Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký Quarter

4. 11. 2011

 Americký quarter

 

Nikdo nemůže s jistotou říct , jaký původ má americký quarter. Říká se , že je to nejstarší plemeno ve Spojených státech a je potomkem koně chickasaw , kterého osadníci získali od indiánů. Tihle koně byli malého a zavalitého vzrůstu , zřejmě španělského původu. První osadníci se rádi bavili jezdeckými soutěžemi , ke kterým potřebovali rychlé koně. Na vzniku quartera se proto podíleli i plnokrevníci , kteří se na území Ameriky dostali ještě předtím , než v Anglii vznikla plemenná kniha.

Jméno dostal quarter podle délky tehdejšího závodiště , tj. čtvrt míle. Po celých Spojených státech se konaly koňské dostihy , i když se většinou neběžely na hezkých dlouhých rovných tratích , jak tomu bývá dnes. Spíš šlo o širé pláně u vesnic , kde osadníci bydleli.

Soutěžili mezi sebou majitelé koní nebo jejich jezdcia vítězem se stal vždycky ten , kdo měl zkrátka nejrychlejšího koně. Chov quarterů i anglických plnokrevníků postupoval na americkém kontinentě stejným tempem. Někteří plnokrevníci sloužili jako chovní koně i pro quartery a spousta koní , kteří závodili na krátkou vzálenost , byla v americké plemenné knize zanesená jako plnokrevníci i přesto , že ne všechny jejichpokrevní linie vyšly z anglické plemenné knihy.

Podle jiné teorie byl quarter vyšlechtěný mnohem později na americkém jihozápadě , kde lidé rádi pořádali dostihy na krátké vzdálenosti a kovbojům se hodil kůň , který byl rychlý , snadno ovladatelný a vhodný pro práci s dobytkem.

Možná by bylovhodnější tehdejší quartery označovat jako typ a nikoli plemeno. Dnes se však americký quarter jako plemeno uznává.

 

Popis...

Quarter má malou a širokou hlavu s malýma špičatýma ušima , záď a vnitřní strana stehen jsou výrazně osvalené. Kohoutek je dobře stavěný a poskytuje dobrý základ pro sedlo. Quarter má hezkou stavbu těla , je inteligentní a dobře se civičí.

 

Využití...

Většině lidí se při zmínce o quarterech vybaví westernové ježdění , ale quarter se pouřívá i v jiných sportech , jako je například rodeo nebo pólo. Využívá se také pro terénní a rekreační jízdy.

 

Združení American Quarter Horse Association...

Bylo založeno v roce 1940 a je největší světovou organizací sdružující chovatele jednoho plemene. Má téměř miliony členů.

 

Quarter...

Dostal své jméno podle délky tratí , na kterých dřív soutěžil. Oblýbenou zábavou tehdejších osadníků byly dostihy , ale trať obvykle nebývala delší než čtvrt míle (quarter of a mile).