Jdi na obsah Jdi na menu

Izrael - Mecukej Dragot - Západní břeh - Judská poušť 2014 03

Kemp Mecukej Dragot - Západní břeh Jordánu - Judská poušť- Mrtvé moře - 25. 3. 2014

Souřadnice: 31°35'28.60"N, 35°23'36.06"E

Projeli jsme od severu k jihu takřka celou palestinskou autonomii, k tomu poslední strmé a klikaté tři kilometry a zastavili jsme před důkladnou bránou hostelu v lokalitě Mecukej Dragot na východní hranici Judské pouště.

Kemp Mecukej Dragot

V minulosti zde, na útesu 200 metrů nad hladinou Mrtvého moře, stávala jordánská policejní stanice. Dnes tu v těsném sousedství izraelské vojenské základny funguje turistické východisko (poblíž jsou např. kumránské jeskyně, Masada, horolezecké terény, pláž a přírodní rezervace Ejn Gedi …).

Chvíli trvalo, než jsme se „dobouchali“, ale za chvíli už hurá na večeři (opět pět hvězdiček) a potom ubytování. Je třeba říci, že tzv. stany husha lze k něčemu, co by připomínalo standard známý z domova jen stěží přirovnat. Na vrcholu kamenitého návrší jsme byli uvedeni (tedy, za sporého osvětlení jsme doklopýtali) do prkenných bud 3x4 m pokrytých něčím jako hrubou nábytkářskou potahovou látkou, která byla na některých místech u spodu konstrukce trochu potrhaná. Na podlaze čtveřice matrací, zásuvkou zakončený odkudsi vedoucí kabel, světlo a dost. Voda a WC v samostatné, nedaleké budově. 

Beduínské stany husha

Chystal jsem se vstávat s východem Slunce, ale ještě jsem se krátce prošel velmi teplou nocí a pozoroval kolem lamp v areálu množství středně velkých lišajů. Kemp byl obsazen především dvěma autobusy hlučné školní mládeže, která si na prostranství pod námi stavěla stany. Naštěstí kolem desáté najednou ztichli a tak posledními zvuky, které krátce před usnutím zaplašily přicházející spánek, bylo burácení několika stíhaček IDF. Vojenské stroje nás už po zbytek noci nerušili, zato přiletěli drobní, rezavě zbarvení komáři, které jsem v poušti opravdu nečekal.

Ačkoliv jsem se snažil prospat noc zabalen od hlavy k patě tenkou dekou, malí trapiči si svá místa stejně našli. V 5:30 jsem se probudil nejen s velkou zvědavostí, jak krajina kolem vlastně vypadá, ale také s pěknou řádkou štípanců. Svítání odhalilo dramatickou scenérii pobřeží Mrtvého moře hluboko pod naším nocovištěm a západním směrem měsíční krajinu Judské poště, na první pohled bez jakékoliv vegetace.

Svítání nad Mrtvým mořem

Hned dalším vjemem byly nové ptačí druhy naší cesty – vlahým ránem se nesli flétnové hlasy úhledných špačků Tristramových, kteří systematicky kontrolovali, co zůstalo v okolí světel po víření nočního hmyzu, na skalkách pod stanem chvíli posedávali břehule hnědé, na elektrickém vedení jsem poprvé zahlédl nebojácného skalníčka černého a nad hlavou přeletující krkavce krátkoocasé.

Pustina bez života byl jen nepřesný první dojem, i tady na kopci musela zbýt v prohlubeninách či skalních puklinách přece jen nějaká zimní vláha, takže jsem vyfotil v pěkném ranním světle, před odjezdem do Jeruzaléma, pár zdejších právě kvetoucích druhů.

 

Pozorované druhy ptáků:

krkavec krátkoocasý (Corvus rhipidurus)
skalníček černoocasý (Cercomela melanura)
břehule hnědá (Ptyonoprogne fuligula)
bělořit pustinný (Oenanthe leucopyga)
špaček Tristramův (Onychognathus tristramii)
skřivan pouštní (Ammomanes deserti)
pěnice arabská (Sylvia leucomelaena)
bulbul arabský (Pycnonotus xanthopygos)
vlha pestrá (Merops apiaster)


Pokračování ...