Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality

Příspěvky

Nové webové stránky třídy

28. 8. 2018

Rozhodla jsem se přesunout naše třídní stránky do systému EDUPAGE, ve kterém funguje naše škola. Zejména z důvodu ochrany osobních údajů a vystavování fotografií. Prosím, přejděte na tento odkaz, kde se můžete na našich stránkách pohybovat. Po přihlášení se vám zobrazí fotografie ve fotoalbu. Budu se průběžně s novým systémem učit, hledat další možnosti, jak vás co nejlépe informovat o dění ve škole. Prosím o trpělivost a doufám, že si společně na novinku zvykneme.

 

Různé akce v průběhu června

25. 6. 2018

Ukázka dravců - Seiferos

21. 5. 2018

Po několika letech nás opět navštívila skupina Seiferos, která se zabývá výcvikem i ochranou ptačích dravců a sov. Jejich ukázkový program je nabit informacemi a zajímavostmi o chování a výchově ptáků. To vše s nadsázkou a humorem je zárukou úspěšného dopoledního programu pro děti. Více o skupině a zajímavá videa najdete ZDE.

 

Den maminek

18. 5. 2018

K letošnímu Dni matek jsme maminkám připravili srdíčko v korálkové podobě. Doufám, že se maminkám dárek od dětí líbil a přidáváme přání - hodně zdraví, štěstí a lásky celé rodiny, maminky!

 

Vlastivěda kolem nás

18. 5. 2018

Témata vlastivědy nám prostupují všemi předměty. Gotický sloh jsme vyzkoušeli v matematice - krásné vitrážované okno si narýsovali všichni podle návodu a poté už zkoušeli samostatně rozetu, kruhové okno, které se u církevních budov objevovalo nad portálem. Někteří vytvořili tak složitý obrazec, který připomínal dnešní mandaly. 

Druhé téma zachycené na fotografiích je z posledního učiva - Jan Hus, kdy děti pracovaly v českém jazyce s textem, sdělovaly si navzájem získané informace, sledovaly ukázky z filmu, četly si pověst, tvořily pětilístek o Janu Husovi, luštily text psaný Morseovou abecedou a společně sestavily zápis o tématu do sešitu. Myslím si, že na Jana Husa hned nezapomenou.
Upálení Jana Husa vyvolalo bouři nevole a lidé se obrátili proti církvi i panstvu. Téměř dvě desetiletí válek a bojů jsme "prožívali" s husity u videoukázek, při čtení pověstí a textů v učebnici, doplňovali jsme chybějící údaje do textu, kreslili si obrázky, zakreslovali do map a hledali v nich údaje a luštili křížovky či řetězce. Nakonec jsme si některé zbraně i vyzkoušeli. Závěrečná hra "Husito, nezlob se!" na IT, která nám připravila hromadu otázek z tématu, nás pobavila a nashromážděné znalosti jsme v ní mohli uplatnit. Nakonec se náhoda obrátila k chlapcům, ale děvčata je porazila v husitské pyramidě, takže to byla spokojená remíza. Uf, bála jsem se, že by došlo i na zbraně... :-)

 

Cesta Karla IV. a Cesta na hrad

8. 5. 2018

Jedním z projektů v naší třídě je Cesta za předky. Během měsíce dubna jsme ve vlastivědě pracovali v období vlády Karla IV.. Přínos této osobnosti - krále českého, římského i císaře římského - v dějinách i pro naše země je dalekosáhlý a my se snažili se seznámit s tím nejdůležitějším. Putovali jsme Cestou Karla IV. a Cestou na hrad. Obě témata jsme propojili množstvím úkolů vycházejících z práce s textem, tajenkami, sledovali jsme úryvky z filmů, soutěžili jsme v Pyramidě Karla IV. a získávali body ve hře Karlovinky (podobná hře Milionář). Svůj postřeh a paměť si každý otestoval v "Postřehovce" - hře, v níž získává hráč bod za rychlé vyhledávání stanoveného pojmu na obrazové příloze. Karel IV. vybudoval množství hradů, a tak jsme v matematice ve skupinách počítali matematické příklady a luštili názvy 16 hradů, zakreslovali jsme je do mapy ČR a nakonec jsme je kreslili ve VV. Zahráli jsme si stejnojmennou deskovou hru, v níž bylo cílem dobýt hrad. Cesta na hrad je ale složitá, vede do strmého kopce a i ve hře nás čekalo množství nástrah a zastavení v podobě úkolů - např. projít jako ztracený rytíř bludištěm, vypočítat obvod hradeb nebo výnosnost pole zemědělce, doplnit správně text a seznámit se s prvky hradu, s obyvateli na hradě, se zbraněmi, které pomáhaly hrad dobývat a mnoho dalšího. Odměnou pro každého byl správně provedený úkol a zábava ze hry. 

 

Den Země

2. 5. 2018

22. 4. slaví naše Země svátek a my jsme jí společně připravili krásné blahopřání v podobě plakátku, který nám bude vždy připomínat, čím je pro nás důležitá.  Následně jsme navštívili podnik Výroba tepla a místní sběrný dvůr, kde jsme mohli vidět, jak skutečně dospělí lidé přírodu mohou chránit - efektivní výrobou a rozvodem tepla a tříděním a znovuzpracováním roztříděného odpadu a nakládáním s nebezpečným odpadem. 

 

Obíhající flipy

2. 5. 2018

Co to je za název? Jedná se o jednu z aktivizačních metod výuky a nám se ji podařilo ve třídě v hodině vlastivědy realizovat na výbornou. Tématem byl život ve středověku - na vesnici, ve městech, šlechty, zemanů a církve. Děti pracovaly ve skupinách a každá skupina k tématu psala vlastní vědomosti. Postupně "flipy" (záznamové archy) obíhaly mezi skupinami, až se dostaly zase ke své skupině. Na závěr jsme vyhodnocovali, kolik vědomostí si děti k tématu zapamatovaly. Všem se nám metoda líbila a pomohla nám k zodpovězení několika otázek v následném testu.

 

Kouzlo mluveného slova 2018

2. 5. 2018

Ve středu 25. 4. 2018 si mohli žáci 4. a 5. tříd porovnat své dovednosti v rétorice v soutěži Kouzlo mluveného slova. Naši třídu reprezentovala dvojice Barbora B. a Zuzana. Děvčata si vedla velice dobře a zasloužila si pochvalu. Více o soutěži ZDE.

 

Eurorebus Junior 2018

2. 5. 2018

V pondělí 9. 4. 2018 se konala soutěž zeměpisného a vlastivědného zaměření EUROREBUS Junior v Olomouci. Za tříčlenné družstvo Juniorů soutěžila také Zuzka, která už měla loňskou zkušenost ve finále soutěže v Praze. Letos se složení družstva změnilo a žákům se podařilo v Olomouci vybojovat "divokou kartu". Uvidíme, jestli se nám i letos finále soutěže otevře, zatím není nic jisté, ale můžeme ještě doufat. Děkujeme Zuzance za reprezentaci naší třídy.

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5

následující »