proti planým neštovicím. Očkovací látka je nehrazená. Reakce na očkování je stejná jako u Priorixu, ale ještě 20. den se může objevit reakce na plané neštovice (vyrážka, puchýřky, horečka). Přibližná cena jedné dávky Priorixu tetra je 1800 Kč.

M-M-RVAXPRO /Prorix/ – povinné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Injekce do ramene  od 12.do 18. měsíce. Přeočkování mezi 5-6 rokem. Zvláštností tohoto očkování je oddálená reakce (horečka, kašel, vyrážka) na očkování mezi 5. až 12. dnem po aplikaci. 

Rotarix (RotaTeq) – nepovinné a nehrazené očkování proti rotavirům – podají se 2 (resp. 3) dávky roztoku do úst. Očkuje se od 6.týdne s odstupem minimálně 4 týdnů, poslední dávka nejpozději do 24. týdne (resp.32). Chrání proti těžkému průběhu virového střevního onemocnění – zvracení, průjem, časté odvodnění, horečky, někdy s nutností hospitalizace a infuzní léčby. Přibližná cena dvou dávek Rotarixu je 3 600 Kč.

-----------------------------------

povinné  očkování - označeno  zeleně  

nepovinné očkování, hrazené plně pojišťovnou  s věkovým omezením  - označeno  žlutě 

                  
                                                Moje doporučení
 
Rodinám, kde očekávají narození miminka doporučuji
očkování proti černému kašli. Vakcinou Boostrix  se mohou nechat očkovat rodiče i prarodiče. 
V zimním období je vhodné  očkování  rodiny  i  budoucí maminky  proti chřipce. 
 
V kojeneckém věku doporučuji očkování pneumokokovou vakcínou ( Prevenar 13, Vaxneuvance) a očkování proti meningokokům (Nimenrix,Bexsero). Onemocnění meningokoky v kojeneckém věku  je nejčastější z dětství  a má velice závažné průběhy.
 
Před nástupem do kolektivního dětského zařízení doporučuji očkování proti žloutence typu A (Havrix) a proti meningokokům - pokud  neproběhlo v kojeneckém resp. batolecím věku (Nimenrix,Bexsero). Dříve neočkované děti lze  naočkovat vakcinou proti pneumokoku ( Prevenar 13).
  
Očkování proti klíšťové encephalitidě (FSME, Encepur)  doporučuji  v předškolním věku  a školním věku. 
 
Očkování proti planým neštovicím (Varilrix) doporučuji podat zvláště u děvčat s ohledem na budoucí těhotenství kolem 13 roku / pokud  nedošlo k onemocnění planými neštovicemi /.
 
Zvláště v dorosteneckém věku -   mezi  14 - 16  rokem  doporučuji  využít  plně   hrazené očkování
vakcinou proti meningokokům  A+C (  Nimenrix)  a meningokokům skupiny B ( Bexsero, Trumenba ).
 
Chlapcům a dívkám  mezi 11 a 14 rokem  doporučuji pojišťovnou  plně hrazené očkování  vakcinou proti rakovině děložního čípku - Gardasil  9   
 
Dětem všech věkových kategorií  doporučuji očkování proti chřipce (Vaxigrip tetra ).