Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzeum vidlí - Rok 2013

Ohlédnutí správce muzejní podstaty
za uplynulým rokem 2013 v Muzeu vidlí
slovem i obrazem. 

SBĚRATELSKÁ ČINNOST Hlavním cílem všech aktivit muzea byla i letos sbírka vidlí, která plní funkci biblické archy k zachování vidlí a vidláctví pro budoucí generace. Vzniká z darovaných vidlí muzeu na principu "národ sobě". Během roku 2013 se rozrostla o 168 nových exponátů na celkový počet 549 vidlí. Nacházíme se v polovině cesty k vytčenému cíli - 1111 vidlí (pracovně Archa 1111). Děkuji všem jednotlivým dárcům a podporovatelům muzea, kteří napomohli sbírkové činnosti. řezbář Vlastimil Dvořák• Řada dárců nás dojala svou štědrostí a vysloužila si statut "mecenáš Muzea vidlí". Manželé Prdovi z Jezdkovic darovali do expozice mechanických vidlí „největší vidle“ - originál původní vidlový obraceč sena. K dalším významným letošním mecenášům patří řezbář Vlastimil Dvořák z Razové. První vidle daroval minulý rok, letos na jaře jednorázově věnoval 25 vidlí a během roku další. Získal tak statut vidlonoše a se svým celkovým kontem 32 vidlí začal dýchat na záda současné velmistryni vidlonošské ligy, Míši Hnízdové (33 vidlí). K dalším mecenášům letošního roku patří Pavel Šmeral z Načešic (17 vidlí) a Zdeněk Mánek z Dobřenice (16 vidlí). • Svaz postižených civilizačními chorobami v Kravařích uspořádal na podporu muzea koncem červnaI. Kravařské vidlobraní. motovidláci• Z dosavadních dárců se vyprofilovala skupina, kterým je společná láska k motorkám a autům, často ve věkové kategorii „veterán“. Pod souhrnným označením „motovidláci“ jsme jim jako díkůvzdání letos věnovali samostatný koutek v expozici. • Kmotřenkou 4. stovky vidlí se stala starostka Lichnova, Marta Otisková a kmotrovství 5. stovky se ujal čestný vidlák Zdeněk Švidrnoch, který nám to během roku zase párkrát osladil dalšími sadami vlastnoručně baleného cukru s tematikou muzea. vidlofon• K letošním kuriozitám patří velikonoční pomlázka ve tvaru vidlí od Laďi Klívara a „vidlofon“ (kombinace mikrofonu a vidlí) od kapely Nebezpečné vidle.

vidlikonoceMUZEJNÍ AKTIVITY V lednu jsme podnikli inspirativní návštěvu Národního ústavu lidové kultury – Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici, kde nás přijal Mgr. Šimša. • V dubnu se ve sněhové vánici zrodily vidlikonoce. To když nám Laďa Klívar daroval do muzea vidle upletené jako velikonoční pomlázku. Objel jsem s ní na koni Lichnov, Brantice a Krnov a opentlená teď odpočívá v expozici. • O vidláctví, jako nedílné součásti venkovské turistiky a nabídky prázdnin na venkově, jsem přednášel v květnu ve Dvorcích v rámci projektu „Lidé lidem“. • Den Vidlí jsme oslavili 15.června vztyčením vidláckého totemu vysoký 540 cm, do kterého jsme vložili věštbu o budoucnosti Muzea vidlí od kartářky Kamily Bartůškové, zprovoznili bar ve vidlovníkovém sadě, otevřeli expozici motovidláků a v rámci vidlobraní dostali 18 exponátů. Na živo zahrály kapely Čížina a Nebezpečné vidle. pěvecké sdružení LobníkNejvýznamnějším vidláckým kulturním počinem roku bylo bezesporu vystoupení pěveckého sdružení Lobník ze Dvorců se svým pásmem 25 lidových písní o vidlích a vydání Lichnovského vidláckého zpěvníku. hod vysoký• Na II. Vidláckých neolympijských hrách soutěžili 4 borci v mužské a 4 borkyně v ženské kategorii. V hodu balíku sena vidlema do výšky byl vytvořen nový rekord 4,0 m. V hodu do dálky nebyl dosavadní rekord překonán. Trofeje vyřezal Vlastimil Dvořák z Razové. • Koncem června jsme byli přízvání na I. Kravařské vidlobraní, kde jsme převzali sedmero vidlí a uspořádali soutěž v hodu vidlama na cíl. Pořadatelé byli prvním zájezdovým autobusem, který dorazil loni do našeho muzea. vidlácké prázdniny• Výchově vidláckého potěru (8-15) jsme se věnovali v srpnu v rámci již tradičních IV. pobytových prázdnin pro děti u koní s výtvarným zaměřením u nás v muzeu. Při sobotním dni pro rodiče, příbuzné a přátele účastníků provázeli muzeem samotní absolventi tábora. • Na konci prázdnin projela muzeem Cisarská rallye veteránů, která startovala v Neplachovicích a u nás měli kontrolní stanoviště s bodovanou disciplínou hod vidlama na cíl. • Uspořádali jsme již podruhé Vidlácké hry v rámci Hubertovy jízdy v Mikolajicích. Naplno proběhla nová disciplína – hod vidlama na cíl z jedoucího koňského povozu. Z pozemních disciplín se soutěžilo v hodu vidlema na cíl a v hodu balíku sena vidlema do výšky, který byl ukončen na výšce 3,20 m, protože došlo k poškození sportoviště koňským povozem. country modeling• Dlouhé babí léto umožnilo ještě v listopadu nafotit pro muzeum sérii s country modelingovou tematikou. Vznikl tak další produkt zážitkové terapie, který lze u nás individuálně absolvovat.

ZAHRANIČÍ Nový rok nás zastihl na vidletu do Španěl, kde jsme pátrali po stopách vidlí a vidláků. • Hned na počátku roku promluvil do světa italský muzejní web  prostřednictvím naších ambasadorů Livia Griseriho a Jany Vidlákové. Ke zprostředkování kontaktu na sicilské politické Hnutí vidlí sice nakonec nedošlo, ale za to zřízení sběrného místa přineslo své ovoce (tedy vidle). relax na italské ambasaděV létě jsme navštívili  naší italskou ambasádu cestou do Francie a Španělska a dovezli jsme z pobřeží Středozemního moře 6 exponátů. • Nejvíce zahraničních vidlí letos přibylo z Německa (7). Anglicky mluvící svět nám pomáhala oslovit a porozumět Ivana Chmelařová. kyjovské vidláckoprajzskoREGIONY Na domácí scéně byl položen základ dvěma regionálním zastoupením Muzea vidlí. Na Slovácku jsme navázali na spolupráci s MAS „Kyjovské Slovácko v pohybu“ a začali rozvíjet myšlenku regionálního zastoupení „Kyjovské vidlácko“. Na rozvoji zastoupení Prajzska se podílela naše kmotřenka, Anička Malchárková a organizátorka kravařského vidlobraní, Eva Peterková. Mezi nejaktivnější regionální kurátory již tradičně patřil Mirek Ondrák „Ondráš“ pro Čechy. Svým nemalým dílem přispěl na Valašsku i Břetislav Prašek z Trojanovic.

MEDIÁLNÍ OBRAZ MUZEA Fotografie z Muzea vidlí byly poprvé zařazeny do obecního kalendáře Lichnova. • Petr Novotný na Country radiu v novoroční repríze pořadu „Country mám rád“ probral téma muzea a vidláckých písní s naším kurátorem Ondrášem • Deník zařadil do svého přehledu významných regionálních událostí roku 2012 otevření našeho kamenného muzea, I. Vidlácké olympijské hry a protest Českého olympijského výboru • Dita Voznicová o zakladateli muzea vidlí v týdeníku 5+2 dny • Časopis Cykloturistika nás zařadil mezi doporučené turistické cíle v Jeseníkách • Vidlikonoce vzbudily pozornost Deníku a Mladé fronty Dnes • V červnu zaujalo téma Dne Vidlí a II. Vidláckých neolympijských her Deník a 5+2dny. Autorem nejrozsáhlejšího dokumentu je Petr Vojáček z MikroTV v podobě internetového zpravodajství s videoreportáží a fotogalerií. • Reportáž z Kravařského vidlobraní přinesla Televize Hlučínsko. • Koncem srpna Český rozhlas 2 odvysílal reportáž Romany Růžičkové pro pořad Tisíc příběhů • V září Česká televize Ostrava prezentovala muzeum v Událostech z regionu Ostrava • V říjnu jsme byli součástí pozvánky Deníku na vidláckou hubertovku v Mikolajicích. • Všem apoštolům děkujeme za šíření zvěstí o Muzeu vidlí. 

INTERNET Příznávám, že díky narůstajícím aktivitám kamenného muzea nezbývalo na internetovou prezentaci dostatek času. • Web www.muzeumvidli.cz navštívilo 4637 návštěvníků, z toho 60% poprvé (Zdroj: Google Analytics). • Facebook Muzeum vidlí v Lichnově měl na konci roku 215 příznivců, 53% žen a nejvíce zastoupenou věkovou skupinu 18-34 let.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář