Cukroví 3
Pomerančové cukroví
- 250 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 350 g hladké mouky
- 2 PL pomerančové tresti
- 2 PL pomerančového likéru
Smícháme máslo s moučkovým cukrem, moukou, pomerančovou trestí a likérem. Vypracujeme těsto a zabalíme ho do folie. Uložíme ho na hodinu do chladničky.
Těsto vyválíme na 3 mm silnou placku, vykrajujeme tvary a rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do trouby a 5 minut pečeme na 180°C . Hotové cukroví sejmeme z plechu a necháme vychladnout. Vychladlé slepujeme domácím pomerančovým džemem. (https://dagmar.estranky.cz/clanky/domaci-pohosteni--pomazanky--zmrzlina--chleb--rohliky-../domaci-pohosteni.html)
Omyjeme pomeranč. Kanelovacím nožem vykrájíme z kůry tenké proužky, které povaříme v oslazené vodě doměkka. Každý kousek cukroví polijeme bílou čokoládou, přilepíme proužek kůry a necháme ztuhnout.
Makové pusinky
- 4 bílky
- 200g krystalového cukru
- 100g mletých ořechů
- 100g mletého máku
- 1/2 KL skořice
- 1/2 KL kardamonu.
Dále 100g čokolády na polevu.
Z bílků ušleháme sníh, do kterého vmícháme cukr, mák, ořechy,skořici a kardamon. Troubu zahřejeme na 150 °C. Hmotou naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme pusinky jak vlašský ořech. Pečeme asi 20 min. Necháme vychladnout a polovinu namočíme do čokolády.
Makové hvězdy
- 125 g mletého máku
- 125 g moučkového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g másla
Vypracujeme těsto a nechaáme odležet v chladnu (lednici). Vyválíme tenký plát, pomocí vykrajovátka tvoříme hvězdy. Studené slepujeme marmeládou, zdobíme polevou a cukrovými kuličkami.
Pečeme při 150C, při vyšší teplotě se rozpékají.
Chlebíček (Marta)
21 dkg pískového cukru ušleháme ve vodní lázni se 3 vejci.
Přidáme 42 dkg hladké mouky, 3/4 -1 prášek do pečiva a zahustíme směsí rozinek, citronové kůry, kandovaného ovoce. ořechů, mandlí,...
Uděláme 4 válečky, pomašlujeme vejcem a upečeme.
Uchováváme zabalené ve folii, před podáváním nakrájíme na plátky.
Valašské měsíčky
Těsto:
- 210g hl.mouky
- 70g ml.cukru
- 140g tuku
- 20g kakaa
- 40g oloup.ml.mandlí
Nepečené těsto:
- 150g ml.cukru
- 50g suš.mléka
- 60g másla
- 100g ml.oloup.mandlí
- 40-70g piškot.drobečků
- 1 lžíce citr.šťávy
- trocha rumu
Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme měsíčky a upečeme. Potřeme marmeládou, přiklopíme měsíčkem z nepečeného těsta. Můžeme polít čokoládou.
Marcipánové bábovičky
Marcipán:
- 20 dkg sušeného polotučného mléka
- 20 dkg cukr moučka - oboje prosít
- 1 kl medu
- 2 kl oleje
- 3 kl mandlové tresti
- vodu dle potřeby - přibližně 50ml
DŮKLADNĚ PROPRACOVAT jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řidké tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl na půl. Dobře propracované poznáme tak, že když zvedneme plát (jak kdybychom ho chtěli pověsit) tak se netrhá.Výsledek se krásně řasí.
Marcipán se dobře dělá v domácí pekárně, na program který nenahřívá, jen hněte, např. nudle.
Hotový marcipán vtlačujeme do formiček, vyklepneme a krémem spojíme s lineckým, nebo ořechovým kolečkem.
Tip: Do formičky vložíme potravinářskou folii a pak vtlačujeme marcipánovou hmotu. Dobře se vyklápí.
Citronové dortíčky
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 70 g mletých oloupaných mandlí
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z 1 citronu, citronové aroma
- špetka soli
Poleva:
- 150 - 200 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 PL citronové šťávy
Vypracujeme těsto a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Vyválíme na stéblo silně, vykrájíme tvary a pečeme na 180°C. Vychladlé spojíme máslovým krémem, polijeme citronovou polevou a zdobíme strouhanou citronovou kůrou z bio citronu, nebo obarveným kokosem.
Nutelové rohlíčky
Těsto:
- 140 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 g mletých ořechů
- 2 PL kakaa
Krém: Vyšleháme máslo, přidáme nutelu dle chuti.
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. rozválíme, vykrajíme tvary rohlíčků a pečeme na 180°C. Na vychladlé rohlíčky stříkáme nutelový krém, do kterého vmáčkneme dva lískové oříšky a dáme ztuhnout . Namáčíme do čokolády. Uskladníme v chladu!
Mandlové slzy
Pečené těsto:
- 370g hladké mouky
- 70g mletého cukru
- 150g tuku
- 2 žloutky
Zpracujeme těsto a necháme 2 hodiny odpočinout v chladnu. Vyválíme na stéblo silně a vykrajujeme slzižky. Pečeme na 180°C do růžova.
Nepečené těsto:
- 50g mletého cukru
- 40g másla
- 1 žloutek
- 60g mandlí
- 3 lžíce rumu
Vypracujeme těsto, vykrajujeme tvary, necháme usušit. Pak slepujeme krémem s pečeným stejným tvarem, nahoru dáme tečku krému a 1/2 mandle.
Kokosky trochu jinak
- 100g másla nebo Hera
- 1 vejce
- 150g hnědého cukru
- 150g hladké mouky
- 1/2 malé lžičky prášku do pečiva
- 75g mletého kokosu
- 50g oves. vloček
- 2-3 velké lžíce Tatry
Tuk, vejce a 125g cukru utřeme.Přidame mouku s prdopečem, 50g kokosu, vločky a dáme po zpracování na 1-2 hodiny do chladna.Troubu necháme předehřát na 175 st. Plech vyložíme pečícím papírem.V misce smícháme zbytek kokosu, trochu vloček a 25g cukru.V druhé misce je kondenzované mléko.Z těsta uděláme 45 kuliček, které namáčíme v mléku a potom obalíme kokosovou směsí.Klademe je na plech s papírem a pečeme asi 15minut.
Špagetky
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
Na ozdobení :
- kandované ovoce nebo želé bonbony
- čokoládová poleva
- strouhaný kokos
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, polovinu těsta můžeme obarvit kakaem. Kousky těsta natláčíme do lisu na česnek a protláčíme hromádky na plech vyložený pečícím papírem ( svým vzhledem připomínají kopečky špaget) Do středu světlého kopečku vtlačíme kousek kandovaného ovoce nebo kousek želé bonbonu. Pečeme v troubě předehřáté na 150°C asi 10 - 13 minut. Do středu upečené kakaové hromádky můžeme kápnout trochu čokoládové polevy a namočit v kokosu.
Perníčky
- 600 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 150 g másla
- 3 vejce
- 2 KL jedlé sody
- 3 KL mleté skořice
- 1/2 KL mletého hřebíčku
- 1/2 KL citronové kůry
Rozpustíme máslo, přidáme med a po vychladnutí vajíčka. Vše vlijeme do sypké směsi (mouka, cukr, soda a koření), zpracujeme a necháme 24 hodin odpočinout, zabalené do folie. Pak vyválíme placku asi 5 mm, vykrajujeme tvary a pečeme na pečícím papíru, na 180°C asi 8 min. Ihned po upečení mašlujeme rozšlehaným vajíčkem.
Košíčky s ořechovou náplní
Těsto:
- 360g hladké mouky,
- 240g tuku,
- 100g moučkového cukru,
- 1 žloutek
- citronová kůra
Ořechová nádivka:
- 150g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 2 pol. lžíce vařené kávy
- 150 g mletých ořechů
- sníh ze 3 bílků
Všechny ingredience na těsto zpracujeme a necháme hodinu v chladu odpočinout.
Na nádivku vyšleháme cukr, žloutky a kávu v páře a pak přidáme mleté ořechy a ušlehaný sníh.
Těsto dávám do malých košíčků,nádivku dejte jen asi do 2/3,protože při pečení ještě povyskočí. Pečeme lehce do růžova, po vychladnutí můžeme ještě kápnout trochu čokol. polevy, nebo polít celé čokoládou.
Marokánky
- 1/8 l smetany ke šlehání
- 80 g moučkového cukru
- 80 g loupaných, na nudličky krájených mandlí
- 80 g nakrájené kandované pomerančové kůry
- 10 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- Zdobení:
- 50 g čokolády
- 1 lžička ztuženého tuku
Smetanu, cukr, mouku a vanilku přivedeme za stálého míchání do varu. Jakmile se směs začne vařit, přisypeme na nudličky nakrájené mandle a pomerančovou kůru. Ihned odstavíme a hmotu necháme vychladnout. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo použijeme pečící papír. Kávovou lžičkou na něj klademe malé hromádky a nožem je upravíme naplocho. Zvolna upečeme. Ještě teplé sundáme z plechu a klademe na rovnou plochu. Po vychladnutí spodní stranu polijeme čokoládou.
Tip: Zkusíme upéct 1 kousek a pokud se rozpíká, přidáme mandle a kůru.
Důlkové koláčky
- 140g tuku
- 140g sádla
- 140g ml.cukru
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 420g hl.mouky
- 2 van.cukry
- kakao
Vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, doprostřed uděláme obrácenou vařečkou důlek, vložíme trochu marmelády a půlku ořechu. Pečeme na 180°C do růžova.
Myslivecké knoflíky
- 35 dkg hladké mouky
- 5 dkg cukru
- 24 dkg másla
- 3 žloutky
Nádivka:
- 20 dkg lískových ořechů
- 20 dkg cukru
- 4 bílky - sníh
Zpracujeme těsto a necháme 1 hodinu v chladnu odpočinout. Mezitím vyšleháme sníh z bílků a cukru a opatrně vmícháme nastrouhané ořechy. Z těsta vykrajujeme kolečka, zdobíme nádivkou a oříškem.
Pečeme na 180°C do růžova.
Ořechovo-mandlové křupky
- 10 dkg mletého cukru
- 4 bílky
- 10 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg oloupaných mandlí - celých
- 10 dkg lískových ořechů - celých
Cukr vyšleháme s bílky do hustého sněhu. Mouku smícháme s ořechy a mandlemi a vmícháme do sněhu. Hmotu upečeme ve formě na chlebíček, nebo v srnčím hřbetu. (vymazat a vysypat strouhankou) Ještě teplý chlebíček zabalíme do čisté, suché utěrky a dáme do druhého dne uležet do mikroténového sáčku. Druhý den nakrájíme na tenké plátky a na plechu sušíme ve středně teplé troubě (asi 120°C) do růžova.
Uchováváme v suchu.
Skořicové vločky
- 275 g hladké mouky
- 0,5 lžičky mleté skořice
- 0,5 balíčku prdopeče
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
Poleva:
- 1 PL citronové šťávy
- 1 bílek
- moučkový cukr
nebo bílá čokoláda a čokoládové floky
Všechny ingredience zpracujeme na těsto, které necháme min 1 hod v chladnu odpočinout. Pak skořicové těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a vykrajujeme z něj hvězdičky. Pečeme na 200 °C asi 15 minut. Po vychladnutí můžeme spojovat krémem se skořicí.
Poleva: Bílek smícháme s citronovou šťávou a cukrem na hladkou hmotu. Polevou naplníme sáček s malou špičkou a skořicové vločky podle fantazie zdobíme.
Nebo polijeme bílou čokoládou a zdobíme čokoládovými floky.
Trubičky od Maruše, kornoutky
- 34 dkg hladké mouky
- 27 dkg cukru
- 8 dkg medu
- 2 celá vejce
- 1/2 KL jedlé sody
Uděláme těsto, necháme 2-3 hodiny v chladu odpočinout. Pak tence vyválíme a vykrajujeme kolečka. Pečeme po 5-8 kusech a ještě horké namotáme přes vařečku do trubiček, nebo kornoutků. Plníme krémem, konce máčíme v čokoládě a můžeme posypat mletými ořechy. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu, nebo na pečícím papíru.
Bábovičky plněné kandovaným ovocem
- 125 g cukru
- 250 g másla
- 375 g hladké mouky
- 1 žloutek
- špetka prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
Náplň:
- 50 g rozinek
- 1 PL rumu
- 50 g mletých ořechů
- 50 g datlí
- 50 g fíků
- 1 vejce
- 2 PL medu
- 1 KL skořice
- (místo datlí a fíků můžeme použít 100 g kandovaného ovoce)
Suroviny na těsto zpracujeme, necháme 1 hod odpočinout v chladu. Mezitím si zpracujeme suroviny na náplň. Pak naplníme tenkou vrstvou těsta formičky báboviček, přidáme náplň a zavřeme kolečkem těsta, vykrojeného dle velikosti bábovičky.
Pečeme na 180°C. Po vychladnutí dáme nahoru kapku čokolády a ozdobíme kandovaným ovocem.
Napoleonky
- 250 g hladké mouky
- 65 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 žloutek
- špetka prášku do pečiva
- 1 PL rumu
- strouhaná kůra z 1 pomeranče
- kapku smetany ke šlehání (těsto se lépe vyvaluje, netrhá se)
Náplň:
- 100 g strouhaných lískových oříšků
- 2 PL moučkového cukru
- 1 PL rumu
- 1 bílek
- 2 PL pomerančové šťávy
- 50 g rozinek
Těsto zpracujeme ze všech surovin a necháme v chladu asi 1 hod odpočinout. Pak vyválíme a vykrajujeme kolečka (cca 6 cm), na ně dáme lžičku náplně a zvedneme na třech místech, aby se vznikl tvar třírohého klobouku. Potřeme žloutkem a pečeme na 180°C. Po vychladnutí můžeme pocukrovat-
Chrousti
Recept je ze třicátých let 20. století. Překvapí svojí chutí, rohlíky tam vůbec nejsou znát a hrudky jsou hned měkké, vynikající!
- 140 g cukru
- 140 g ořechů, nahrubo pokrájených
- 2 celé rohlíky, nakrájené na drobné kostičky
- 2 bílky
V páře připravíme z bílků a cukru sníh, lehce vmícháme ořechy a rohlíky a kávovou lžičkou pak tvoříme malé kapky.
Suší se v mírně vyhřáté troubě.
Mandlové trojúhelníky
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1/2 KL prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 125 g másla
- 1 vejce
- trochu soli
Ořechové těsto:
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 200 g směsi mletých mandlí a lískových oříšků
- 4 Pl vody
- 2 Pl medu
- trochu soli
Poleva:
- 80 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 2 Pl mléka
První těsto zpracujeme na vále a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Potom je rozválíme na tenkou placku, pomocí válečku přeneseme na plech. propícháme na více místech vidličkou.
Na ořechové těsto přivedeme do varu vodu, med, cukr máslo a sůl. Vmícháme mleté mandle a oříšky. Hmotu necháme vychladnout a potom ji rozetřeme na těsto na plechu. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 min. Ještě teplé cukroví rozřežeme podle pravítky na pruhy, ty na čtverce a čtverce na trojúhelníky.
Přísady na polevu umícháme ve vodní lázni dohladka. Trojúhelníky namáčíme do poloviny výšky (spodní část) v polevě, necháme okapat a dáme oschnout na kuchyňskou mřížku.
Trojlístky
- 100 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 140 g hladké mouky
- 2 žloutky
Zpracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky, po 3 slepujeme bílkem do trojlístku, potřeme žloutkem, doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.
Makoví šnečci
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- trocha soli
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 125 g cukru moučka
Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 150 ml smetany na vaření
- půl lžičky citrónové kůry
- 80 g cukru krupice
- půl lžičky skořice
Zpracujeme těsto a necháme min 1 hodinu odpočinout v lednici. Smetanu zahřejeme k bodu varu a vsypeme do ní mák, smíchaný s cukrem, citronovou kůrou a skořicí. Směs necháme vychladnout.
Odleželé těsto rozválíme na 5 mm, potřeme náplní a zabalíme roládu. Nakrájíme kolečka, asi 5 mm, rozložíme na plech (pečící papír) a pečeme na 180°C do růžova.
Nutela rohlíčky
- 200g Nutelly
- 1 lžíce cukru
- 100g másla
- 300g hl.mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 vanilkové cukry
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- moučkový cukr na obalení
Nutellu a máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl a mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme tužší těsto a necháme přikryté v chladu asi 1 hodinu. Na pomoučeném válu uválíme z těsta válečky, rozkrájíme a prsty vytvarujeme rohlíčky. Pečeme v předehřáté troubě na papíře při 180stupních asi 8 minut. Necháme vychladnout, ještě teplé obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Masarykovo cukroví
1.den - 15 dkg vlaš.ořechů nepomletých zalít rumem (nebo lískové na hrubo nakrájet)
2.den - 30 dkg hl.mouky, 20 dkg másla(hery),10 dkg mouč.cukru,1 žloutek - těsto vypracovat a zapracovat do něho namočené ořechy (rum vylévám, je to hodně nahořklé, ořechy osušit v ubrousku).Z této dávky utvoříme 5 válečků a dáme do dalšího dne do lednice. Možno přidat 2 lžíce kakaa.
3.den - krájet válečky na 1/2 cm kolečka,péct v mírné troubě, teplé balit v cukru.
Skořicové placičky
12,5 dkg tuku utřeme s 10 dkg cukru a 4 žloutky, vmícháme 1 lžičku skořice, 5 dkg hl. mouky, 4 dkg Maizeny a 5 dkg mletých lískových oříšků. Na máslem potřený a moukou vysypaný plech dáváme lžičkou kousky těsta a zvolna upečeme. Vychladlé placičky máčíme do poloviny v čokoládě.
Linecké cukroví
- 12 dkg práškového cukru
- 24 dkg másla
- 36 dkg hladké mouky
- 1 žloutek
- citronová kůra
Vše zpracujeme na vále, můžeme přidat kapku smetany ke šlehání (lépe se vyvaluje). Těsto necháme minimálně 1 hod odležet, vyválíme na stéblo silně a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na 180°C. Promazáváme pikantní marmeládou, nejlépe domácí.
Cimpr campr
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 100g ořechů na hrubo
- 100 g hrozinek celých
Vše smíchat, udělat z těsta váleček, prstem rozmáčknout na obdélníček a horké obalovat ve vanilkovém nebo skořicovém cukru.
Šlehačkové cukroví
- 500g pol. mouky,
- 2,5dl šlehačky,
- 250g ztuženého tuku
Tuk nastrouháme do mouky a přidáme šlehačku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme asi hodinu odpočinout v chladničce. Potom vyválíme plát a vykrajujeme menší tvary, dáme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě horké obalíme v moučkovém cukru.
Tlapky bez mouky
- 240g ořechů,
- 120g cukru,
- 120g másla,
- 1 KL skořice,
- 1 PL kakaa
Dobře vypracované těsto dáme do formiček a ve vyhřáté troubě upečeme. Opatrně vyklepeme jsou křehké , ale moc dobré.
Stříkané pečivo
- 4 vařené žloutky,
- 25 dkg másla,
- 10 dkg cukru,
- 32 dkg hladké mouky,
- citr. kůra.
Zpracované těsto se protlačuje strojkem, pečeme ve středně vyhřáté troubě. Slepujeme marmeládou a máčíme v čokoládě. Je skutečně vynikající.
Kuličky s oříškem
- 25dkg hladké mouky,
- 20dkg másla,
- 2dkg cukru
- 1 žloutek
- lískové oříšky
Vypracujte těsto. Udělejte tenké válečky a rozdělte na dílky / jako u vanilkových rohlíčků/ do každého dílku dejte oříšek a udělejte kuličku. Pečte v mírně vyhřáté troubě do růžova. Nakonec obalte v moučkovém cukru.
Vánoční hvězdičky
- 200 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g práškového cukru
- 1 lžička citronového aroma (nebo citronové kůry)
- 1 balíček vanilkového cukru
Vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladnu minimálně 3 hodiny odpočinout. Poté vypichujeme hvězdičky. Polovinu hvězdiček potíráme oslazenou vodou a sypeme mletými oříšky, druhou polovinu hvězdiček upečeme bez posypání. Pečeme na 200 °C. Po vychladnutí slepujeme hvězdičky marmeládou. Z těsta vznikne kolem 40 kusů slepených hvězdiček (takže vykrájíme 80 kusů hvězdiček).
Bábovičky plněné ořechy
Těsto:
- 140g másla,
- 140g polohrubé mouky,
- 70g mletého cukru,
- 7dkg strouhaných neloupaných mandlí,
- citr. kůra,
- 1 žloutek
Náplň:
- 200gr ml.ořechů polijeme
- 1/8l vařícího mléka,
- přidáme 100g cukru,
- na špičku nože skořici a hřebíček.
Těsto dáme do báboviček,doprostřed dáme náplň,nahoru plátek těsta a kraje spojíme - takže bábovičku uzavřeme a pečeme v mírné troubě.Po upečení vyklopíme,otočíme dnem vzhůru,dáme kousek marmelády a na ni 1/2 vlašského ořechu.
Nebo spodní část máčíme v tmavé čokoládě a horní v bílé. Necháme stékat "rampouchy".
Nugátové dukátky
- 1PL pomerančové kůry
- 2 PL rumu
- 50 g moučkového cukru
- špetka soli
- 100 g lískových oříšků
- 2 žloutky
- 150 g másla
- 260 g hladké mouky
- krém: 250 g nugát
V misce vyšleháme máslo, cukr, sůl a pomerančovou kůru do pěny Pak zašleháme žloutky a rum. Na vál prosijeme mouku, přidáme jemně mleté oříšky a vyšlehané máslo. Zpracujeme nelepivé testo, necháme min. 1 hod odpočinout.
Vykrajujeme kolečka a pečeme na 175°C asi 8 min.
Slepujeme nugátem a zdobíme kandovaným ovocem a oříškem
Čokoládový nugát
- Rum na ovonění
- Ztužený tuk 100% 250 g
- Salko 1 plechovka
- Moučkový cukr 200 g
- Kakao 60 g
Ve vodní lázni rozpustíme tuk. Po trochách přidáme cukr, kakao, salko a rum. Mícháme, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Necháme vychladnout, potom lžičkou nabíráme a tvoříme z hmoty kuličky, které obalíme v kokosu.
Brabantské cukroví
- 240 g másla
- 240 g hladké mouky
- 120 g mletých ořechů
- 120 g cukru moučka
Krém:
- máslo
- cukr
- žloutek
Zpracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme tvary. Pozor křehké! Po upečení slepujeme krémem, poléváme polevou z bílků a zdobíme vlašským ořechem nebo bílou čokoládou a sypeme čokoládovou rýží.
Pomerančové dortíčky
těsto:
- 24 dkg másla,
- 8 dkg cukru,
- 12 dkg strouhaných vlašských ořechů,
- 30 dkg hladké mouky
pomerančový krém:
- 20 dkg másla, 10 dkg cukru,
- 1 žloutek,
- šťáva z půlky pomeranče
poleva:
- 2 žloutky,
- 10 dkg cukru
Z uvedených surovin na těsto na vále vypracujeme těsto, vyválíme na asi 1/2 cm vysoko a vykrajujeme tvary. Po upečení slepujeme krémem a poléváme polevou.
Krém: máslo utřeme s cukrem, přimícháme žloutek a nakonec šťávu z pomeranče
Poleva: žloutky utřeme s cukrem do husté pěny a hned poléváme
Mrkvové sušenky
- 15 dkg mrkve jemně strouhané
- 25 dkg tuku 100%
- 30 dkg hladké mouky
- na obalování moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem
Z tuku, mrkve a mouky uděláme těsto a necháme v chladu odpočinout.
Vyválíme silnější plát (asi 3-4 mm), vykrajujeme vzory, klademe na plech vymazaný tukem či včelím voskem. Na jeden plech se snažíme dávat stejně velké kousky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé sundáme z plechu a obalíme v cukru. Jednotlivé kousky jsou vyfouklé, uprostřed duté.
Dávka je asi na 3 plechy.
Čínské čtverečky
Zajímavě kořeněné cukroví, na míse působí dekorativně.
- 100 g másla (Hery)
- 100 g moučkového cukru
- 1 ks vejce
- 1 lžíce medu
- 100 g mletých neloupaných mandlí
- 1 lžíce kakaa
- 200 g hladké mouky
- 1/4 hvězdičky badyánu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 hřebíčky
- na špičku lžičky mletého zázvoru
- 50 g loupaných mandlí, nakrájených na tenké jehličky (na ozdobu)
- čokoládový krém na slepení
Máslo dobře utřeme a postupně do něj zašleháme cukr, vejce a med. V míse smícháme mouku, mandle a kakao. Přidáme mleté koření a smícháme s umíchaným tukem. Necháme odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrájíme malé čtverečky (cca 1,5 x 1,5 cm), naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a polovinu ozdobíme nudličkami loupaných mandlí (jako čínské písmo). Pečeme na 160°C cca 15 minut. Upečené vychladlé čtverečky spojíme čokoládovým krémem nebo Nugetou. Z uvedené dávky je asi 90 plněných čtverečků.
Obalované řezy
- 30 dkg práškového cukru
- 3 žloutky
- 15 dkg másla
- 10 dkg oříšků
- 1/4 l vlažného mléka
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- sníh ze 3 bílků
Cukr, žloutky a máslo utřeme do pěny, přidáme oříšky mléko, mouku s prdopečem a nakonec sníh. Upečeme na plechu, krájíme na malé kostičky a obalujeme v polevě a kokosu s cukrem.
Poleva:
- 50 dkg ztuženého tuku
- 4 PL rumu
- 4 PL kakaa
Oříškové trojhránky
- 20 dkg oříšků
- 28 dkg hladké mouky
- 12 dkg másla
- 28 dkg cukru
- 2 celá vejce
- trochu skořice a hřebíčku
Zadělat těsto, vyválet 5 mm plát, vykrajovat trojúhelníky, pomazat bílkem a nahoru dát oříšek. Péct zvolna.
Ischelské dortíčky
- 50 dkg hladké mouky
- 34 dkg másla
- 25 dkg cukru
- 2 vejce
- kakao
- vanilka
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- skořice
Vše zpracujeme, necháme odpočinout. Pak vyválíme těsto asi na 5 mm, vykrajujeme kolečka a pečeme na 180°C. Hotové slepujeme máslovým krémem, polijeme čokoládou a zdobíme půlkou oloupané mandle.
Ořechy kakaové
- 20 dkg hladké mouky
- 12 dkg cukru
- 12 dkg másla
- 3 dkg kakaa
- 1 žloutek
- citronová kůra
- vanilka
Zpracujeme těsto, necháme odpočinout a plníme tenkou vrstvu do formiček na ořechy. (nabydou) Pečeme na 180°C. Plníme dva kousky krémem, které k sobě přilepíme a roh namáčíme do čokoládové polevy.
Náplň:
Utřít 15 dkg másla a 5 dkg cukru. Do druhé nádoby dáme 2 vejce, 8 dkg cukru a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Po vychladnutí opatrně spojíme s vyšlehaným máslem.
Plněné ořechy
- 20 dkg hladké mouky
- 15 dkg cukru
- 20 dkg másla
- 11 dkg ořechů
- skořice
Krém:
- 12 dkg cukru
- 15 dkg másla
- kakao
- rum
Postup jako u Ořechů kakaových.
Kokosky
- 3 bílky,
- 25 dkg moučkového cukru,
- 10 dkg kokosu,
- asi 1 PL jemně mleté strouhanky
Vyšleháme bílky s cukrem, přidáme kokos a trochu strouhanky. děláme hromádky a pečeme v mírné troubě. Vyzkoušet, jestli se nerozpékají, pokud ano, přidat ještě trochu strouhanky.
TROJLÍSTKY ???
(Simča, 6. 12. 2011 19:22)