Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masopust 22.2.2014

První ročník klokočovského Masopustu organizovaný našim sdružením je za námi.

 

 

mini-dscn0927.jpg

 

 

 Musím konstatovat, že navzdory deštivému počasí dopadl nad očekávání skvěle. Ti co se zúčastnili pochodu to ví, také přihlížejícím se nemusí nic vykládat, o navštívených rodinách nemluvě.

 

Výpis všech maškar, které prošli vesele Klokočovem:

 

  1. Medvěd
  2. Lední Medvědice
  3. Medvědářka
  4. Starostka
  5. Stan Lauer
  6. dva Řezníci
  7. Večerníček
  8. kvarteto Hasičů
  9. Farář
  10. Klaun
  11. Opat
  12. duo Cikánek
  13. Čertice
  14. Včelka Mája
  15. Smrtka
  16. Mlynář
  17. 2x Babka s nůší
  18. orgán VB
  19. Myslivec
  20. luxusní Žebračka
  21. a nakonec nepostradatelné sedmero Muzikantů

 

Přesně v domluvený čas 9. hodin ráno začaly znít z dechových a bicích nástrojů tóny linoucí se Klokočovem. Pod pomyslnou taktovkou Tondy Filipa se po celou dobu trvání pochodu hrálo a tančilo. Dle předem smluvených návštěvních míst se průvod přesunul od Kuřína až po začátek naši části Příbora, kde se zatancoval poslední taneček s Medvědem u Nováků.

 

Každá zastávka znamenala pro naše početné zúčastněné maškarády několik chodů dle pravidel Masopustu:

  1. Tanec Medvěda s hospodyní nebo hospodářem
  2. Farářovo požehnáni domu
  3. starostovo žehnání plodnosti
  4. štamprlička na zahřátí
  5. zakousnutí  dobroty
  6. závěrečný taneček

 

 

Při představě, že se tento rituál odehrál cca na 30ti místech, měli jsme všichni co dělat, abychom ustáli posledního hostitele. Velmi jsme byli překvapeni pohostinstvím u každého domečku. S vyjímkou restaurace "u Čápa", kde na naši návštěvu vůbec nebyli připraveni ba dokonce byli překvapeni, se své „povinnosti“ ujali všichni ve velkém. S takovou porcí jídla jsme opravdu nepočítali. Bylo toho tolik, že jsme na dvou místech museli dočasně obsah vozíčku vyprázdnit. Co se nesnědlo a nevypilo na místě, muselo se naložit do káry. A že toho bylo !! Proto patří velké uznání všem rodinám, kteří nás pohostily. Opravdu to vzaly vážně a doslova si užívaly slavnosti stejně jako my. Nato, že to bylo poprvé, také ti co již absolvovali nějaký ten Masopust, ten náš chválili a moc se jim líbil. Větší odměnu jsme si nemohli přát.

 

S úderem čtrnácté hodiny se všechny maškary i některé nemaškary přesunuly do nedaleké hospůdky JAAL, kde se veškerá výslužka rozprostřela na stoly. Ty se prolamovaly pod tíhou klobásek, tlačenek, jitrnic, karbanátků, klobásníků a jiných masných pochutin. Těm samozřejmě konkurovaly zeláky, dortíky, koláče, jednohubky, řezy atd. atd. No a v neposlední řadě jsme inkasovali z každého domečku láhev klokočovského lektvaru. A tak pokračovala hodně taneční a zpěvavá nálada pod střechou v suchu, která končila někde kolem třetí hodiny ranní.

 

Tolika smíchu, zábavy a společného veselí se v Klokočově už dlouho nepodařilo. Proto si popřejme ještě jednou hodně zdraví, štěstí a veselého ducha.

 

Na závěr bych chtěl napsat ještě dvě věci.

·         Aby se v příštích ročnících lidé moc „nepředháněli“ v bohatství a množství nabízených pochoutek. Ne proto že by nám nechutnalo, to v žádném případě, vše bylo výborné, ale bylo jich totiž letos opravdu moc až jsme nevěděli co s tím. Ono přísloví : / někdy je lepší méně než více / je tady na místě.

 No a ta druhá.

·         Průvod se omlouvá Aleně a Petrovi Filipovým, že na ně zapomněl a nepřišel k jejich vrátkům zahrát a se všema si zatancovat. Chybička se vloudila. My to víme a ještě jednou se jim tímto omlouváme. Příští ročník Masopustu jim to vynahradíme dvakrát.

 Navíc Vám dávám možnost se vyjádřit k této akci v komentářích.

No a nyní se již můžete podívat a třeba i zasmát nad Masopustními fotografiemi, které jsou ve fotoalbu.

Celkem 4 ! ! ! !  záznamy ke shlédnutí v rubrice VIDEA

 

002.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář