Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kácení Máje a dětský den 1.6.2013

1.6. 2013 Pro mnohé den jako každý jiný, pro nás klokočovské je to velmi významný den. Kácením máje a oslava dne dětí a jejich svátku.

Ten letošní byl „bohužel“ ve znamení deště, chladu. Naše sdružení ale nepodlehlo a plánovanou akci dotáhlo zdárně dokonce.

Již  v 6:30 se sešli první pomocníci, hlavní kuchař O.Kuhejda, K.Till st,……. Chvíli nato došli Pusťejovští, Novákovi, Šimíčkovi, ale také z řad těch mladší, kupříkladu J.Kokles, F.Kuhejda a další. První starosti byly nasnadě. Chlad, déšť, vítr. Otázka zněla „konat či nekonat“??? Po pečlivých studiích na serverech o počasí, se nakonec zatopilo pod kotlem a šlo se na věc.

mini-p1290312.jpg

 

Postupem času docházeli ostatní pomocníci, kteří se ujali dalších, nezbytných příprav jako je stavění stanů, příprava soutěžních disciplín pod taktovkou Lindy Kostelníkové, pivko v rukou P.Filipa ml. a jeho táty, A.Filipové ve stánku s tvrdým alkoholem a sladkostmi. V neposlední řadě hudba pod dohledem K.Tilla ml.

mini-p1290319.jpg

 

Dle plánu se přesně ve 13:00 hodin začal podávat vskutku výjimečný a nenahraditelný gulášek. Vzhledem k tomu, že na mne nevyšel a nemůžu tudíž posoudit, ostatní si jej pochvalovali. Proto velký dík Oldovi a jeho „týmu“.

Po mírném časovém skluzu se na hřiště dostavili „psíčkaři“ ze skotnického, kynologického klubu. Jejich letošní ukázky nebyly všední, ale okořeněné těmi, co absolvují na závodech včetně revíru a zadržení pachatele.

mini-p1290349.jpg

 

Poté následovala pestrá ukázka Zbrojnošů ze 17-tého století. Fandové z Klokočova, Kopřivnice,Příbora a Studénky oblečení do dobových kostýmů s opravdovými zbraněmi, ukázali své bojové umění s kůly, mečem, ale i koštětem. Nakonec proběhla střelba z ručních zbraní spojená s perfektním výkladem. Myslím si, že to bylo příjemné zpestření dne, které doufám nebylo poslední. Po rozhovoru nám bylo přislíbeno, že dělo, které mohlo být v tento bohužel „mokrý“ den a nebylo, snad bude na jiné naši akci. Nakonec jim tímto děkujeme za originální vystoupení.

mini-p1290370.jpg

 

V 17:00 hodin dle plánu a již ve skoro slunečný den, se pod taktem Martina Kaplana konečně naše Májka poroučela k zemi. Děti se tradičně vrhly na vlajku a pentle. Musím říct, že dětí tam bylo k naši radosti opravdu moc. Konečným rozdělením hraček za podstoupené soutěžní úkoly, se děti odebíraly domů a ti starší včetně dospěláků, a že jich nebylo málo, zůstali u pivka, palačinek, párků a dokonce perfektních topinek.

 

mini-p1290440.jpg

 

Dalším bodem programu, který se prolínal v dětských soutěžích a sbírání bodů v disciplínách, bylo naše tradiční přetahování lanem. Dětská obsada byla kupodivu nejpočetnější ze všech konaných. Na obou stranách jsem dohromady napočítal v jednu chvíli 38 dětí. Posléze jich bylo tolik, že naše lano bylo krátké.

mini-p1290469.jpg

Po třech kláních, se do toho vložili dospělci. Nezklamali!!!! Bylo jich tolik, že lano nevydrželo. Po prvním přetrhnutí vejpůl, následovala oprava lana v rukou  J.Šimíčka, který se po mých pochybnostech dušoval, že tento uzel to musí udržet. A  ????? druhý pokus táhnutí, neudržel !. Chlapi padali jako shnilé hrušky. Třetí pokus v podobě modrého, silonového lana made-in Taiwan byl úspěšný. Hoši za to vzali a dětem tím udělali véééélkou radost.

mini-p1290485.jpg

 

 

Bohužel, taneční parket vlivem nepřízni počasí nebyl postaven a návštěvníci hudbu prožívali vsedě. Po setmění zůstalo zhruba 30.návštěvníků. Do pozdních nočních hodin sedělo u ohýnku zhruba 10. teenagerů a O.Kuhejda st. jako správný Tramp. Těsně po půlnoci nakonec ztichla i hudba, a hřiště pod dohledem těchto, usnulo.

mini-p1290535.jpg

 

Na druhý den v 10:00 se sešli organizátoři na místo udělat generální pořádek. Tímto jim v závěru chci za celé sdružení poděkovat za pomoc a doufám, že nám ten elán vydrží ještě spoustu let.

Až na to počasí si troufám napsat, že to byla jedna z těch podařených akcí a už se těšíme na další,  KLOKOČOVSKÝ KRMÁŠ. ( mezi tím je turnaj ve Volejbale viz. info. v -harmonogramu akcí-, nebo na úvodní stránce).

Více fotografií naleznete ve –fotoalbu-

Za O.s.Klokočov               Till K. ml.