Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyklovýlet kolem Rokytky

17. 8. 2015

Když konečně polevila letní vedra (alespoň jsme si to mysleli, než začalo v Počernicích celkem slušně pražit sluníčko), vylovili jsme z garáže kola odpočívající po Šumavské dovolené a vyrazili na Davídkovo přání na kole do Prahy. "Když to zvládne občas mamka do práce, co bych to nedal já!" Čistý čas jízdy na Masaryčku 2h08min. Ovšem s několika hřišťovými pauzami.

Začátek: nasadit helmy, zasunout flašku, popadnout větrovku a Nugat pillows (dobře zabalená "tatranka" z Lidlu, která nepatlá ani za vedra), nasednout na přibližovadlo a hurá do terénu...

Výjezd z Květnice kolem čističky a Květnice III. Přejet po červené značce Starokolínskou (zde trochu náročnější sjezd cca 50 m), dále rovně až na asfaltku vedoucí na klánovické nádraží jih. Potom stále kolem trati po červené značce do Běchovic. Zde je nutno odbočit z cyklotrasy na hřiště s "dinglem" (dvě pneumatiky na ocelových ramenech) u hlavní silnice v prostoru startu běhu Praha-Běchovice.

Pokračujeme zase k vodě, pod most a krátkým cca 150 metrovým stoupáním ke konečné autobusu v Dolních Počernicích, kde se zase napojíme na cyklotrasu. Kousek po silnici a jak je to možné sjet k rybníku, vyráchat se u břehu (když nebude zelený) a jet podél náhonu, parkem a zase se pod zámkem napojit na cyklotrasu A259. Bacha, u tenisových kurtů je další zajímavé hřiště, které nelze vynechat.

Dále vede cyklotrasa opět po silnici mezi vilkami do Hostavic. Tady lze dobře projet stezičkou kolem plotu a Hostavického potoka (u konečné autobusu) a prokličkovat po můstcích přes mokřady až k lesu. Potom stále podél lesa, ulicí Za Rokytkou až ke Kyjskému rybníku, který přejedete po hrázi. Dále Tálinskou a Oborskou ulicí malinko do kopečka. Zde následuje sjezd vilkami, který je dost špatně značený a pokud se chcete vyhnout schodům, což lze, je nutné nastudovat pořádně mapu. Tzn. Hostavickou a Hloubětínskou dolů a napojit se na cyklotrasu A26 z Černého Mostu (tady se vjíždí prudce vlevo, jakoby do dvora, kolem hřiště; v ulici U Slavoje jsou schody!).

Pak už to fičí po úplně nové cyklostezce A26 přes celé Vysočany, kolem fitka Eliška, po mostku a stále podél toku Rokytky (dnes bych to opravdu nenazvala tokem po tom suchu). Cestou spousta zajímavých a neobvyklých hřišť. Některá opravdu nelze vynechat!!!

Když se děti vyblbnou a vyposilují, pokračujeme stále po značené A26 až k Libeňskému zámečku, kde se napojíme na Vltavskou cyklotrasu A2 a jedeme kolem golfu, přes Rohanský ostrov až ke zdymadlu na Štvanici. Podjedeme magistrálu a u hřiště za Těšnovským tunelem přejedeme mostek a dáme se Barvířskou na Petrské náměstí, Zlatnickou a Havlíčkovou až na Masarykovo nádraží. Ze Zlatnické je lepší kolo vést, je tam už dost lidí a jednosměrka.

Nasedneme na panťák, dopravíme se do Klánovic. Pokud máte opencard, či lístek MHD, kolo je zdarma. Děti od 6 let musí mít průkazku. Když se Vám podaří přečkat největší bouřku ve vlaku jako nám, bude to výhra... To abychom si taky užili trochu deště, když tři týdny nepršelo. Vystoupíte v Klánovicích a nesmíte zapomenout zastavit se v Újezdě objednat pizzu domů.

Pršet úplně nepřestalo, tak jsme zvolili dojezd po panelce kolem Sibřinské školky (jinak bychom jeli lesem na Rohožník). Všechno šlo do pračky, všichni do sprchy a než jsme se vykoupali, byl tu pán s pizzou. Pro dnešek určitě nejlepší na světě!

V nohách, resp. pedálech, úctyhodných 37 km. Ale opravdu, jak tvrdil i tatínek, pohodička. A hrátky počasí byly spíše vítanou změnou. Ale větrovka se hodila.

Celá trasa vede po zpevněných cyklotrasách nebo asfaltových cyklostezkách, místy po silnici vilovou čtvrtí, kromě vjezdu do Klánovického lesa, kde je cca 1 km po hrbolaté lesní cestě (lze objet kolem světel na Rohožníku). Je zvládnutelná za odpoledne s dětmi zvyklými na kolo, i s cyklovozíkem. Po cestě je spousta hřišť i místa s možností občerstvení.

Tak kolu zdar! (mapu a fotky dodám)