Jdi na obsah Jdi na menu
 


GAIA MESIAH

Kapela, která nabíjí své fanoušky energií – tak by se dala stručně charakterizovat tato formace čítající tři ženy a jednoho muže.

Poprvé se předvedla posluchačům v pražském klubu Futurum 12.12.2001 a od té doby rostou řady jejích fanoušků geometrickou řadou.

Zakládající členky - bubenice Misha Cortéz a kytaristka Santa Morella - našly společnou řeč v kapele Rage Against The Machine revival v roce 1998 a od té doby se datuje postupné tvoření písní Gaia Mesiah. Mohlo by se zdát, že jde o nějakou odnož RATM, ale když přijdete na koncert GM, tak zjistíte, že mezi hardcoreovými riffy na Vás juká latina, country, punkrock, blues, funky, nu-metal, reggae...Sami svou hudbu charakterizují jako cross-country military.

Zpěvačku Marku Rybin objevila Misha v parku (respektive nejdříve se seznámili jejich psi) a australský baskytarista Josh Stewart, který odehrál první koncert ve Futuru, sdílel s RATM revival stejnou zkušebnu. Zpočátku sice působilo v kapele více různých basistů, ale nakonec se řízením osudu opět objevil Josh. Společně nastartovali raketu, kterou odborná veřejnost hodnotí jako "živelnou, nespoutanou, nezávislou, radikální, explozivní atp." V akrobatických výkonech Marky Rybin jistě poznáte léta atletického výcviku, ovšem hlasový rejstřík je nezařaditelný – něžné fistule střídá hrdelní metalový ryk, který nedůvěřivci mylně považují za hlasový modulátor.

Na koncertech také můžete občas spatřit nestálého hosta - Pedra Paredese na charangu – jihoamerický strunný nástroj.

Debutové album "Gaia Mesiah" vyšlo v samizdatu v roce 2003, ale dá se říci, že jde vlastně o první demo kapely.

V zimě 2005 podepsala skupina smlouvu s Universalem a po spolupráci s producentem Georgem Ericem vyšlo v květnu téhož roku album "Ocean". Singl "Maňana" se dočkal videoklipu, který režíroval Vladimír Michálek.

Nejnovější album “Alpha Female“ (2007) je výsledkem spolupráce kapely a Jaze Colemana, legendárního producenta, skladatele a frontmana skupina Killing Joke.

A název Gaia Mesiah? Snad Země Spasitelka, snad Spasitel Země...vysvětlení je stejně jako v případě textů na fantazii posluchače. Jedno je však přece jen velmi důležité zdůraznit - Gaia Mesiah nejsou spasitelé ničeho a nikoho!