Jdi na obsah Jdi na menu
 


První rady pro pohodový přechod k bezlepce

9. 10. 2011

 

Tipy do začátku, jak snadněji zvládnout přechod na „bezlepku“
1.    NESROVNÁVATjedna z nejdůležitějších rad míří ke všem, kteří přechází k „bezlepce“ od běžné stravy, na kterou byli po dlouhou dobu zvyklí. Prvním předpokladem, jak co nejsnadněji přijmout jiný jídelníček, je bezlepkové jídlo neporovnávat s ostatním, lepkovým z pohledu shody či odlišností v chuti. Protože bezlepkové výrobky jsou z jiných surovin, budou chutnat jinak. Nové potraviny je lepší hodnotit podle toho, zda jsou vynikající, dobré, ucházející, to půjde....:-) Bezlepkové jídlo neznamená „jedovaté“, ale to, že při jeho výrobě nebyly použity suroviny, které obsahují lepek. I před dietou byly běžnou součástí jídelníčku brambory, rýže, kukuřice. Jen se teď začnou používat více a stanou se základem jídel, kde před tím nepatřily k dominantní surovině. Pečivo, zejména chléb a rohlíky, z jiné mouky bude vždy chuťově jiné, ale nikoliv nedobré. Sladká pečiva, různé buchty a koláče naopak často díky jiným surovinám získají jemnější strukturu a problém verze lepek/nelepek či před a po dietě, zde sám vymizí:-). Navíc většina věcí v jídelníčku zůstává i nadále, řada potravin dosud konzumovaných ani lepek neobsahuje (sýr, mléko, ovoce, zelenina:-), nebo postačí vybrat si produkt od jiného výrobce, kde je složení v pořádku (např. jogurty, kečupy...).
2.    AKTIVNÍ INFORMOVANOSTbuďte aktivní při shánění všech potřebných informací. Čím více informací získáte jak o nemoci, o vaření, pravidlech a zásadách přípravy jídla, tím lépe budete vše zvládat. Tady zcela záleží pouze na Vás, na Vaší aktivitě, kolik si zjistíte a zda budete mít dostatek informací. Většinou se nikdo jiný nenajde, kdo by je pro Vás všechny zajišťoval. Pomocníkem jsou např. internetové stránky sdružující celiaky, diskuze, kde se dozvíte řadu praktických informací např. o nových výrobcích na trhu, v jaké restauraci je možné se nově bezpečně bezlepkově najíst ....a řadu dalších poznatků.
3.    NEPŘEDPOKLÁDATnepředpokládejte, že vaše okolí něco o problematice lepku, bezlepkové diety, pravidlech vaření, zásadách chování v kuchyni atd. ví. Budete to vždy právě vy, kdo bude muset předkládat informace.
4.    NEOČEKÁVATneočekávejte, že okolí pochopí, co vše je s dietou spojené, jaká omezení Vám „bezlepka“ přináší.
5.    PŘIPRAVTE SE NA OKOLÍna otázky, názory okolí, které zaručeně přijdou, se připravte s ledovým klidem. Zejména se nenechte „vykolejit“ postojem, že přeci trochu lepku nevadí, co se stane, když se jednou dieta poruší... vždyť i jiné diety se porušují a nic se nestane, popř. se dozvíte i to, že porušení lékař nepozná. TAKŽE POZOR: ať si každý pochybovač drží svoje diety, jak chce a se svou mírou zodpovědnosti. Vy máte své zkušenosti a bezlepkovou dietu nelze srovnávat s jinými dietami. Bezlepková dieta je jediný způsob, jak na celiakii a kdo by tedy např. při angíně nebral léky, které mu byly předepsány, že? Druhá poznámka, že nikdo nic nepozná, zejména pak lékař, je ještě komičtější. Přeci držíte dietu pro sebe, pro svůj pocit, zdraví a ne pro pochvalu za dobré krevní výsledky, ne?!  Navíc i při dietě se výsledky mohou upravovat pomalu, takže to může vypadat, že dietu porušujete. Proto je dodržení diety nejdůležitější pro vás. Okolí, navíc neinformované, ať si řeší svoje diety svým způsobem. Nenechte se ovlivnit, jde o vás!
6.    NEPŘESVĚDČOVATokolí sdělte informace, ochotně odpovídejte na otázky lidí, kteří se aktivně zajímají o problematiku, chtějí pomoci. Zbytečně se nevyčerpávejte přesvědčováním pochybovačů, šťouralů. Lidi, kteří nechtějí pochopit, neporozumí. Neplýtvejte na nich zbytečně svým časem, budete ho potřebovat jinde. 
7.    NENECHAT SE PŘEPADNOUTa to hladem. Je dobré mít vždy v dosahu bezlepkovou svačinu, nějakou jistotou, neboť se nelze spoléhat, že jakmile opustíte „bezpečné bezlepkové“ hranice své kuchyně, lehce pořídíte jídlo i mimo ni.
Rady pro okolí
8.    NELITOVAT, ALE RESPEKOTVAT – bezlepkář od svého okolí nepotřebuje litovat. Naopak mu pomůže více respektu k jeho odlišným potřebám, požadavkům souvisejícím s náročnějším dodržováním pravidel diety. Lítost ničemu nepomůže, a to že si nelze koupit běžně koblih, je nepohodlné, nemilé, ale nikoliv život ohrožující:-)