Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když se pejsek parádí

Oblečky,svetříky,overaly a mašličky

aneb

když se pejsek parádí

Proč psa oblékat?Obrazek
To je otázka, kterou si položil už asi každý a odpovědí je hned několik. Pro mnohé pejsky je obleček nutností. Nejen naháče, ale převážnou většinu hladkosrstých plemen obleček ochrání před mrazivou zimou, prochladnutím a nachlazením. Ať se jedná o vestičku, svetřík nebo oteplenou kombinézu, oblečky těmto jedincům rozhodně zpříjemní venčení, procházky a nějaké to dovádění ve sněhu. I oni vyžadují pohyb ať je mráz nebo sluníčko, tak proč jim ho nedopřát? I my lidé se rádi zachumláme do několika vrstev oblečení, aby nám procházka mrazivým ránem byla příjemnější. Totéž platí u psích seniorů, pejsků s omezenou pohyblivostí nebo pejsků nemocných, kteří nevynaloží tolik pohybové energie

U nás v Čechách…

Ano, Češi jsou v tomto směru stále poněkud usedlejší, opatrní a ostýchaví. Ještě stále je to pro mnoho z nás nepřijatelná věc a ještě stále vzbuzuje v mnoha lidech odpor. Někdo se dá při pohledu na oblečeného pejska do smíchu, jiný nestačí údivem promluvit a někdo se doslova zhrozí nad opovážlivostí majitele. Dříve byly v povědomí ještě tak "hárací kalhotky" a nějaká ta beruška na ofince yorkšíra. Dnes se běžně setkáme s vestičkami, svetry, roláky, overaly, oteplenými kombinézami, pláštěnkami, kšiltovkami, šátky atd.

Pohled za hranice…
V jiných zemích je běžnou praxí, že jsou pejsci součástí života, tedy veškerého dění svého majitele. Navštěvují s nimi párty, absolvují společenská setkání, výstavy, jsou přítomni na svatebních obřadech, prostě jsou všude. A proto je nezbytné, aby k dokonalosti své paničky perfektně ladil také její pes, který má "in" střih, "padnoucí" obleček a "šik" barvu. Z toho ale také vyplývá celkový pohled na tento trend a fakt, kdy například na dálničních odpočívadlech najdete vedle záchodku pro lidi záchodek pro pejsky.

 

Pro zdraví...

Pes, který tráví většinu dne a života v teplém bytě, nutně zchoulostiví. Organismus se nedokáže účinně vyrovnávat s teplotními nárazy během krátkých zimních vycházek, a s postupujícím věkem je jeho termoregulace stále méně pružná. Pes je pak náchylný k nejrůznějším onemocněním z nachlazení, k virovým nákazám, k problémům se srdcem a dýcháním a k revmatickému onemocnění. Zvýšenou péči bychom měli věnovat i štěňatům v zimě. Přesto je u nás oblečený pes stále spíše výjimkou. Také někteří veterináři jsou k psím oblečkům skeptičtí a tvrdí, že zdravý pes potřebuje na procházce v mrazu jen hodně důkladného pohybu. Na druhou stranu - jedna teplá mikina může být levnější než návštěva u veterináře…

Obrazeka jedna rada na závěr....

Ať už oblečete svého pejska do čehokoliv – do sportovního, romantického nebo praktického hřejivého oblečku – nezapomeňte nikdy na jeho základní potřeby: nutnost udělat občas loužičku, bobeček či se pořádně podrbat. Takže vždy vybírejte s rozmyslem a nikdy to nepřehánějte.

 

 

                            10068074.jpg 10068100.jpg10068321.jpg10068457.jpg