Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kácení Máje a Dětský den 28.5.2016

Již brzké sobotní ráno dávalo předzvěst toho, že letošní kácení a dětský den bude vydařený, ne-li perfektní. Vše začalo již pátečními přípravami, chystání a dovoz kotlů, laviček, sekání trávy atd. Náš zkušený a stálý tým ochotníků se pustilo do svých zaběhnutých úkolů. Za ty léta není třeba nikomu nic říkat, jak a co by se mělo dělat, takže šlo vše od ruky.

Nádherný sluneční den, vše nachystáno a kolem oné jedné hodiny začali branou přicházet první hosté, kde je vítal zprvu předseda P.Pustějovský s dobrovolným vstupným, později J.Svobodová. Přicházeli krom jiného na Kuhyho senzační hovězí guláš, kterému byl po ruce P.Filip a J.Pustějovská . Opět nezklamali !!! Jemu sekundoval tým cechu pivního pod taktovkou O.Filipa a F.Nováka a J.Pavlačíkové, vedle nich A.Filipová, K.Tillová a P.Nováková v roli alko, nealko a drobné občerstvení, v povzdálí se smažily palačinky p.Hozy s manželkou a párky v rohlíku či vařené měl na starosti Till K. senior. Soutěže měla na starosti „šéfka“ K.Linda a její početná družina mládeže u stanovišť, kde všechny děti plnily různé úkoly, které po absolvování byly odměněny. A že jich letos bylo. Máme určitě početní rekord za dobu konání akcí, který čítal přesně 120 soutěživých dětí + děti co byly buďto ostýchavé, nebo ještě hodně malé, či v kočárcích. Abychom měli den barevný a veselý, postarala se L.Vyvialová s J.Tillovou o malování dětí na jejich obličeje. Najednou jsme měli mezi námi Spidermany, Batmany, tygříky, motýlky, a spoustu jiných, či různorodých motivů. Opravdu skvělá práce holky. Celým dnem provázel a o zábavu se staral Till K. junior.

Tak, snad jsem na nikoho nezapoměl a po představení všech se pustím do celkového náhledu, jak ten den probíhal.

Po úvodním přivítání, rychlým seznámením o dění v Klokočově a s plánem dne, se začalo s programem. Kolem třetí hodiny přijely plánované dvě policejní auta a jeden motocykl jako ukázka, kde si mohli všichni osahat a vyzkoušet hlavně sirény a megafony policistů. Pravda, byl to Top v ukázkách. Sirény si myslím užily děti nejvíce. Jim konkuroval hasičský speciál dobrovolných hasičů Příbor. Tímto jim děkujeme za návštěvu a možnost vše shlédnout. Po nějaké době se ale začalo počasí trochu kazit, a hrozilo, že nám začne pršet! Proto jsme se rozhodli uspíšit s nejdůležitějším, kácením Máje. Za velké podpory diváků a všech dětí se Petr P. s Radkem K. pustili do řezání Májky dvoj-mužnou pilou břichatkou. Tradiční zájem po pádu Májky o stuhy a hlavně ten boj o vlajku!!!! Asi šest dětí, ze kterých se ani jedno nechtělo vlajky vzdát, se rozdělilo o slibovanou odměnu. Májka ke konci byla od stuh poctivě a důkladně očištěná a odnesena do ústraní, kde se z ní stane později součást našeho vybavení jak např. stojan na kola.

Ihned po úklidu se sešikovala pětice šermířů z Klokočova, Kopřivnice a blízkého okolí, kde provedli za komentovaného doprovodu statické ukázky střelby. S příslibem na další rok a s větší detonací a výroby rybníku po výbuchu, jsme se asi po půl hodině rozloučili.

Málo času a neovladatelné děti. Co s tím??? No nic, je třeba je pořádně vysílit. Proto jsem donesl dlouhé a silné lano. Všem bylo jasné, co následuje. No, dlouhé……… muselo se početné dětské seskupení rozpočítat na první, druhý…… a tahat na etapy. Tolik jich tam bylo. Za velkého skandování dospělých se děti dali do tahu! Pravda, je to stále nej. v našich soutěžích. Po rozdání odměn nakonec všem dětem, se bez přemlouvání sešlo 12 statných mužů a pro pobavení všech se do táhnutí pustili také. Po vysilujícím řádění, zaněl dotaz, proč netáhnou také ženy. Ano?! Ano!! Příště budou tedy kategorie 3.

Tímto se organizační část stala konečnou, a začala ta neřízená, zábava. Děti si velmi oblíbili skákací hrad, kde nemuseli za vstup platit. To byla ovšem nesnáz, která se musela často řešit omezeními a zákazy. Dav dětí aby si nešlapaly po hlavách musely být rozdělovány a za poctivého dozoru monitorovány.

Počasí se udobřilo a přálo až do pozdních hodin, kde se kolem desáté hodiny vypla hudba a jen tak hrstka vytrvalců dopíjela a bavila se. Kolem jedné hodiny ranní se ale pozhasínalo a šlo domů.

Na druhý den se ovšem museli organizátoři znovu sejít a uklízet. Navíc hodnotit skvěle odvedenou, náročnou práci a tak trochu probrat, co a jak s další naší akcí, což je turnaj ve volejbale.(více čtěte zde na webu).

Sdružení děkuje všem pomocníkům a těšíme se na další shledání jak s nimi, tak s vámi návštěvníky, kterým také děkujeme za vaši přízeň.

 

Za občanské sdružení Klokočov Till Karel ml.