Jdi na obsah Jdi na menu
 

Historie

Z dostupných historických zápisů se zjistilo, že úvahy o kopané na Hutisku vznikly už před rokem 1940. V té době na mnoha malých pláccích odehrávali svá první velká utkání kluci při pasení krav. Ovšem nejznámější plácek měli kluci na Poskli. Byl nazvaný HUNGARIA a vyrostlo tam hodně dobrých hráčů.

R I J A    R I J A     H U N G A R I A

tento vítězný rituál se zažil do dneška jak mužům tak i mladým žáčkům.

Z plácku na hřiště...

Teprve po roce 1945 se vybrala část obce zvaná Kašpírky. Největší část plochy daroval syn fojta Jaroslav Koláček. S dalšími majiteli nastala složitá jednání. Poté následovalo kácení stromů a vytrhávání pařezů. Úpravy terénu se tak protáhly až do let 1956–1957.

Plocha hřiště je umístěna na bývalém řečišti, kde se volně těžil štěrk a oséval písek. A tak se ještě po dobu 2 až 3 roků stávalo, že někdo ze stavebníků si přes týden nakopal a odvezl materiál. Potom však zůstala na hřišti jáma, která se musela do zahájení zápasu zavést a zarovnat. Hřiště mělo stávající délku, ale minimální šířku.

Den D...

Na první ustavující schůzi 1. 7. 1957 byl zajištěn oddíl kopané a byl schválen název

SOKOL HUTISKO, ODDÍL KOPANÉ.

Na schůzi byli navrženi a zvoleni zakládající členové výboru v následujícím složení:

Předseda:

Jan Maléř

Organizační pracovník:

Josef Šrubař

Ideový pracovník:

Onufrius Trávníček

Hospodář:

Miroslav Mikunda

Kapitán:

Josef Růčka

Základní kádr mužstva tvořilo 11 registrovaných hráčů: František Vašut, Oldřich Mikulenka, Josef Bortel, Oldřich Juříček, František Stodůlka, Jaroslav Slovák, Vladimír Koláček, Josef Růčka, Michal Pavlica, Miroslav Mikunda a František Dorotík.

Po válce se v Československu hrály soutěže jaro–podzim. Pro přizpůsobení k evropským soutěžím byl rok 1957 zlomový. Proto se soutěže hrály trojkolově. 1957 jaro–podzim a 1958 jaro.

Oddíl byl přihlášen na podzim 1957 mimo soutěž na dvě zbývající kola. Členové výboru se obrátili s prosbou o výpomoc na výbor kopané Spartaku (Tesla) Rožnov p. R., neboť oddíl neměl vlastní dresy a pořízení nových nebylo v možnostech mladého klubu. Obratem dostali darem sadu starších dresů, trenýrek, štulpen, 15 párů starších kopaček, které se ještě daly opravit a oblečení pro brankáře plus chrániče loktů a kolen. Ze zápisu ze schůze, který pořídil pan Šrubař, lze vyčíst, že bylo jen 11 registraček, a tak vypomáhali „černoši“, tedy hráči z Hutiska, kteří byli registrovaní a hráli v okolních klubech. Jmenovitě Cyril Baroš, Jaroslav Baroš, Antonín Michut, Václav Slovák, Michal Minarčík a František Volek. Nakonec se mužstvo za dvě odehraná kola umístilo v horní polovině tabulky.

30. 7. 1958 se konala schůze oddílu kopané. Bylo rozhodnuto o přihlášení oddílu do soutěže 1958-1959.