Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průběh stavby hospodářské budovy

Začátkem října 2016 jsme věděli, že vydání stavebního povolení je na spadnutí, ale zároveň se blíží zima a my máme hrozně málo času. Domluvili jsme si priority, které bude třeba ještě do zimy udělat. Nařezané dřevo bylo potřeba zpracovat aby přes zimu neshnilo, střešní tašky bylo nutné přemístit nebo rovnou uložit na střechu.

17.října jsme začali s přípravami, jako přeložit desky, udělat prostor a připravit trámy na krov. Ze začátku nám sice nepřálo počasí a museli jsme se před deštěm schovávat, ale o to lepší to bylo o víkendu.

Sobota 22.října, to byl ten den kdy stavení povolení nabylo právní moci a my mohli začít se stavbou. Sešla se parta chlapů, která začala stavět krov a propojovat obě buňky. Během krásného azurového víkendu byl krov postaven a na střechu se položily první tašky. Během dalších dvou dnů se položil i zbytek a střecha byla zhruba hotova. Do konce naplánovaného pracovního seznamu bylo ještě daleko, ale z nejhoršího jsme byli venku. Střecha stála a na materiál nepršelo.

I přesto jsme v pracovním nasazení nemohli polevit. Zima se blížila mílovými kroky a posunul se čas. Další položkou na seznamu bylo, postavit chybějící obvodové zdi a štíty. Zatím bez oken, ty se dodělají až na jaře. Obvodový rošt se vyrobil z trámků, které jsme následně obložili deskami. Obalená plachtou, teď stavba vypadá jako Vánoční dárek.

Prvotní cíl byl splněn, celá stavba byla pod střechou a zabezpečená před sněhem a deštěm. Na závěr se uklízelo. Zbylý stavební materiál jsme přetřídili a schovali pod plachty. Odpad jsme odvezli do sběrného dvora.

S čistým svědomím už můžeme očekávat zimu a u piva plánovat s čím začneme na jaře. Věříme, že zima bude krátká a po Novém roce můžeme pokračovat v práci.

Závěrem bych chtěl moc poděkovat všem, kdo přišel a pomohl. Nebylo vždy jen pěkné počasí, zastihl nás i déšť, nebo foukal studený vítr. Podmínky pro práci nebyly vždy ideální. Proto jsme byli rádi když, nám Marta s Janou připravily něco teplého k snědku. Nemůžu vyjmenovávat všechny, protože bych na někoho zapomněl. Nesmírně si vážíme všech, kteří přišli ve svém

osobním volnu. Přesto musím vzpomenout dva mladé kluky, Pavla Bayera ml., který připravil celý projekt a pomohl s vyřizováním na úřadě a Ondra Filip, který to zrealizoval.

Je konec roku a hodí se hodnotit. Myslím, že pro naše sdružení byl rok 2016 úspěšný. Daří se nám posunovat kvalitu námi pořádaných akcí stále výš. Důkazem toho je každoročně větší návštěvnost. Což je zásluha každého z vás, kteří se na tom jakýmkoliv způsobem podílíte.

 

Za Občanské sdružení Klokočov

předseda Petr Pustějovský