Jdi na obsah Jdi na menu

Co žerou poníci

 

Krmení poníka

Určitě víš, že poníci jedí něco úplně jiného než mi a že jedí i jiným způsobem. je užitečné vědět něco o tom,jaký mají poníci trávící systém, abys lépe pochopila, proč a jak poníka krmit. Poník má malý žaludek a dlouhá střeva. Přirozená strava poníků je čerstvá tráva, kterou spásají venku na pastvině.Ukusují malé množství, důkladně ho přežvýkají a spolknou.Pak se pomalu přesunou o kus dál a můžou se takhle pást celý den. Tráva je objemové krmivo, není moc výživná a poník ji proto musí pást hodně. Poník jí trávu velmi pomalu a v malých dávkách. Má tedy neustálý přísun potravy, která prochází z žaludku dál do střev, kde ji rozloží bakterie.Pokud ve složení potravy nastane nějaká změna, tyto bakterie si na ni musí určitý čas zvykat, aby mohli působit dál. Veškeré změny v potravě tedy musíme provádět velmi pozvolna. Když chceš například změnit druh krmiva, přidávej ho poníkovi po malých dávkách nekolik dnů, aby si na něj pomalu zvykl. Poníkovi chovanému ve stáji, který se nemůže pást, musíme jeho přirozenou stravu nahradit, aby měl stejné podmínky jako v přírodě. To znamená, že ho krmíme často a v malých dávkách a dáváme mu hlavně objemové krmivo.

 

Druhy krmiva
Jsou dva základní druhy krmiva-objemové a koncentrované krmivo. Mezi objemové krmivo patří tráva a seno, keteré tvoří hlavní složku poníkovi potravy.

Tráva
Tráva je přirozená potrava poníků. Jestliže se poník nijak zvlášť nenamáhá, po většině roku si s trávou úplně vystčí. Na jaře a v létě tráva obsahuje spoustu přírodních  cukrů a je velmi výživná. Poník se však nesmí trávy přejíst. Důležité je dát pozor hlavně na jaře, když poníka vypouštíme na pastvu poprvé- pokud byl přes zimu jen ve stáji nebo ve výběhu bez pastvy.Přechod na trávu musí být pozvolný, proto poníkovi trávu nejprve sečeme s přidáváme k senu, teprve pak ho můžeme nechat i napást, nebo ho nejprve necháme pást jen chvilku a prodlužujeme, až ho můžeme nechat na pastvině celý den. Pokud bychom přechod uspěchali,může mít koních zažívací potíže, nebo může dokonce dostat koliku.

Seno
Seno se připravuje z luční trávy, která se poseče, usuší a pak se skladuje volně na půdě nebo v seníkunebo se svinuje do úhledných kostek.Duší se obvykle v červnu nebo v červenci.

Senáž

Trávu posečeme a ještě předtím, než stačí úplně uschnout, ji svineme a balíme do polyethylenových pytlů. Váhodou senáže je, že neobsahuje prach. Používá se tedy hlavně ke krmení poníků, kteří mají na prach alergii.Senáž je výživnějšínež obyčejné seno, ale není vhodná pro poníky, kteří jsou náchylní ke schvácení kopyt.

Koncentrované krmivo

Většinu koncentrátu tvoří obilná zrna, např.:oves, kukuřice či ječmen nebo produkty z obilí.. Koncentráty jsou výživnějsí než objemové krmivo a měly by se poníkům dávat jen v malých dávkách. Má-li poník dostat 1kg koncentrátů denně, rozuděl částo po 250kg a dej mu je postupně. Je to lepší než mu dát všechno  najednou.  A teď si uděláme malý výlet do obchodu s krmivem a podíváme se, čím vším můžeš poníka krmit.