Železný Brod 16.9.2013
Železný Brod vlakové nádraží - Nápojka 0,2 km - Na Rynku 1 km - Zácuk 1,5 km - Na Mýtě 1,6km - Železný Brod vlakové nádraží 2,4 km - dále pak Turnov vlakové nádraží - Pivovar Rohozec 6 km
Tak konečně se dneska podařilo to, co je plánováno a avizováno už delší dobu. Termín návštěvy Brodu je domluvený, já končím noční a vyrážím na pražské hlavní nádraží. V půl desáté mám v Brodě sraz se spolužákem ze střední školy a hustým kámošem Standou. Je to poránu trošku teror, ale před osmou už sedím ve vlaku a jedu směr severočeský Železný Brod. Za okny se líně poflakuje krajina, industriální stavby okraje hlavního města pomalu střídá moderna vývojářského střediska mladoboleslavské škodovky, po chvilce už rychlík uhání kolem známých siluet Českého ráje. Výhledy se za oknem střídají jako v televizi, na jedné straně Drábské světničky, na druhé majestátný hrad Bezděz, nesměle vykukující vrch Vyskeř pak signalizuje blízkost Turnova. Ve stanici se vlak ani neohřeje a už se čile proplétá údolím Jizery. Míjíme skalní masív se zbytky hradu Vranova v Malé Skále, za kopcem se brzo objevuje areál bývalého Železnobrodského skla, a už pískají brzdy na cílovém nádraží. Marně vyhlížím slavobránu, zato Standovy ruce sepjaté k obloze signalizují jasně:“Už je zase tady!“.
Takže dnešní pivní dobrodružství právě začíná. Jdeme od nádraží do města, a hned nás vcucává první zastávka dne. Hned u cesty je místní lahváčová nálevna. Nikdy jsem tu kupodivu za ty roky nebyl, je čas okusit místní hustou atmosféru:
11° Skalák řezaný 15 Kč (lahvové)
Bohuš – překvapivý lahvový začátek. Orosená kuželka skrývá materiál, kterému by mohlo spousta točených kousků závidět. Přesná teplota, čistá a plná chuť bez kafového ocasu tak pro mě typického u tmavých piv. To po ránu fakt možu…2
Standa – lahvové nepřekvapilo, slušně vychlazené a chuťově přijatelné…2-
Brodská Nápojka, Masarykova 161, Železný Brod
Hospoda | Bohuš | 2 |
Standa | 2- | |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Standa | 2 | |
Pivo | Bohuš | 2 |
Standa | 2- |
No vida, jak se zadařilo. Z venku nevábná špeluňka skýtá uvnitř celkem příjemnou nekuřáckou pohodu. Je to sice nastojáka, ale i tak se tady dá celkem dobře spláchnout žízeň. Menší pultík, stohy bas plných lahváčů, kterými je nacpaný k prasknutí i chlaďák nastavený na přesnou teplotu. Nevím na kolik, ale opravdu tomu známému sedmému schodu odpovídá. Obsluha je taky v pohohě, vyplatí se vyrazit na vlak o něco dřív a zastavit se. Zároveň se tu dá vzíti posilující kuželka na cestu. Po zrušení místní nádražky jasná volba!
My se posilnili už cestou z vlaku a pokračujeme z kopce do města. Přemýšlíme, odkud začneme, a mezitím míjíme místní autobusové nádraží. Tak to vezmeme od začátku, tím myslím geograficky (jinak vždy začínáme v Zácuku, protože má otevřeno už od osmi ráno). Přejdeme most přes Jizeru, hned za mostem uhýbáme doprava a uličkou kolem vzácné dřevěné zvonice procházíme na náměstíčko pod Železnou ulicí. Turista se na Malém náměstí jistě pokochá místní starobylou architekturou, my znalí zaplouváme do nálevny.
Bohuš – na svijanské překvapivě zachovalé pivo. potěší absence pachutí ryhlovýroby, kterou však usvědčuje z existence slabá plnost a lehká vodnatost. Nicméně je to solidně ošetřené, teplota dobrá, pitelnost poránu a po noční automatická…2-
Standa si zkušeně dává rohozecké, které kvalitou svijanský materiál poslední dobou hodně předběhlo. Dám si ho teda jako druhé, nicméně evidentně otrávená servírka mi automaticky donesla zas svijanské. No, sice jsem na pivo nečekal, ale alespoň něco ve stylu:“Dáš si, blbečku, zas svijany?“ bych ocenil. No nic, okoštuju od Standy:
Standa – teplota v pořádku, chuť překvapivě – pro mě – hořčí, ale jinak stále klasický rohozec…2-
Bohuš – známá hořká záležitost. Typická chuť rohozeckého, která občas udělá z jazyku závitovou tyč, ale nějakým záhadným způsobem mi vyhovuje. nemám s tímto materiálem žádný problém…2
Na Rynku, Malé náměstí, Železný Brod
Hospoda | Bohuš | 2 |
Standa | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Standa | 3 | |
Pivo | Bohuš | 2- |
Standa | 2- |
Není to špatná knajpa, prý se tu dokonce i celkem slušně vaří. Rohozecké je pitelné, až na obsluhu je to pohoda. V Brodě se dají najít lepší nálevny, ale kdo sem náhodoou zavítá, chybu neudělá. My pokračujeme dál. Vracíme se zpátky přes Jizeru, jdem směr vlakové nádraží. Míjíme řadu obchodů a zastavujeme v masně…nemožu přece koštovat nalačnoJ Dobrá volba je kus jitrnicového prejtu s rohlíkama, které zmorduju za chůze. Kousek se vracíme a zahýbáme do dvora za cukrárnu. Zácuk, hospoda, která v Brodě otevírá jako první. Otevíráme dveře, rozhrnujeme dým a zasedáme na obvyklé místo třetí stůl vlevo. Tady vždy naše brodské pivnění začínáme, protože v půl desáté, kdy příjíždí pražský rychlík, bývá otevřen jen Zácuk. Dnes už máme něco za sebou, ale sil je ještě dost. Jdeme na to:
Bohuš – typická zdejší hořká zakulacená chuť. Dobrá teplota, čepice skoro jak v předešlé nálevně. Je to hezky čisté a dobré – zatím dnešní nejlepší počin…2
Standa – slušně udělané pivo, solidně hořké. Dávám…2
Čeva - dobře vychlazená jedenáctka vždy potěší před výšlapem po okolí. Příjemně hořká s příchutí černého piva. Dobrý říz a...2
Zácuk (hovorová zkratka nálevny „Za cukrárnou“) je klasická nálevna, od které nelze čekat zázraky. Solidní pivo, dostatek místa na záchodě, hustá atmosféra. Nic víc, ale nic míň. Kdo chce na pivo, celkem si pošmákne. Překvapením je, že se tu začaly vařit hotovky k obědu. Žíznivý turisto zastav, mlsoune pojď s náma ještě o kousek dál.
Pivnice Za cukrárnou, Masarykova 278, Železný Brod
Hospoda | Bohuš | 2 |
Standa | 2 | |
Čeva | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Standa | 3 | |
Čeva | 2 | |
Pivo | Bohuš | 3 |
Standa | 3 | |
Čeva | 2 |
Potřetí překonáváme Jizeru, jdeme rovně před most a kousek za ním vcházíme napravo do nenápadné nálevny Na Mýtě. Můj dnešní favorit, těšil jsem se, jdeme na to. Vítá nás útulný interiér staré hospody a stará známá figura jednoho ze dvou stálých hospodských. Náš obvyklý stůl pod televizí je volný, berem porcelánový tácek, navážem klasické telepatické spojení a už máme na stole orosený kousek.
Bohuš – pěkně hustá a plná chuť. Přiměřeně hořké, tak akorát to vrní na jazyku. Snesl bych trošku chladnější, ale zase by to mohlo tu chuť přerazit. Srdeční záležitost, stejně su ovlivněný nostalgií a řadou tady vypitých piv, nic s tím neudělám a není co řešit…1
Standa – opravdu dobré pivo, vyvážená hořkost i chuť – je to srdeční záležitost…1
Čeva - pivo má říz a je velmi dobré. Určitě přijdu zas...2
Při každé návštěvě Brodu je Mýto jasný favorit, Zácuk bývá jen startovací rampa. Tady je všecko v klidu. Veselé figurky dvou hospodských, kteří se tu se železnou pravidelností střídají, solidní hotovková kuchyně o čtyřech chodech, stylový interiér, který si nemusí na klasiku mnohdy trapně hrát…tady to klasika prostě je. Výborné pivo za velmi přijatelný peníz, prostě paráda a jednoznačný vítěz našeho dnešního pivního zkoumání…to už můžu prozradit. Poněkud netypické je, že si dáváme jen dva kousky, oběd a jdeme. Máme dost času a strávit ho tady, dopadli by jsme asi dost neslavně. Nicméně hodnocení asi bude víc, než slušné:
Hostinec Na mýtě, Masarykova 4, Železný Brod
Hospoda | Bohuš | 1 |
Standa | 1 | |
Čeva | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 1 |
Standa | 1 | |
Čeva | 1- | |
Pivo | Bohuš | 1 |
Standa | 1 | |
Čeva | 2 |
Co si tak udělat trošku výšlap? Už jsme tu se Standou prošlápli skoro všecko, ale celkem rychle jsme se shodli na návštěvě rohozeckého pivovaru. Jdeme na nádraží, za chvilku nám jede vlak na Turnov.
Cesta trvá jen čtvrt hodiny, takže brzo vystupujeme a vyrážíme přes sídliště ven z města. Kdepak, ještě předtím musíme vyzkoušet místní nádražku. Atmosféra je klasická, řádně vyhulená, záchody by mohly směle konkurovat původním v kladenském podchodu. Pivo však vyzkoušet musíme, hotel Turnov Inn jsme přece ani jeden nečekali.
Bohuš – řádně domestifikovaná značka, o kterou jsem v těchto krajích už mnohokrát zakopnul, na rozdíl od Prahy a okolí je tady však prostě doma a respektuju to. Čistá poloplná chuť, poloviční hořkost proti rohozeckému, nicméně solidně pitelné…2
Standa – po několika vypitých pivech překvapivě ucházející chuť, a to v takovém doupěti. Takže…3
Nádražka ČD Turnov, U nádraží, Turnov
Hospoda | Bohuš | 3 |
Standa | 3- | |
Obsluha | Bohuš | 3 |
Standa | 3 | |
Pivo | Bohuš | 2- |
Standa | 3 |
Jedno bohatě stačilo, zkoušku jsme přežili a pouštíme se přes sídliště. Není naštěstí moc velké, takže jsme brzo u rychlostní komunikace směr Praha. Směle a stylově ji překonáváme ve stylu Jamese Bonda a noříme se do blízkého lesa. Jdeme sice bez mapy, ale nakonec se přes les dostáváme na silnici vedoucí přímo k pivovaru. Na náhody většinou moc nevěřím, ale že za dvě minuty zastaví vedle nás můj kolega ze zaměstnání a místní znalec, tak k tomu mě moc zákonitostí nenapadá. Takový odvoz se neodmítá, takže nasedáme do škodovácké stíhačky a za dvě minuty vysedáme v pivovaru na dvoře. Hospoda je hned po ruce, takže vcházíme do útulného interiéru nálevny. Objednáváme pivo, Zdenda se musí dneska jako řidič spokojit s malinovkou. Jako skoromístní by ovšem mohl hodnotit zpaměti, jistě spořádal mnohem víc rohozeckého, než já.
Bohuš – bezva. Příjemně pitelné pivo, dobrá teplota, akorát říz a hustota. Po lehkém výšlapu zemský ráj no na okoštování…1-
Standa vynechal a jde rovnou do jedenáctky. Já musel vyzkoušet aj desítku a dopadla velice dobře. Zatímco si Zdenda pomlaskává s čistou hlavou u malinovky, objednávám taky jedenáctku
Bohuš - ostřejší, ale zároveň plnější materiál, než svijanské. Pivo u zdroje prostě chutná nejlíp, o stupeň lepší a jde to aj bez masivní reklamy…1-
Standa – obsluha i prostředí je výborné, piv na výběr je hodně. Pivu není co vytknout, je jak má být…1
Nemožu odejít, aniž bych nezkusil tu nejvyšší kvalitu, plnotučný rohozecký ležák:
Bohuš – o schod a chuť zase více. Asi nejpitelnější a nejlepší materiál, tohle lze v pohodě pít celý večer. Akorát to chce odvoz…1-
Rohozecká pivovarská hospoda je kvalitní zastavení. Kuchyně je bez problému, pivo přímo od zdroje, obsluha není rozhodně lenivá. Kolemjdoucí poutník určitě chybu neudělá, tady dostane víc, než jen záchranu před smrtí žízní a hladem. Takže co hodnocení?
Pivovarská restaurace Rohozec, Malý Rohozec 29
Hospoda | Bohuš | 2 |
Standa | 1- | |
Zdenda | 2 | |
Obsluha | Bohuš | 2 |
Standa | 2 | |
Zdenda | 2 | |
Pivo | Bohuš | 1- |
Standa | 2 | |
Zdenda | 1- |
Ležák byl výborný, ještě že máme ten odvoz. Zdenda nás vysypal pěkně u turnovského nádraží, tak máme proti plánu ještě chvilku. Co to vidí oči mě, dokud ještě teda vidí…v rožku prvního nástupiště se skrývá tajemný stánek. Jdeme to okoštovat. Kdybych věděl, že inzerovaný Březňák není, vynechal bych. Místo toho budeme muset překousnout trošku jiný matroš z provenience koncernu Heineken:
Bohuš – změna za Březňáka a je to znát. Je to igelitové, vodové, krkavé, po čuchu jak krmítko pro vepříka. Ale nechcu být přespříliš kritický, jako žíznivá zastávka na cestě do Železného Brodu se to dá strávit…3-
Standa – pro zoufalé cestující je to poslední bod, obsluha katastrofa, pivo špatné. Raději přežít bez piva…4
Superhustá nádražka by asi byla rozhodně lepší volbou, teda v mezích možností. Stánek je doupě pod Jezevčí skálou, kde sídli superžíznivý jezevec, který je schopný vylemtat aj to, co tady točí. Bagetu a lahváče na cestu jsem radši koupil vedle v okýnku. "Podnik" jsme radši už ani nehodnotili, nebylo sil ani chuti.
Nadešel čas odjezdu. Pevný a soudružský stisk rukou, určitě sem zase někdy přijedu. Sedáme do vlaků a vyrážíme každý na opačnou stranu. Cestu už znám. Železný Brod a jeho nálevny stojí určitě za výlet. Dá se to z Prahy udělat i na otočku. Kdo chce zůstat na pár dní, určitě ocení množství výletů jak k Českému ráji, tak k Jizerkám. Neváhejte a vyražte!
B
Komentáře
Přehled komentářů
Tak tohle putování jsem si neměl nechat ujít...Pobavil jsem se a zdá se,že si dokážete poradit i bez kolegy,který tou dobou opatroval čerstvě narozenou dcerku Káťu. Mates
Re: Pozdrav pro kolegy pivaře
(bohuš, 16. 11. 2013 21:33)žádný sentiment, tvoje postřehy chybí asi jak krávě mlíko...brod jen tak někdo nezbourá, takže ho možem někdy zopakovat aj s tebou, až tě káča pustí ;-) :-))
Re: Pozdrav pro kolegy pivaře
(Aleš provozní, 19. 11. 2013 11:43)
Muším znova upozornit,že na ty vaše vypláchlé tlamy je škoda
i teplé vody.Zkuste někdy nějakej dobrej Gambáč,to si pošmáknete.Navštívil jsi alespoň železnobrodského rodáka
pana Láďu Kopala,ne co?Ten by vám předvedl jak se leje!!
Čau a pivu zdar,Aleš!!
Re: Re: Pozdrav pro kolegy pivaře
(bohuš, 22. 11. 2013 9:35)asi budem muset spíš někdy vzít s sebou tebe, abys poznal taky jiný svět, než ten ohraničený sklem nechutné bahnité plzeňské tekutiny. nebo si klášterské lahváče přelepuješ géčkovou etiketou? :-) pravda, na toho jsme trošku pozapomněli, ale stejně prd vím, kde tam bydlí. na to lití vemem tebe, před tvýma výkonama by se aj láďa třásl! :-)) zdar!
Pozdrav pro kolegy pivaře
(Mates, 26. 10. 2013 21:53)