Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opárenským údolím do Lovosic

13. 9. 2011

 

oparno.jpg

Opárenské údolí je častým turistickým cílem. Cesta je to nenáročná a pohodová. Rozkládá se mezi obcemi Velemín a Malé Žernoseky v malebném údolí Milešovského potoka. Údolí lemuje železniční trať, která vede z Teplic do Lovosic. Po této trati se svezete motoráčkem překrásnou krajinou Českého středohoří.

Náš výlet začíná ve vlakové stanici OPARNO. Po modré turistické značce jsme se vydali na zříceninu hradu Opárno vzdálenou pouhých 300 metrů. Na začátku cesty jsme přebrodili potůček a pokračovali lesní pěšinou do mírného kopce ke středověkým hradbám.

zricenina1.jpg Zřícenina gotického ostrožného hradu Opárno se nachází asi 5 km severozápadně od Lovosic. Hrad je poprvé zmiňován roku 1344 v majetku Smila ze Vchynic. Ve vlastnictví tohoto rodu zůstal až do 1. pol. 16. stol. kdy část Opárna získal Albrecht Kyšperský z Vřesovic a část Bořitové z Martinic. Od roku 1535 byl však hrad uváděn jako pustý a rychle chátral. Z hradu se dosud dochovala významná část plášťové hradby, která ještě v některých místech dosahuje své původní výšky.

Po prohlídce zříceniny a okolí jsme se vrátili na začátek cesty a pokračovali cestou pod viaduktem směrem k Černodolskému mlýnu.

amlyn2.jpg                                               

Černodolský mlýn je penzion s restaurací a venkovním posezením. Celý areál Černodolského mlýna dýchá jedinečnou dobovou atmosférou. V letních měsících je uvnitř areálu mlýna k dispozici příjemná letní terasa s dětským hřištěm. Zde musíte posedět a vychutnat si tu letní pohodu.

Pokračujeme dále po modré turistické značce - směr Malé Žernoseky. Cesta vede podél potoka, který poskytuje příjemné osvěžení. Další zastávka je v kempu Jordán.

kemp1.jpgKemp Jordán je krásně upravený kemp s možností ubytování v chatkách, v budovách i ve stanech a je zde příjemné posezení. Kemp je umístěn v překrásné přírodě a díky své poloze je skvělým výchozím bodem k mnoha výletů. Je to vhodné místo pro rodinnou dovolenou.

 

 

Po občerstvení v kempu pokračujeme přes obec Malé Žernoseky k přívozu Malé - Velké Žernoseky. Motorový parníček Ludmila nás převezl na druhý břeh Labe do Velkých Žernosek a my mohli pokračovat v cestě. Prošli jsme obcí a pokračovali po cyklostezce směrem k Litoměřicím. Došli jsme do Píšťan. Na chvíli jsme se zastavili v přístavišti Marina Labe a poté pokračovali na písečnou pláž u jezera. 

ajezero.jpg

Píšťanské (Žernosecké) jezero  Jde o bývalou, značně rozlehlou pískovnu. Jezero je oblíbeným místem ke koupání na Litoměřicku. Je zde písečná pláž a stánky s občerstvením. Prostor koupaliště působí přírodním dojmem.

 

 

Na pláži jsme si odpočinuli a občerstvili se. Bylo krásné počasí a voda byla příjemná. Když jsme si užili vodních radovánek, vydali jsme se k cíli naší cesty - do Lovosic. 

Z Píšťan do Lovosic vede cesta přívozem, přes řeku vás převeze loďka Tramín.

Plni zážitků a dobrodružství jsme došli na vlakové nádraží v Lovosicích, zde náš výlet končí.  

 

www:  http://www.cundr.cz/cestopis/oparenske-udoli-tip-na-vylet-nejen-na-kole/

          http://www.castles.cz/hrad-oparno/

          http://www.cernodolskymlyn.cz/

          http://www.campjordan.cz/

          http://www.malezernoseky.cz/index.htm

          http://www.marinalabe.cz/

         

    

         

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Opárenským údolím do Lovosic

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář