Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezlepková dieta - to je teda nadělení

21. 9. 2012

 

Bezlepková dieta - to je teda nadělení
Tak to jsou asi nejčastější slova, která každého napadnou ve spojitosti s bezlepkovou dietou. Zejména pak ty, jimž byla diagnostikována celiakie a celoživotní dodržování bezlepkové diety se pro ně od toho okamžiku stává nutností, nezbytnou součástí jejich života. Stanovení diagnózy celiakie vyvolá řadu otázek a počátky po jejím zjištění mohou doprovázet úvahy o nespravedlnosti a neštěstí, střídané obavami o konci dosavadního, spokojeného způsobu života.
Ale je tomu ve skutečnosti opravdu tak? Není to všechno trošku jinak?
Někdy se to tak prostě stane. Lepek, běžně tolerovaná složka potravin, se tělu znelíbí a spustí se vzájemný boj, jehož důsledky mohou být hodně devastující. Proč, jak to, co za to může…? I když otázky jednoduché, odpovědi se většinou hledají obtížně. U někoho se objeví celiakie, u někoho něco jiného. Tak to prostě je. Těžko to změnit.
Zjištění diagnózy celiakie ale současně umožní nastartovat účinnou léčbu zdravotních potíží, ukončí nejistotu, zdravotní trápení a přináší začátek něčeho nového, naději na zlepšení a dosažení zdravotní pohody.
Stanovení diagnózy celiakie stojí na konci velmi náročného pátrání po příčinách zdravotních potíží. K zjištění, že za zdravotními potížemi stojí vlastně celiakie, často dochází až po dlouhodobém úsilí a detektivním pátrání. Lékař se tak mnohdy stává detektivem, aby sestavil výsledky řady vyšetření do celkového obrazu. V každém kroku tohoto pátrání se může odbočit jiným směrem a odhalení pravé příčiny zdravotních potíží se tak může vzdálit.
Celiakie může negativně ovlivnit jakýkoliv orgán a v důsledku jejího neléčení ho tak i nenávratně poničit. To je pak skutečné neštěstí. Štěstí je, pokud se podaří určit viníka zdravotních potíží, tedy celiakii. Štěstí je, že celá řada proměn, kterých je celiakie schopna dosáhnout, lékaře nezmátla a mohl stanovit přesnou diagnózu. Většina lidí takové štěstí nemá! Odhaduje se, že v České republice není diagnostikováno asi 85 - 90 % osob trpících celiakií.To je velmi šokující. Tak ohromné procento lidí s touto nemocí neví, že trpí celiakií. O nemoci se dozví mnohem později, mnohdy až v souvislosti s výskytem vážných zdravotních potíží, po objevení vážných nemocí, za jejichž vznikem velmi pravděpodobně mohla stát právě celiakie a jejichž léčba může být složitá či nemožná. Zjištění, že kdyby měli štěstí, dostatečně brzy se dozvěděli o své celiakii a pouhým držením bezlepkové diety mohli zdravotním problémům předejít, či je alespoň zmírnit, lze považovat za skutečné „nadělení“.
Dodržování bezlepkové diety není sice jednoduché, ale naprosto životně nezbytné. Bezlepková dieta znamená celoživotní změnu stravovacích návyků a její bezproblémové zvládnutí vyžaduje pevnou vůli. Není to snadné, ale na druhou stranu to zase není nemožné. Rozhodně je to však dieta stoprocentní, neboť se musí skutečně na sto procent dodržovat a současně je jediným prostředkem léčby.
100% dodržování diety může občas mařit představa, zejména pokud příznaky nejsou příliš závažné, že malé množství lepku nemusí tolik vadit. Opak je však pravdou, pokud trpíte celiakií, každé množství lepku škodí bez ohledu na to, jak málo lepku jste zkonzumovali. Dieta držená jen částečně nemá smysl. Naopak v tomto případě pak veškeré úsilí a náklady na pořízení bezlepkových surovin a přípravu bezlepkové stravy jsou vynaloženy zbytečně a je to i plýtvání vašimi silami a časem. Zkonzumovaná lepková potravina pak všechno úsilí ničí a vrací celý proces na počátek.
Bezlepková dieta je současně jediný „lék“ na celiakii. Celiakie je sice nemoc, která je na celý život a už se jí nelze „zbavit“, nelze ji tedy vyléčit, ale lze ji léčit a při úspěšné léčbě lze její působení eliminovat na minimum. Přitom stačí dodržovat dietu na 100 %! Dobrá zpráva tedy je, že „lék“ existuje (ne u každé nemoci tomu tak je!) a není nutné, ani možné polykat na celiakii léky, chemické preparáty (u závažnějších nemocí často spojených s řadou vedlejších efektů).
Takže znamená diagnóza celiakie a bezlepková dieta opravdu takové nadělení?
Na závěr pár záchytných bodů pro případ, pokud by se dieta přece jen zdála k nevydržení:
·         Nezoufejte!! I bez lepku se dá žít úplně v pohodě. Musíte jen vědět jak na to.
·         Máte štěstí, že jste mezi diagnostikovanými. Existuje spousta pacientů, kterým lékaři nedokážou říci, co je příčinou jejich vleklých potíží. Lékař udělal maximum, objevil nemoc, zjistil příčinu potíží. Zvlášť v případě celiakie, kdy je stanovení diagnózy, vzhledem k její proměnlivosti, složité, není její rozpoznání nic jednoduchého.
·         Váš zdravotní stav se zlepšuje nebo zhoršuje v souvislosti s tím, co jíte.
·         Celiakie není vyléčitelná, ale je léčitelná. Stačí dodržovat dietu. Na řadu nemocí neexistují ani léky, nebo jejich užívání vyvolává spoustu vedlejších účinků. Při celiakii stačí držet správně dietu a i přesto, že člověku byla diagnostikována nemoc, kterou už nelze vyléčit, není při dodržování diety vlastně nemocný. Jistě, jde o nemoc, kterou už nelze vyléčit, ale lze ji léčit. Díky bezlepkové dietě lze dosáhnout zdravého stavu a nemoc zahrozí, když se dieta poruší.
·         Jsou dvě volby, jak se k bezlepkové dietě postavit. Držet dietu na 100 % a být zdravý bez potíží. Nebo dietu nedržet a potýkat se s náročnější léčbou zdravotních následků vzniklých v důsledku nedodržování diety.
·         Nepropadejte panice a berte bezlepkovou dietu jako změnu životního stylu, který Vám udělá dobře.
·         Domluvte se s rodinou, jak budete doma vařit bezlepková jídla, jak se budete stravovat v práci, na dovolené, apod.
·         Připravujte bezlepkové pokrmy se zájmem. Vaříte proto, aby Vám bylo dobře a byli jste zdrávi.
·         Bezlepková dieta neznamená konec oblíbených jídel, české tradiční kuchyně. Téměř vše lze uvařit i v bezlepkové variantě. Není třeba se loučit s knedlíky, hustými omáčkami a s buchtami. Můžete postupovat podle svých receptů, nebo zkusit jiné, ověřené. I svíčková omáčka s knedlíky se dá uvařit bezlepkově a je senzační! Ať se vydáte při vaření jakýmkoliv směrem, zcela jistě se z Vás časem stanou skvělí kulináři.
·         Připravujte bezlepkovou stravu pro celou rodinu. Vyhnete se tak dvojí přípravě jídel. K zahušťování polévek a omáček se dá jednoduše místo mouky nebo klasické jíšky použít bramborový nebo kukuřičný škrob, nebo bezlepková mouka. Rozdíl pak může být jen v podávání bezlepkových příloh speciálně pro celiaka (knedlíky, těstoviny, chléb a další druhy pečiva).
·         Vysvětlete příbuzným a přátelům, s nimiž se stýkáte, o jaké onemocnění se jedná a že je dieta nezbytná.
·         Reakce na porušení diety může nastat po různě dlouhé době. K reakci na lepek ale nemusí dojít vůbec. Může se tak  mylně zdát, že je dotyčný vyléčen, a že mu lepek tedy už vůbec neškodí. Příznaky se ale mohou objevit až po několika letech nedodržování diety, během této doby si dotyčný navíc „zadělává“ na další, velice závažné zdravotní problémy spojené s neléčenou celiakií.
 
Bezlepková dieta není Vaším nepřítelem. Není třeba se tak bát jejího přijetí do Vaší kuchyně.
Vytvoření těchto řádků bylo vedeno snahou poskytnout ostatním bezlepkářům „první pomoc“ pro „chmurné“ chvíle, které mohou každého celiaka kdykoliv potkat a nepříjemně překvapit.
Záleží jen na nás, jak se s nemocí dokážeme „poprat“ J !