Jdi na obsah Jdi na menu

Drahokam

17. 7. 2012

 

Drahokam

 
 

Drahokam je minerál nebo minerální odrůda, který je cenný pro své výjimečné estetické vlastnosti a je používán na ozdobné účely.

Povinné vlastnosti drahokamu jsou:

  • nádherný lesk a barva
  • čistota
  • stálost
  • mechanická odolnost
  • vzácnost v přírodě

Obsah

  [zobrazit

[editovat]Cena

Jejich cena závisí především na kvalitě, velikosti (udávané v metrických karátech) a vzácnosti, ale také na existenci umělých konkurenčních produktů (rubínsafír) a na momentální módě. Cena roste s velikostí. Cizorodé příměsky (včetně trhlinek a jiných porušení) cenu značně snižují.

Broušené diamanty – brilianty.

[editovat]Hlavní druhy

To však jsou jen ty obecně nejznámější drahokamy. Démanty jsou čiré, růžové, žlutavé, modré, naoranžovělé a brousí se převážně do briliantového výbrusu. Je třeba upozornit, že démant není výbrus. Nákup výbrusu briliantového typu může být vybroušeným sklem, křišťálem, bezbarvým safírem, zirkonem mátara, umělým zirkonem a briliant proto není totéž co démant.

Korundy, jsou to chromem barvené rubíny a safíry barev modré, žluté, oranžové, fialové, růžové, zelené a čiré. Nejcennější a nejproslulejší jsou kášmírské safíry. Safíry se těžily za renesance také v severích čechách, světově proslulé jsou kášmírské, barmské, z Laosu, Srílanky, a Afriky. Modré safíry se uměle dovypalují (Thajsko) nebo dozařují, aby kameny s méně kvalitní barvou obdržely lepší zabarvení. Ceny za karát jsou od několika dolarů a tisíce a statisíce dolarů. Karát je jedna pětina gramu. Oranžové a zvlátě žluté safíry jsou levnější, avšak některé oranžové padparádža safíry jsou velmi ceněny. Rubíny ze Srí lanky a Barmy se cení mnohem výše než z Afriky, Vietnamu, Kambodži a Thajska, Afghánistínu a tu a tam Kašmíru. Spinely byly velmi ceněny a jsou nedílnou součástí královských korunovačních klenotů. Podle barvy se zvou balasrubín, rubínspinel, safírspinel, ametystspinel, almandinspinel. Beryly, za drahomavé se pokládají trávově zelené smaragdy (Kolumbie, Afrika, Pákistán, Ural,) akvamarín zelenomodré až blankytně modré barvy, zlatožluté heliodory, červený a růžový morganit a vorobjevit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář