Jdi na obsah Jdi na menu
 


Já a figurování

03/2010 - kvalifikace "Klubový figurant MSKS".

03/2013 -  kvalifikace "Figurant  1. třídy MSKS ".

03/2018 - kvalifikace "Figurant 2. třídy ČKS".

03/2018 - kvalifikace "Svazový figurant MSKS".

  radek-1tr.jpg

S figurováním jsem začal v létě 2008 (bylo mi 13 let) pod vedením Pavly a Marka Ostrčilíkových. Jejich psi: labrador BENJI a „choďák“ DAG (dle PP: Dendy Stamo-Bud) byli první psi, kteří na mě kousali. Postupně přibývali další. Jedni z prvních a nejodvážnějších členů tehdejší KVC Zlín - Mladcová, kteří na mě bez obav a s chutí poštvali své psy, byli Helena Čuřillová a Radek Středulínský. Zejména obrovský německý ovčák ART Black Wolf Radka Středulínského mě pak důkladně „školil“ a nejednou „sestřelil“ na zem nebo protáhl vysokou travou podél cvičební plochy :-D . Heleně, Radkovi i dalším členům tehdejší KVC Zlín - Mladcová, kteří se nebáli kousat se svými psy na figuranta začátečníka, patří můj dík.

prvni-psi-1.jpg

Stejně tak patří dík i těm, kteří mi ochotně předávali a předávají své zkušenosti a cenné rady.

lvt.jpg

Jako figurant mám radost ze všech složených zkoušek, na které jsem psovodům pomáhal připravovat jejich psy. Nejvíce pyšný pak jsem na skvělé výkony psů a jejich psovodů, kteří na mě pravidelně trénují (popř. trénovali). Jsou to zejména: pes CIRO JIVO (NO) s psovodem J. Matulou (kteří získali 100 bodů na spec. obranářských zkouškách SPr1 a SPr2; 98 bodů za obranu na zk. IPO1, 95 bodů za obranu na zk. IPO2 a 97 bodů za obranu na zk. ZVV1); pes JACK (BOM) s psovodem J. Jelínkem (kteří se pravidelně zúčastňují speciálních obranářských závodů, kde je prováděna obrana na ringo a kteří v r. 2012 vybojovali na obranářském speciálu 2. místo a v následujícím roce získali na tomtéž závodu pohár za nejrazantnější zákrok a dále v roce 2013 vybojovali na jiném speciálu 1. místo za zákrok psa provedený přes řeku); pes IRT OD DALAJSKÉHO POTOKA (KS) s psovodkou H. Čuřillovou (kteří v r. 2011 získali v kategorii středních kníračů titul Mistr ČR 2011 ve výkonu kníračů, kdy za obranu získali známku VD). jack-zavod.jpg

 

Já a moji psi

Pes domácí (Canis lupus f. familiaris) mě provází již od narození. Plyšoví psi patřili mezi mé nejoblíbenější hračky. Prvním psem, kterého jsem se pokoušel vycvičit, byl velký zelený plyšový pes Fík. Nebyl sice moc akční, ale zato měl skvělé dlouhodobé odložení :-D. První „opravdový“ pes, na kterém jsem pak zkoušel své výcvikové metody, byl vlčí špic Rex.

rex.jpg

Starý Rex již neměl pro mou drezůru to správné pochopení a proto jsme si v únoru 2002 přinesli z útulku štěně sibiřského huskyho.

falko.jpg

Mladý sibiřský husky Falko se pak stal tím správným parťákem pro každou legraci. Jedinou vadou bylo to, že jsem se o Falka musel dělit s bratrem Tomášem. Nutno dodat, že velmi inteligentní a velmi trpělivý Falko „rozdýchával“ naše odlišné požadavky na výcvik docela snadno. S Falkem jsme zvládli první krůčky agility i první krůčky muschingu a dokonce jsme si dovezli i několik pěkných umístění z Voříškiád.

falko-vyst.jpg

V dubnu 2006 se naše smečka rozšířila o štěně chodského psa. Kerberos Rex z Gipova byl prvním psem, který byl jen můj a o kterého jsem se nemusel s nikým dělit.

rex-1.jpg

Rex byl sice nadšeným parťákem pro každou lumpárnu, ale nakonec jsme se začali věnovat sportovní kynologii. rex2.jpg

V dubnu 2009, kdy jsme měli s Rexem složeny již tři základní zkoušky a připravovali se na další, se u Rexe začaly objevovat epileptické záchvaty. Rex  začal brát léky pro epileptiky a jeho zdravotnímu stavu jsem musel přizpůsobit i tréninky. Výcviku sportovní kynologie se spolu věnujeme i nadále, ale zaměřujeme se více na stopování. rex-sk.jpg

Sportovní kynologie mě bavila a abych se jí mohl věnovat dál naplno a bez omezení, rozšířili jsme koncem dubna 2009 naši smečku o štěně vlkošedého německého ovčáka. Chegar Námořník (GAR) je již druhým psem, který je jen můj a kterého si sám vychovávám a cvičím již od štěněcího věku. Z Gardy vyrostl supr parťák. V říjnu 2011 mi udělal velkou radost, když jako naprostý nováček (byl to náš první závod) a nejmladší pes na Mistrovství stopařů mládeže MSKS, „vyčuchal“ mezi zkušenými "mazáky" (psy, kteří v té době již absolvovali několik vrcholových soutěží)  6. místo (z 10-ti závodníků).

garda.jpg

Za náš nejúspěšnější považuji rok 2012, kdy jsme s Garem složili 6 zkoušek, zúčastnili se dvou závodů a dvou Mistrovství mládeže a juniorů MSKS; na obou závodech (Loukovský pohár a Štít města Holešov) jsme vybojovali 1. místa; na Mistrovství stopařů mládeže a juniorů MSKS jsme se umístili na 4. místě; na Mistrovství mládeže a juniorů MSKS jsme se umístili na druhém místě v kategorii IPO1 a současně jsme získali titul "Nejlepší junior MSKS 2012". Zkoušky složené v roce 2012 a umístění na závodech v roce 2012 (s vyjímkou obou Mistrovství MSKS, kde jsem závodil v kategorii juniorů), mi přinesly 3. místo v soutěži "Nejúspěšnější mládežník MSKS 2012".

 r-2012.jpg

V roce 2013 jsme se s Garem zúčastnili Mezinárodního Mistrovství MSKS pro psy do 4.let a dále Mezinárodního Mistrovství mládeže a juniorů MSKS, kde jsme se umístili na 4. místě v kategorii ZVV1. Dále jsme se zúčastnili Stopařského závodu v Holešově (kde jsme se umístili na 1. místě v kat. FPr.2) a závodu "Kyjovský škrpál" (kde jsme se umístili v kategorii IPO1 na 3. místě).

V roce 2014 jsme složili ještě čtyři zkoušky (mimo jiné i IPO3), zazávodili si na Stopařském závodě v Holešově (3. místo) a na Výběrovém závodě stopařů mládeže a juniorů ČKS (3. místo).

Do roku 2015, kdy jsme výcvik sportovní kynologie ze zdravotních důvodů (výrustky na páteři) ukončili, jsme s Garem složili  více než 20 zkoušek z výkonu. 

V červnu 2014 rozšířil naši smečku chodský pes Begarex Black Monster (nástupce Kerberose, který nás nečekaně opustil v říjnu 2013). Věnujeme se spolu sportovní kynologii a občas si zajedeme i na výstavu.

V červenci 2017 se naše smečka rozšířila o mladého německého ovčáka (Rock od PČR), který u nás, jako můj "pracovní kolega", bydlel již od října 2016 a po svém "odchodu do civilu" zde zůstal, aby se stal mým novým parťákem pro sportovní kynologii.

Od února 2017 je součástí naší smečky rovněž Small od PČR, můj současný "pracovní kolega".