Jdi na obsah Jdi na menu

O hydraulice profesionálně a poutavě

23. 4. 2015

Setkání s opravdovým profesionálem v jakékoliv oblasti je pro vnímavého člověka obohacující. Pokud nejen že brilantně ovládá svůj obor, ale je ochoten se o své poznatky podělit přístupnou formou (navíc nezištně), máme šanci získat neocenitelné zkušenosti. Tak tomu bylo při dnešní několikahodinové přednášce na téma Hydraulika v lesnické technice, jejímž aktérem byl lektor společnosti Bosch Rexroth Ing. Erik Stonawski, Ph.D. 

Po úvodní části o obecných zákonitostech hydrauliky, jejích výhodách, nedostatcích a aplikacích v mobilní technice s důrazem na lesnictví se pan Stonawski zaměřil na jednotlivé funkční prvky otevřených a uzavřených hydraulických obvodů. Schémata, animace i řezy některými popisovanými komponenty - to vše posloužilo velmi účelně k celkovému shrnutí problematiky, bez jejíž znalosti se zaměstnanec pracující s velkou mechanizací v lesním hospodářství neobejde. 

 

Závěrečnou třetinu svého vystoupení věnoval lektor výpočtům nezbytným k navrhování parametrů konkrétního hydraulického zařízení, v našem případě štípačky dříví. Kompletní výpočet pro takový stroj, působící na štípané dřevo silou 120 000 N (tedy 12 t) je uveden zde.

  

Přednášky se účastnili letošní maturanti z oboru Mechanizace a služby, jejich o rok mladší kolegové a někteří žáci učebního oboru Lesní mechanizátor, kteří se ve třetím ročníku specializují na těžebně dopravní stroje.