Jdi na obsah Jdi na menu

Egypt - Káhira - Egyptské muzeum 2021 11

Toto světoznámé egyptské muzeum otevřené na náměstí Osvobození (Tahrir) již bezmála 120 let jsem navštívil ve fázi stěhování sbírek do snad jednou v budoucnu opravdu dokončeného Velkého egyptského muzea (GEM - Grand Egyptian Muzeum) vznikající od roku 2002 na dohled gízských pyramid. Předpokládalo se, že jeho uvedení do provozu by mohlo korespondovat se stým výročím Carterova fenomenálního nálezu hrobky KV 62, ale projekt i přes jasnou státní prioritu vstoupí za pár měsíců do třetí dekády svého budování.

Prohlídka u mne vzbudila opravdu rozporuplné pocity. Na jedné straně bylo možné spatřit ještě některé mimořádné kousky, především Narmerovu paletu a část pohřební výbavy z neporušené hrobky faraona Tutanchamona, na straně druhé jsem si vůbec nepřipouštěl, že by se svého druhu světové proslulá instituce mohla prezentovat tak zanedbanými expozicemi - letitý prach, upatlané sklo vitrin, chabé popisky. Dokáži pochopit, že miliarda/y eur a enormní úsilí dokončit GEM se asi logicky spojilo s rezignací na elementární péči o klasickou expozici, ale zklamání jsem se nemohl ubránit.

Takže nezbývá než počkat až bude otevřeno GEM, vydat se znovu do Egypta a naplánovat si vzhledem k avizovanému množství vystavovaných předmětů (100 000 artefaktů na ploše 2,5 ha) několik dnů v Káhiře.