Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika Radostic u Trocnova a rok 1938

14. 9. 2011

Mobilizace ... Dne 21. května ráno byla zdejší vesnička překvapena zprávou, že ještě v noci někteří vojíni museli nastoupiti vojenskou službu jako opatření proti nepokojnému chování našeho souseda Německa.

Těžká ztráta naší republiky... Po pohromě živelné čekala nás i naši vlast nová bolestná překvapení. Na západě opět se schylovalo k bouři. Německo provádělo manévry a vojska shromažďovalo blízko našich hranic. U vědomí, že mám také spojence, hlavně Francii a Rusko, nelekli jsem se a také provedli jsme částečnou mobilizaci dne 24. září záložníků do 40 let. Na to přicházela jedna vyhláška za druhou. K účelům vojenským odvedeni koně, povozy i auta. Nařízeno odevzdati zbraně, střelivo a radia.

Na rychlo prováděna opevnění u řeky Stropničky ze železa a betonu. Mezi kryty střeleckými porážen les. Potom zaráženy kůly a oplétány ostnatým drátem. Do práce musely i kravské potahy, muži i ženy od 17 do 60 let a pracovalo se i v neděli svátky jako např. na sv. Václava.

Všechna opatření byla marná, neboť naši spojenci nás zradili. Vyjednávali za nás v německém městě Mnichově. Tam Angličané, Francouzi, Němci a Italové rozhodli, abychom vydali kraje obydlené Němci, Maďary a Poláky. Opuštěni nemohli jsme bojovat a vydali jsem kraje s velkou bolestí. Je to pro nás nezahojitelná rána, neboť tyto kraje souvisely s námi po tisíciletí.

 

(Kronika obce Radostice u Trocnova 1919 - 1950, online http://digi.ceskearchivy.cz/366 ,SOkA ČB, Archiv obce Radostice)