Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z pořadu O pečení a vaření s Majou Motti vysílaného na RadioChatujme.cz 19. 1. 2015

19. 1. 2015

 

Kokosový dort

 

Vanilkový korpus 

Budeme potřebovat:

 4 vejce

150g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

100g polohrubé mouky

 

100g Solamylu

 1/2 balíčku prášku do pečiva

3 polévkové lžíce horké vody

 

Kokosový krém

 

1 bal. kokosového pudinku

200 g másla

300 ml mléka

1 vanilkový cukr

Moučkový cukr podle chuti

2 lžíce jemně strouhaného kokosu

 

V mléce uvaříme pudink s vanilkovým cukrem a necháme vychladnout – nesmí se udělat škraloup. Máslo vyšleháme s lžící moučkového cukru a po lžících přišleháváme vychlazený pudink. Dosladíme podle chuti. Nakonec vmícháme 2 polévkové lžíce jemně strouhaného kokosu.

Postup: 

Celá vejce, moučkový a vanilkový cukr dáme vyšlehat do pěny. Hned v začátku šlehání přidáme 3 lžíce horké vody. Po vyšlehání přidáme do hmoty prosátou mouku a Solamyl s práškem do pečiva. Hotové těsto nalejeme do připravené formy a pečeme asi na 180 st. 40minut.

Uvedené množství postačí na korpus pečený v kulaté formě o průměru 24cm.

Vychladlý korpus 2x překrojíme, pokapeme rumem, potřeme kokosovým krémem. Celý dort potřeme krémem, povrch dortu krásně uhladíme,boky obalíme v kokosu. Povrch zdobíme trezírovacími trubičkami, popř. také marcipánovými ozdobami.

cimg2349.jpg

 

Jablko - recept z r.1895

 

Budeme potřebovat:

Korpus

5 bílků,11 dkg cukru, 5 žloutků, trochu citronové kůry, 2 dkg rozpuštěného másla, tabulku nastrouhané čokolády nebo lžičku kakaa, 11 dkg hladké mouky.

Postup

Z bílků ušleháme tuhý sníh s větší částí cukru. Třeme žloutky se zbytkem cukru, které pak opatrně vmícháme do sněhu, přidáme trochu citronové kůry, rozpuštěné vychladlé máslo, nastrouhanou čokoládu nebo kakao, mouku a všechno lehce zamícháme. Dáme do formy (18-20 cm)vymazané a vysypané moukou a necháme 3/4 - 1 hod. zvolna péci. Vychladlý korpus rozkrojíme nejméně 3x, namažeme krémem, necháme zchladnout a poté tvarujeme do podoby jablka. Hotové buď ledujeme nebo potáhneme marcipánem. Doporučuje se krájet nejdříve po 3 dnech po dokončení, ledované vydrží až 14 dní.

Krém

15 dkg másla,10 dkg cukru, 3 lžíce rumu, 2-3 lžíce nasekaného kompotovaného ovoce - máslo s cukrem pořádně vyšleháme, opatrně zašleháme rum a nakonec přimícháme kousky ovoce.

Ledování

35 dkg cukru, 5 lžic Maraschina, šťáva z půl pomeranče - třeme 15-20 minut, až je hmota lesklá,hustá a hladká.

Marcipán

25 dkg jemně mletých bílých mandlí, 1 bílek, 1 lžíce smetany, 25 dkg mletého cukru a pořádně vypracujeme kompaktní hmotu, kterou jablko potáhneme. Potahování marcipánem není jednoduché, marcipán se na dort pomalu přitlačuje a kde nesedí, musí se malinko povytáhnout a uhladit tak, aby nám nikde nevznikaly faldy.

20121123_075146.jpg

 

Ovocný dort


Budeme potřebovat:
2 vejce
2 PL cukru
2 PL polohrubé mouky
1 vanilkový pudink
250 ml mléka
1 kiwi
Hrst borůvek
Ananas
Broskve (Ovoce dávám podle barvy a chuti)
Želatina
marmeláda

Postup 

Bílky s trochou cukru vyšlehám v pevný sníh, žloutky šlehám se zbytkem cukru do pěny. Do žloutků přisypávám mouku a vařečkou vmáchám sníh. Dám do formy (24 cm) a v troubě předehřáté na 150 °C peču asi 20 minut. Zkouším špejlí, zda je už korpus dobře upečen. Nechám vychladnout, vyndám z formy, formu vyložím přes okraj potravinářskou folií (aby se nám vrstvy dortu nenalepily na formu), na boky dortu dám z plátků ananasu vykrojené motýlky. Uvařím pudink, který ještě teplý naliji na korpus natřený marmeládou do formy. Jakmile zchládne, pokladu jej ovocem do různých tvarů a přeliji vlažnou želatinou. Nechám zchládnout nejlépe v lednici do druhého dne. Dort vytáhnu z formy a odstraním folii. Lahodný a vychlazený dort pro oslavence nebo letní slavnost.

                                               ovogel5.jpg

 

Jahodový dort

Lze použít i jiné čerstvé ovoce. Vždy je potřeba dbát na to, aby bylo zralé a v kombinaci se smetanou lahodně chutnalo.

Korpus

3 vejce

3 PL polohrubé mouky

3 PL cukr krupice

 

Náplň

1 zakysaná smetana

1 šlehačka 30%

1/2 sáčku želatinového ztužovače

moučkový cukr dle chuti

 

Na ozdobu

zralé a sladké čerstvé jahody

želatina

jahodová marmeláda

 

Postup

Ušlehám bílky s polovinou cukru a žloutky s druhou polovinou cukru. Smíchám vařečkou dohromady a přimíchám mouku. Dám péct v kulaté formě do trouby na 170°C asi 20 min (zkusím špejlí). Nechám vychladnout. Pak překrojím napůl. Vyložím formu ve které se pekl korpus folií a jednu polovinu lehce pomazanou jahodovou marmeládou vložím na dno formy. Pak vyšlehám napevno šlehačku, vmíchám zakysanou smetanu a želatinový ztužovač, připravený podle návodu. Moučkový cukr dle chuti. 1/2 hotového krému namažu korpus ve formě, položím pár plátků jahod a druhou polovinu krému. přiklopím druhým korpusem pomazaným na vnitřní straně jahodovou marmeládou. Horní pomažu marmeládou taktéž, nakrájím jahody na plátky a pokladu na povrch dortu. Uvařím dortové želé a mírně vychladlé naliju na dort. Nechám vychladit v lednici aspoň 3 hodiny (nejlépe přes noc). Je vynikající.

A kdo chce chuť dortu vylepšit, pak doporučuji přidat k nakrájeným jahodám pár natrhaných lístků máty a trochu moučkového cukru - a teprve potom je skládat na dort.

                                            jahtvariii.jpg

 

Red velvet (Červený samet)


Budeme potřebovat:


250 g mouky
1 ČL soli
15 g holandského kaka
113 g másla
300 g cukru krupice
2 velká vejce
1 PL vanilkového extraktu
240 ml podmáslí
1 ČL gelové červené barvy
1 PL sody
1 PL octa

krém: 500 g mascarpone, 400 ml smetany ke šlehání, 2 Smeta-fix, moučkový cukr dle chuti (cca 100 g)
Postup
:
Smíchám mouku se solí a prosátým kakaem. V podmáslí rozmíchám barvu. Změklé máslo rozšlehám, přidám cukr a šlehám další cca 4 minuty. Zašlehám celá vejce a vanilkový extrakt. Nakonec vmíchám střídavě mouku a podmáslí. Sodu smíchám s octem. Začne okamžitě šumět a kypět, proto ji hned po smíchání vliji do těsta a vařečkou do těsta vmíchám. Těsto naliju do připravené formy (23 cm) a vložím do trouby vyhřáté na 175°C. Peču asi hodinu, zkouším špejlí asi 40ti minutách. Upečený korpus nechám chvíli chládnout ve formě. Pak opatrně korpus vyjmu formy a nechám vychladnout na mřížce. Zcela vychladlý korpus zabalím do fólie a uložím do ledničky, nejlépe přes noc. Na druhý den korpus dvakrát překrojím a plním krémem. Zdobíme krémem.