Jdi na obsah Jdi na menu

Víkend v Oděse

18. 10. 2016

Úvodem

Asi v půlce září jsem zjistil, že na jeden prodloužený  říjnový vikend mám možnost si udělat volno, rozhodl jsem se jej spojit s výletem. Dal jsem si limit na letenky 4tis a snažil se najít nějakou zajímavou destinaci, kterou jsem zatím nenavštívil, protože volno bylo jasně dané a času už moc nezbývalo, tak nejlevnější tarify byly samozřejmě pryč.

Nakonec se rozhodují pro Oděsu s přijatelně rychlou cestou přes Kyjev.

 

Doprava

Letecká společnost Ukraine International Airlines (UIA),

odlet z Prahy v  pátek 11.10, přestup v Kyjevě

odlet z Kyjeva v 19.25, přistání v Oděse v 20.30

Zpět pak v pondělí ráno v 7 hod z Oděsy, cca hodinový přestup v Kyjevě, v Praze přistání v 10.35 ..

Catering na letu je pouze voda, zbytek je placený.

Cena letenky 3500 Kč.

 

Letiště Kyjev ( KBP)

-Dobře fungující a  rychlá WiFi

- díky přestupu na vnitrostátní let a při letu zpět z vnitrostátního na mezinárodní je nutné jít přes pasovku a security, ta hodina co jsem měl zpátky, byla tak akorát, bez toho, aby člověk musel hnát.

-při letu tam jsem mel necelé 4 hodiny času, na návštěvu Kyjeva to moc nebylo, prošel jsem se tedy ke starému terminálu ( doleva od východu  z letiště), je tam pár stánků, kde se da levně koupit čaj, kafe a nějaké občerstvení.

-Salónek na letišti-  navštívil jsem lounge v prvním patře, pro domácí lety, je to takový slabší průměr, jedno teplé jídlo, nějaké salámy, zelenina, pečivo, oříšky, brambůrky, nějaké sladkosti, základní pití, alko a nealko, káva, čaj. Teplé jídlo a většina nápojů je za pultem, kde je obsluha. Vstup na Priority pass.

 

Doprava v místě

- z letiště jsem šel cca 400 metrů pěšky, pak nějakým minibusem -mistní MHD, cena 5 UAH, pak trolejbusem 3 UAH. Lístky nikdo nedával a platilo se při výstupu. Dopravu za tyto ceny jsem párkrát použil i po městě a jinak chodil pěšky.

- na cestu na letiště jsem si objednal taxi přes hotel, cena 90 UAH

- ceny za dopravu tedy opravdu hodně nízké.

 

Ubytování

Hotel Vintage na Bulvare, cena se snídaní 2100Kč za tři noci, pěkný a čistý pokoj, hezká koupelna, pohodlný a komfortní nocleh, jedinou nevýhodu je vzdálenost od centra- cca půl hodiny chůze, k moři na pláže je to naopak jen cca 10min chůze, vedle hotelu je supermarket, do cca 5-10min chůze je i několik restaurací.

Dobře fungující a  rychlá WiFi

Můžu doporučit, v létě by to bylo zajímavé tou blízkostí pláží.

vintage-na-bulvare

 

Počasí

Tak to se nevyvedlo, místní říkali, že v této době se občas koupou i v moři, a to aktuální odpovídalo spíše začátku prosince.

Teploty 7-10c, čerstvý vítr, většinou zataženo, občas se to trochu protrhalo.

 

Subjektivní dojmy

-Na Ukrajině jsme byl před asi třemi lety, tehdy byla hřivna za 2,5Kč, teď  je za 0,9-0,95Kč, je tam levně, mimo turistická centra ještě levněji, než by člověk čekal, dobrá káva se dá koupit za 10-15 UAH, čaj 5-10 UAH, boršč 20 UAH, pivo 15-20UAH, párek v rohlíku, burger 12-25 UAH, hotovka 40-60UAH, rozměnil jsem 40EUR a  měl jsem to problém utratit :-)

-Potěmkinovy schody se nahoře renovují

-Hezká procházka je po Přímořském bulváru s výhledy na přístav

-Přímo ve městě několik písečných pláží, které na konci sezóny a při špatném počasí vypadají trochu nevlídně

- centrum je hezky opraveno, ale už kousek od centra nesvítí vůbec pouliční osvětlení a  chodníky jsou  plné děr nerovností, velmi  lehce se dá zakopnout

-centrum je vcelku kompaktní, volně  tak na den,  osou procházky by měla být  hlavní nákupní ulice Děribasovskaja a  Přímořský bulvár

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Oděsa- říjen 2016