Jdi na obsah Jdi na menu

Zoo Zlín není úspěšná náhodou

17. 2. 2015

Po loňské zimní návštěvě vídeňské zoo padla letošní volba na zoologickou zahradu zlínskou. Kolem secesního zámečku Lešná je k vidění 220 druhů zvířat (např. Praha 650 druhů, Dvůr Králové přes 300). Zahrada je u nás po pražské druhou nejnavštěvovanější, takže jsme byli zvědaví, jaký dojem na nás udělá …

 

Po zaplacení osmdesátikorunového zimního vstupného jsme si, vybaveni obsažným a kvalitně zpracovaným průvodcem (překvapivě za 30 Kč!), dopřáli cca čtyřhodinovou, velmi klidnou procházku prosluněným zámeckým parkem s expozicemi rozdělenými primárně podle kontinentů. Někteří obyvatelé zoo se nám vzhledem k ročnímu období sice neukázali, ale to plně vynahradila absence tlačenic na nejzajímavějších místech.

Zejména v Zátoce rejnoků, jejíž otevření v září 2014 bylo mistrovským tahem. V pavilonu s mělkým bazénem o objemu 100 000 litrů mohou návštěvníci přímo z ruky krmit dvacítku zhruba metrových rejnoků druhu Rhinoptera jayakari. Branou zoo zřizované městem Zlín prošlo v loňském roce i díky této novince rekordních 585 000 návštěvníků (pro srovnání Dvůr Králové max. 552 000 v roce 2009) a ekonomickou soběstačností na úrovni 75 % patří údajně mezi evropskou špičku. 

 

Náhledy fotografií ze složky ČR - Zlín - ZOO 2015 02